İhtiyar Delikanlı 91 yaşında ama hala dimdik ayakta... Bu yıl bu gençliğin sırlarını anlatmak için kapılarını açtı. Yanına kız kardeşi Terra Madre'yi de alarak... Anadolu topraklarının zenginlikleriyle yaşamı renklendirmenin yollarını öğreneceğiz. Gastronomi dünyasının önemli temsilcileri sunumlar yapacak. İzmir'in Başkanı Tunç Soyer açılış konuşmasında Terra Madre'nin sözlerini dile getirdi. "Yaşam daima!"

FESTİVAL GİBİ AÇILIŞ...
Uzun zamandır İEF açılışı halktan kopuk yapılıyordu. Bu yıl Tunç Başkan özellikle kortej yapılmasını istemiş. Gündoğdu Meydanı'ndan başlatıp Lozan'a fuara katılan 46 ülke bayrakları ile yürümek çok güzeldi. Yürüyüşe katılmayıp balkonlara çıkıp tezahürat yapan, bayrak sallayan İzmirlilerle coşku daha da arttı.

Kortejde taşınan döviz ve pankartlardaki mesajlar çok önemliydi... “Ruhun geride kalmasın yavaşla”, “Üzümünü ye bağını sor”, “Doğanın çığlığına kulak ver”, “Susarsak hepimiz susayacağız”, "Umudumuz atalık topraklarda”, “İzmir’i çiçeklerle süslüyoruz”  Bu anlamlı korteje arama kurtarma köpekleri de katıldı. İzmirli fuarını özlemiş herkesin yüzü gülüyor, gözleri pırıl pırıl...
Coşkulu kortej Lozan kapısı'nda açılış yapılacak alana giriyor. Yenilenen kapı çok güzel olmuş. Keşke meydanda yer alan havuzun taşları da yenilenseydi. Yosun tutmuş görüntü güzel değil... 

Açılışta Anadolu'nun renklerini vurgulayan bir folklorik gösteri fena olmazdı. Amazon Kadınlar dansı buraya çekilebilir miydi? 

Açılış konuşmaları sonrası bir Anadolu geleneği ile fuar resmen açıldı. Bereketin sembolü testiler kırıldı. Bereketli bir fuar olsun. 

"İZMİRLİ" TAM İSTEDİĞİM GİBİ... 
Bir Fuar geleneğidir yeni markalar, ilk ürünler hep İEF'de tanıtılır. Başka bir tarım mümkün vizyonuna uygun bir şekilde İztarım yeni markası ile ürünlerini dünyaya tanıttı. Hem Türkiye'de hem de dünyanın birçok ülkesinde 'İzmirli' sofradaki yerini alacak. Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Vekili Turgay Bucak'ın 'İzmirli' markasıyla hazırladığı makarna beni gençliğime götürdü. (Fuarda özel bir yeri olan Piyale Makarna bahçesi... Çeşit çeşit makarna ve yanında buz gibi bir bira...) Peynirler çok lezzetli... Markanın arkasındaki öykü süper... Yolun açık olsun 'İzmirli'... 

BU YIL DA FUAR ÇOK RENKLİ... 
Kültürpark’ın her köşesinde bir etkinlik var. Her yaş grubunun ilgisini çekebilecek aktiviteler, sergiler, film gösterileri, tiyatro, konser, sohbet, panel, tadım, çarşı, spor kulüpleri, belediye sokağı ve yöresel lezzetler... Büyükşehir Birimlerinin farklı noktalarda yer alması da güzel. Özel tasarım standlar çok hoşuma gitti. Slow Food alanı ve Konak Belediyesi Kemeraltı Lezzetleri mutlaka ziyaret edilmeli... Bol bol fotoğraf çektirme yerleri var. Her an bir korkuluk karşınıza çıkabilir. Bir de bakmak değil görmenin önemli olduğunu anlayacağınız üç boyutlu Atatürk sergisi'ni kaçırmayın. Pakistan Pavyonu sizi çağırıyor. 

KAÇIRMA... 
Temmer Mermer’in Çekyalı heykeltıraş Patrik Proska’ya yaptırdığı “Anamorfoz Atatürk” sergisi, Atatürk’ün hayatını ve değerlerini simgeleyen 539 objenin birleşiminden oluşuyor. 93 farklı temayı birleştiren Prosko imzalı Atatürk portresi üç boyutlu olmasına rağmen doğru açıdan bakıldığında iki boyutlu bir sanat eseri gibi görünüyor. 

ARADIĞINIZ HER ŞEY... 
Bu yıl  'Nerede o eski fuarlar' demeyeceksiniz. Eskiyi hatırlayıp yeniyle mutlu olacaksınız. Paraşüt Kulesi'nin altında, Tarhana Baba'dan enerjinizi alın turlamaya başlayın.

BİR HADİSE VAR...
Çim konserlerinde ilk gün Hadise rüzgarı esti. O ne enerjiydi gençleri avucunun içine aldı. Kimse yerinde duramadı zıplamaktan... Binlerce kişi şarkılara eşlik etti. Bu akşam Gülşen sahne alacak ama... Gülşen'in orkestrası ve vokalistleri bizlerle olacak. Gülşen şarkılarını klipleriyle izleyip, Gülşen'i anacağız belki bir sürprizle bağlantı bile yapılır. Yerine başka birini getirmek yerine böyle bir çalışma yapmak alkışlanası bir tavır... Geçmiş olsun Gülşen... 

MÜZİK HER YERDE... 
Mogambo Geceleri... İlk gün Cem Adrian vardı. Bir kez daha hayran kaldım o nasıl bir ses, yorum... Muhteşemdi. Bu akşam Fatih Erkoç, Pazar Ceylan Ertem var. Rock and rap sahnesi'nde, bu akşam KÖFN ile show başlıyor. Salı günü Sena Şener var. Ateşli Kıvırcık yine büyüleyecek bizi... Atatürk Açıkhava Tiyatrosu'nda da sırasıyla Doğu Demirkol, Yasemin Sakallıoğlu, Meksika Açmazı ve Armağan Çağlayan var. Gülmek serbest... 

Hangisine nasıl yetişeceğiz diye düşünmeyin bir ucundan yakalayın. İhtiyar Delikanlı sizi gezdirir...

TEŞEKKÜRLER 
Bu geleneği sürdürüp, her yıl çıtayı biraz daha yukarı taşımaya çalıştıkları ve bu aile fuarını yaşattıkları için başta Başkan Soyer olmak üzere tüm İzfaş personeline teşekkürler. Yüreğinize sağlık... Her konser sonrası her yeri kirleten şişeleri, çöpleri yerlere atan sorumsuz kişilerin pisliklerini temizleyip ilk haline getiren belediye çalışanlarına da özel bir teşekkür iyi ki varsınız yoksa çöp dağları arasında konser izlemek zorunda kalabilirdik... 100.yılda, 91 yaşında İhtiyar Delikanlı... Sonsuza dek doğdu yerde Kültürpark’ta yaşamaya devam edecek... 
 
MUHTARLARDAN HEDİYE... 
İzmir'in Kurtuluşu'nun 100.yıl dönümünde 100 muhtardan bir hediye "Kurtuluştan Demokrasiye İzmir Muhtarlar Müzikali..." Ben küçük bir kısmını, kostümlü prova sırasında izledim. Çok etkilendim... 4 Eylül Alaşehir'de, 6 Eylül Salı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde, 8 Eylül Perşembe Kemalpaşa Dere Mesire Alanı Atatürk Salonu'nda sahnelenecek. 

Keşke fuarın finali bu müzikal ile olsaydı. 11 Eylül'de İsmet İnönü ya da Açıkhava muhteşem olurdu.

AÇIN RADYONUZUN SESİNİ... 
Haftalardır liste başı kalan şarkı, bu akşam İzmir Fuar'ında yerini alacak olan KÖFN söylüyor... "Bi'tek ben anlarım..." 

Her anın aklımda, her kıvrımın
Sanmasınlar asla, seni benden ayrı
Savrulur savrulur, saçlarında hayatın
Seni sorsunlar benden, bi’ tek ben anlarım

DAİMA GÜLÜMSEYİN...