Aynı gün iki önemli etkinlik, şehrin güneyine Homeros gelirken, kuzeyinde 30. yaş günü kutlaması var. Keyfim yok ama görevim gereği katılmak zorundayım. Bir dostunu kaybetsen de oyun devam eder. Tutku sürekli içindedir. 

İyi ki doğdun Çiğli...
Şehrin en gülümseyen ilçesi 30 yılını İzmirlilerle kutladı. Gençlerin çaldığı melodi karşıladı bizi... Başkan Danışmanı Deniz ile sohbet ettik, Rüya'yı ve Taylan'ı özlemişim. Başkan gülümseyen yüzü ile geliyor. Herkesle selamlaşıp,  bir hoş geldiniz konuşması yapıyor. Çiğli Belediyesi Tiyatro Grubu kısa bir tiyatro gösterisi ile Çiğli tarihi anlatıyor. 12 yaşlarındaki çocuk oyuncu, Minik Utku Gümrükçü'yü canlandırıyor. 92 yılında "Ben geleceğim" diyerek yazdığı mektupta hedeflerini anlatıyor. Bu sahneyi izlerken Başkan Gümrükçü'nün gözleri doluyor. Belli ki çocukluğuna gidiyor. O yılları anımsıyor. Hedefleri olan ve Çiğli'nin vizyonunu değiştiren bir yönetici olan Gümrükçü gururlu... Eski başkanlardan Metin Solak, Tevfik Alyanak, Veli Kasap'da yanında... Ensari Bulut'da gökyüzünden izliyor olmalı.... Allah rahmet eylesin. Hasan Arslan yok nedense? Gazeteci dostlarım Nedim Atilla Çiğli'nin kitabını yazmış. Esat Erçetingöz ise flamingoların birbirinden özel fotoğraflarını sergiliyor. (Erçetingöz'ün Alsancak'ta Türkan Saylan Sanat Merkezi'nde açılan Kula evleri sergisi'ni de kaçırmayın) Hep beraber pastayı kesiyoruz. Nice yıllara Çiğli... Daima gülümse... Çünkü gülümsemek devrimci bir eylemdir.

Homeros kentine döndü...
Geçen hafta Bayraklı Uluslararası Homeros Edebiyat Sanat Festivali'nin hazırlıklarını yazmıştım. Dün festival muhteşem bir geceyle 'Merhaba' dedi. Sahnede Gülsen Tuncer'den İlyada Destanı'ndan bir bölüm dinlemek, Fuat Saka ile Nazım şarkıları söyleyerek, Mavi Gözlü Devi ölüm yıldönümünde anmak. Tuğrul Keskin, Özdemir İnce, Ahmet Telli ve Adonis ile aynı mistik havayı solumak. Homeros' un yaşadığı toprağa basmak. Gün batımı eşliğinde sütunların altında coşku ile dans eden oyuncuları izlemek... Çok keyifliydi. İkinci günde de Tepekule Kongre Merkezi sanatseverlerce dolduruldu. Hayranı olduğumuz şair ve yazarlarla sohbet ederek, onları dinleyerek dolu dolu bir gün geçirdik. Festival Pazar günü ödül töreni ve çeşitli etkinliklerle devam edecek. Festivalin tüm baskılı materyallerinde yer alan çiçek açmış Homeros heykeli çok güzel. Tişörtler ve bez çantalara da yakışmış. Festival boyunca İzmir'in kalbi Bayraklı'da attı. Başkan Sandal ve Festival Direktörü Tuğrul Keskin, güzel bir program hazırlamış. Umarım yıllarca devam eder... Yüreğinize sağlık.

Göklerde Maverick olmak...
Top Gun'ı bundan tam 36 yıl önce İstanbul'da Süreyya Sineması'nda kankam Hakan ile izlemiştik. Kendini Tom'a benzeten Hakan onun gibi giyinip, onun mimiklerini yapmaya başlamıştı. Şarkısı dillere düşmüş.Türkçe versiyonu bile yapılmıştı. Geçen hafta vizyona giren Top Gun Maverick gişede rekor kırdı. Sadece benim yaş grubumun değil gençlerinde ilgisini çeken bir film oldu. Uçak değil pilot önemli diyen film, İki sene önce beyazperdeye yansıyacaktı ama Corona günlerinde hayat durmuştu. Film ilkinin bir kaç yıl sonrasını öykülüyor. Iceman en tepeye ulaşmışken, Maverick hala Albay... Yine asi yine güçlü... Uzun zamandır gırtlak kanseriyle mücadele eden ve hastalığa bağlı olarak sesini kaybeden Val Kilmer'ı filmde görmek çok güzeldi. Kelly Mc Gillis ve Meg Rayn'da olsaydı keşke... Hala izlemediniz mi? Uçacaksınız...

Kraliçem teşekkürler...
Yılmaz Erdoğan'ın muhteşem kaleminden çıkan "Aydınlıkevler" haftaya pozitif başlamamı sağladı. Başta kraliçem Demet Akbağ olmak üzere oyuncuların hepsi süper... BKM bu işi çok iyi yapıyor. 1000 gösteri sonrası filmi de yapılır. Çok ince espriler var. İlk kez açık havada oynanan oyunda oyuncular şiddetli rüzgarı bile oyuna yedirmeyi başardılar. Defalarca izlenebilir. Slogan olacak replikler vardı. Süperdi. Kanatlandırdı.

Çevreci çocuklar...
Özdilek İzmir, yazın daha rahat alışveriş yapalım diye kapanış saatini gece yarısına kadar uzattı. Pazar günü için de çocuklara özel bir aktivite üretti. Ücretsiz katılanabilecek olan ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü çocuklarla beraber çiçek dikimiyle kutlamayı amaçlayan etkinlikte çok renkli dakikalar yaşanacak. Seanslardan yarım saat önce kayıt yaptıran 4 - 12 yaş arası çocuklar toprakla buluşturulacak. Minik Bahçıvanlar Atölye etkinliğinde önlükleri ve şapkalarıyla birer minik bahçıvana dönüşecek olan çocuklara, önce Çevre Günü ve çevre temizliğine dair bilgiler verilecek. Ardından rengarenk çiçekleri saksılara dikip sulayacak olan minikler, saksılarını ise boyalarla süsleyecek. Çocuklarınızla keyifli saatler için...

Düşler ve Gerçekler...
Manken, söz yazarı, besteci, şarkıcı, oyuncu, dublaj sanatçısı, şair, yazar ve ressam Lale Belkıs'ın 'Düşler ve Gerçekler' resim sergisi Urla Zeytinyağı Müzesi''nde açıldı. 26 Haziran'a kadar gezilebilir. Düşler her zaman gerçek olmuyor ama her şey hayal kurmakla başlıyor.

Kader....
Hayalleriniz ne kadar pembe olsa da hayat bazen kapkara bir tablo çiziyor. Sabah bir umutla,' 'Bismillah' çekerek yola çıkıyorsunuz. Konya'da araba bakacaksınız, işlerinizi daha da geliştirmek amacınız, kardeşinizle güle oynaya gidiyorsunuz ama düşünemediğiniz bir trafik canavarı var. Sizi hayattan koparırken, kardeşiniz yoğun bakımda hayat mücadelesi veriyor. İzmir'in sevilen iş insanı, Buca FM kurucularından, Taksitle Oto Al ortqğı Atakan Tolgahan Kurtçu, genç yaşta hayata gözlerini yumdu. Cuma günü sonsuzluğa uğurladık. Daha çok gençti, hedefleri, hayalleri, umutları vardı. Kaderin önüne geçilmiyor. Allah rahmet eylesin. Cennette tekrar buluşmak üzere güle güle dostum...

Kadın gözüyle...
Anadolu Hayat Emeklilik tarafından bu yıl 16’ncısı düzenlenen ve Türkiye’nin kadınlara özel tek fotoğraf yarışması olan “Kadın Gözüyle Hayattan Kareler” fotoğraf yarışmasında ödül alan  ve sergilemeye değer bulunan eserler 2-16 Haziran tarihleri arasında Ege Perla’da olacak. Mutlaka gezin. Dünyayı kadınlar yönetmeli...

Siyaset Kazanı...
Seçime, normal zamanında yapılırsa bir sene var. Ancak bazı siyaset bilimcilere göre bu yıl sonu seçim gerçekleşecek. Siyaset kazanı fokurdamaya başladı. Reklam kuşaklarımda, bilboardlarda yarış başladı. İYİ Parti "Az kaldı iyiler geliyor " CHP "Pahalılıktan şikayetçi iseniz, artık yeter biz buradayız" derken iktidar Cumhurbaşkanı imzasıyla " Yüzyılda yapılacak işleri 20 yılda yaptık" diyor. Du bakelem n'olcek...

Ulaşımda yenilik...
Ulaşımda, İzmirimkart dışında, temassız özelliği olan kredi kartı ile ödeme kolaylığı sağlanacak. Özellikle şehir dışından gelenler için çok güzel bir imkan... Birkaç pilot uygulamada denendikten sonra tüm hatlarda geçerli hale getirilecek. Artık, "Bakiyeniz yetersiz" diyen Eylem'in sesini daha az duyacağız.

100 yıl coşkusu...
Kurtuluşun ve kuruluşun günü 9 Eylül, 100 yaşında... Bu özel yıl birçok etkinlikle kutlanacak. Zafer yolu yürüyüşü ve onun bir belgesele dönüştürülecek olması güzel... Yarışlar, oyunlar, konserler, paneller, özel kitaplar, hatıra eşyalar ve anı evi ile dolu dolu geçecek bu yıl... Daha bir çok sürpriz var. Herkesi 9-10-11 Eylül'de İzmir'e bekliyoruz.

Masalevi...
14. Masalevi ve Kurs Merkezi Bornova'da açıldı. İzmir'in Başkanı Soyer, önce kadınlara katılım belgelerini verdi sonra yaptıkları pasta ve çöreklerin tadına baktı. Çocuklarla sohbet etti, onlara oyuncak hediye etti, bahçede birlikte patates ektiler. Kadınlar ve çocuklarla buluşmaktan oldukça keyif aldığı gözlerinden belliydi. Herkesle fotoğraf çektirdi. Çok yakında Masalevi sayısının 25 olacağının müjdesini verdi.

Festivaller kenti İzmir...
Bu hafta sonu Bayraklı Homeros Edebiyat Sanat Festivali dışında Buca'da Kiraz Festivali, Bergama'da Tiyatro Festivali, Bornova'da Halk Oyunları Festivali var. Kemalpaşa Festivali 14 Haziran'da başlıyor. Doyasıya eğlence...

Açın radyonuzun sesini...
Radyo Ege'de Seferihisar ve Denizli'den istenmiş. Tuğçe Kandemir söylüyor. Annem gibi...

"Birаzcık şаhlаnsаm yаkıştırılmаdı
Tаtmin oldulаr/ Elden bir şey gelir mi? Kıymet bildikleri/ Sen hаklıydın her zаmаn Annem gibi/Hаksızlığı dа koydum bаvulа/ Yаlnızlığı dа аldım yаnımа / Teşekkür ettim her şey аdınа/ Gidiyorum gidiyorum аmа etmiyorum..."

DAİMA GÜLÜMSEYİN...