Her yıl yaz aylarında orman yangınlarını konuşuyoruz. Hiçbir şekilde önüne geçemiyoruz. Bunun sebebi yeterince önemsemediğimiz mi yoksa gerçekten bunun önüne geçmek mümkün değil mi? Madem geçebiliriz konusunda hemfikiriz neden her yıl ciğerlerimiz yanıyor?

Bayramda trafik kazalarının, yapılan o kadar ikaz ve önleme rağmen, önüne nasıl geçilemiyorsa ne yapalım bunun da önüne geçemiyoruz mu diyelim? Herkesin bir fikri ve değerlendirmesi illa ki oluyor ama iş icraata gelince çok zayıf kalıyoruz. Bana herkesin katılacağından eminim, ormanları yakmak da bir terör suçudur. Bir ağacın büyümesi için yılların geçmesi gerekiyor hele ki bir ormana ömür yetmez ama ne yazık ki saniyeler içinde kül edebiliyoruz. Peygamber efendimizin kıyamet kopsa bile elinizdeki fidanı dikin mesajı aslında benim dikeceğim bir ağaçtan ne olabilir ki diyenlere en güzel cevap. Ama sadece ağaç dikmek de değil onlara özverili sahip de çıkmak gerek.
Geçen yıl yine bir köşemde değinmiştim. Aracın içinden izmarit atılarak Gümüldür'de yangın çıkmıştı. Burada bile bir umursamazlık vardı. Araç içinde sigara içmek kanunen suç sayılsa da yeterince hız ölçen radar ölçerler gibi denetlenmeli bence.
Babam, "vasiyetimdir, mezarımın başına bir fidan dik" demişti. 2014 yılında rahmetli oldu. Vasiyetini yerine getirdim. 11 yıl geçmesine rağmen o fidan daha boyumu aşmadı. Bir ağacın doğaya kazandırılmasında ki zaman faktörünün anlaşılması için sanırım yeterli bir örnektir. Geleceğimiz çocuklarımız için rahat nefes alacakları bir doğal yaşam alanı bırakmak yerine, başını sokacağı bir betonarme peşindeyiz ne yazık ki….
Bir anaokuldan fazlası Şeyma Kılınç Anaokulu'nda çocuklara hayal dünyalarını geliştirecek bir soru sorulmuştu. "Ağaçta ne yetişmesini isterdiniz?' Karpuz diyen çocukların bile olduğunu duydum. Hayal dünyalarında sınır tanımıyorlar. İşte öyle bir nesile nasıl nefes alabilecekleri bir dünya bırakıyoruz farkında mıyız?
Orman yangınları ve ne yazık ki söndürme çalışmalarında şehitlerimiz bizleri derinden üzdü. Canımız pahasına orman yangınlarına müdahale ediyoruz yangınların çıkmaması içinde aynı mücadeleye vermemiz gerek. Günümüz teknolojisinde her yerde kameralar mevcut. Bir trafik cezasını bir hırsızlık anlarını nasıl takip edebiliyorsak ormanlara da buna benzer tedbirler alabiliriz. Gerekirse dron nöbetleri olabilir.
Umarım 2026, başlarken müdahale edildi ve söndürüldü haberlerini yapacağımız bir yıl olur.
Yoksa kimseye rahat nefes yok…