Ramazan ayı, sadece bir oruç ibadeti değildir. Müslümanlar ve inanlar için önemli bir ay, sadece bedenin değil, aynı zamanda ruhun manevi yönden yenilenmesidir. Ramazan, sabrın, şükür, ibadetin, paylaşmanın, yardımlaşmanın ve huzura kavuşmanın ayıdır. Bu ay, insanın içsel huzura ve manevi derinliğe ulaşmasına yardımcı olur.

Yalnızca yemek ve içmekle değil, aynı zamanda kötü alışkanlıklardan, negatif düşüncelerden uzak durarak. Bu dönemde insan kalbinin ne kadar temiz olduğunu, içsel huzurunun ne kadar önemli olduğunu kavrar.

Ramazan ayı, dünya telaşından uzaklaşıp iç dünyamıza döneceğimiz bir dönemdir. İbadetler, dualar, zikirler, Kur’an okumalar, insanın kalbini aydınlatır. İnsana  ruhundaki kirlerin temizlendiğini hissettirir. Kalp, sabırla yoğrulup huzura erer.

Bugün ramazan ayının onuncu günü ve biz söz verdiğimiz gibi İzmir’in tarihine tanıklık eden camileri anlatmaya devam ediyoruz.

İzmir tarihi ile görenleri ve duyanları kendisine hayran bırakan bir şehirdir. Bugün sizlere İzmir’in tarihini sırtlayan semtlerden biri olan Konak’ın Varyant yokuşu bitiminde konumlanan Varyant Fatih Cami'nden bahsedeceğim…

Varyant Yokuşu

Ama öncesinde biraz İzmir’in meşhur Varyant yokuşundan söz etmek istiyorum. 

1950’li yıllarda, Konak Meydanı, Değirmen dağı ve Eşrefpaşa Mahallesi’ni bağlayacak yeni bir yol projesi gündeme geldi. Bu yol, Varyant Yolu olarak bilinse de ilk adı, “Vali Rahmi Bey Varyant Yolu” olarak kayıtlara geçti. 

7 Nisan 1952'de açılışı yapıldı, eksiklerinin tamamlanması altı ayı buldu. 28 Aralık 1952’de tamamlandı ve açılışı yapıldı. Ve İzmir’de flüoresan aydınlatma kullanılan ilk yol olarak tarihe geçti.

Varyant Fatih Cami

1953'te yolun adı “Birleşmiş Milletler Caddesi” olarak değiştirildi. Fakat İzmir halkı alıştığı “Varyant” ismini kullanmayı tercih etti ve hala Varyant olarak biliniyor.

Varyant yokuşundan yukarı çıktıkça Konak’ın manzarasına doyamazsınız. İzmir’e gelen turistlerin uğrak noktası olan yokuş, İzmir’in farklı kültürel ve tarihi  mekanlarına da ev sahipliği yapıyor. Arkeoloji ve Etnografya Müzelerini ve Oyuncak Müzesini ziyaret edebilirsiniz. 

Ayrıca Tatar Mahallesi’nin ara sokaklarında bulunan çiğ börekçilerden meşhur tatar böreğinin tadına da bakabilirsiniz.

VARYANT FATİH CAMİ…

Varyant Fatih Cami 2

Varyant Fatih Cami, 1988 yılında, İzmir Varyant Fatih Camii Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından caminin inşaatına başlandı. Fakat caminin evraklarının eksikliği sebebiyle inşaat durdu. Sekiz yıl sonra tarih 1996’yı gösterdiğinde bir ramazan ayında camii ibadete açıldı.

MİMARİSİ…

Varyant Fatih Cami 3

Varyant Fatih Cami ihtişamıyla  görenleri kendine hayran bırakıyor. Bir minare, bir kubbe ve birçok ufak ufak kubbelerden oluşan cami Konak semtinin önemli simgelerindendir.

Camiye dışarıdan baktığınızda mavi renkte mozaik kaplamalar, mavi ile uyumlu gri renkte kubbe, minare ve yapının en dikkat çeken simgeleri caminin üzerine konumlandırılmış farklı büyüklüklerde kubbeler sizi karşılar, caminin içerisini görmek için heyecanlanırsınız. 

Caminin giriş kapısı sizi içeride bekleyen güzelliğin kanıtıdır. İçeriye girdiğinizde büyük, ferah avlu, bembeyaz mermer kaplama zemin ve duvarlar, ince uzun şadırvanı ile karşılaşırız. 

Varyant Fatih Cami 1

Çiçek oyma desenli ahşap kapıdan içeri girdiğinizde, yapının iç dekorasyonunda kullanılan renkler ve içerisinin büyüklüğü, ferahlığı ile içiniz huzur doluyor. İki katlı düşülen yapı oldukça geniş ve yüksek bir tavana sahip. İçerideki kolonlar, kolon kemerleri, pencereler, pencere kenarları ve tavan Osmanlı'nın muhteşem çiçek motifleri ve el işlemeleriyle tam anlamıyla bir sanat eseri. 

Müezzin mahveli, vaaz kürsüsü ve minberi baktığınızda usta bir elden çıktığı çok belli oluyor. Ahşabın vermiş olduğu zenginlikle yapı değer kazanıyor.
Caminin mihrabı, caminin güzelliğine güzellik katıyor. Mihraba işlenen hat sanatı görsel şölen sunuyor.

Varyant Fatih Cami 4

Başınızı yukarı kaldırdığınızda tavan başlamadan önce caminin dört bir yanına yapılan pencere şeklindeki nişlerin içi, ince işçilikle işlenmiş çiçek motifleri ile karşılaşırsınız. 

Varyant Fatih Cami yakın tarihin inşası olmasına rağmen İzmir’in tarihi yapılarını yansıtması, Osmanlı motiflerinin en muhteşem işlemeleriyle tarihe adını yazdırıyor.

İzmir’in tarihi değerlerini sizlere anlatmaya devam edeceğiz.

Hayırlı Ramazanlar derken,  ibadetlerinizin de kabul olması dilerim. 

Tekrar buluşuncaya dek hoşça kalın….