Hayat çok garip, inişler, çıkışlar var. Çok sevdiğim bir atasözü şöyle diyor…  “Sular yükselince, balıklar karıncaları yer… Sular çekilince de karıncalar balıkları… Kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmemelidir. Çünkü kimin kimi yiyeceğine, suyun akışı karar verir.” Yaşamımızda bazen karınca bazen balık olabiliriz. Kimi zaman da su… Ne olursa olsun yaşamdan zevk alıp bardağın dolu tarafını görmeliyiz.

İÇİMİZ YANIYOR…

Önce Balçova ve Karaburun ufak ufak yandı. Yangın mevsiminin habercisi oldu. Şimdi ise Marmaris ve KKTC yanıyor. Dört gündür sönmeyen ateş içimizi yakıyor. Gündüz tüm imkanlarla seferber olunan yangın söndürülemiyor. Gece ise kendi kaderine bırakılıyor. Orman için için yanıyor. Rüzgar şiddetiyle daha da yayılıyor. Marmaris’te geçen sene yanan yerin karşı tarafı bu sefer sadece ağaçlar değil yaban hayatın parçası hayvanlarda telef oluyor. Kuşlar bile kaçamıyorlar bazen. Dünya değişiyor, iklim değişikliği ve çölleşmeye doğru gidiyoruz. Bu süreçte ormanların önemi daha da büyüyor. Ama ailesine kızan bir adam, ciğerlerimize benzin dökebiliyor. Yazık!

ZAM BEKLİYORUZ…

Her şeye gelen zam sonucunda çalışanlarda isyanda… Enflasyon % 18’den % 73’lere ulaştı. Tefe Tüfe % 30’larda paranın hiç değeri kalmadı. Başkan yardımcısı Türk Lirası aşırı değerliydi. Şimdi rahatladık diyebiliyor. Pazarda file dolmuyor, evde ocak kaynamıyor. Ahmet amca ve Ayşe teyze dertli… Emekli maaşı da çalışanın maaşı da yetmiyor. Bir bardak limonata 35 TL… Maaşlara %40 zam yapılması bekleniyor. Bakalım…

DİKKATLİ OL!

26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü… İzmir Tumed uyuşturucu ile mücadele eden ve aileleri bilinçlendirmeye çalışan bir dernek…  Derneğin Bağımlılık Danışmanı Duygu Tor ile sohbet ettik, uyuşturucu kullanma yaşının düştüğünü belirterek dikkat edilmesini istedi. Eğer çocukta iletişim problemleri başlamış, kendisini odasına kapatıp, yemeden içmeden kesiliyor, zayıflama, kişilik bozuklukları başladıysa dahası halüsinasyonlar görüyorsa, madde kullanımından şüphelenilebilir. Mutlaka bir destek almak lazım!

NE OKUYALIM?

Geçtiğimiz günlerde yeni yaşına giren çok yönlü sanatçımız Zülfü Livaneli’den yeni bir kitap “Kaplanın Sırtında”… Çok tartışılan 2. Abdülhamit’i farklı bir bakış açısıyla anlatılıyor. Keyifle okunası bir kitap olduğunu düşünüyorum... Yeni çıkan bir başka eserde İzmir kokan, İzmir Babamızı anlatan, Dr. Uğur Oral’ın yazdığı “İzmir Baba Sancar Maruflu” Bir dönem Ege Tv’de Zirve programında birlikte çalışma fırsatı bulduğum, hocam 15 Ağustos’ta sonsuzluğa uğurladığımız Sancar Maruflu’nun hayatını çok güzel anlatmış. Herkesin kendinden bir parça bulacağı, İzmir’in tarihine bakış sayılacak bu eser tüm İzmirlilerin başucu kitabı olmalı… 29 Haziran Çarşamba günü saat: 16.00’da, Yakın Kitapevi’nde imza gününde Sancar Babayı anmaya ne dersiniz? Önereceğim son kitap, evlerimize beyazcam aracılığıyla konuk ettiğimiz, güçlü kadın karakterleri canlandıran Nursel Köse, onunla sohbet etmek çok keyifli, Dilberay film galasında tanışmıştık. Kaleminin de güçlü olduğuna eminim. “5. Kan” bilim kurgu tanında… Kaçırmayın…

KADINLAR GÜÇLÜ OLMALI…

Nasıl yapılır bilmiyorum ama artık kadın cinayetleri ve kadına uygulanan şiddet bitmeli… Pınar Gültekin cinayetinde verilen ceza 23 yıl… Hakim indirim uyguluyor. Boğulan ve yakılan vahşice katledilen bir insanın kemikleri sızlıyor, ailenin acısı daha da artıyor. Bu yazıyı yazarken Ankara’da boğazı sıkılarak arabadan itilen kadın haberini görüyorum. Söylenecek çok şey var ama…

BASINA BASKI KABUL EDİLEMEZ…

İyi iktidar güçlü basın ister manşetiyle gazetemizi çıkarttık. Birkaç haftadır gündemde olan basın yasası baskılar sonucunda tekrar komisyonlarda görüşülmek üzere iade edildi. Yasanın medyanın daha güçlü olmasını sağlayacak şekilde çıkması dileğim.

İŞTE BASIN GÜCÜ…

Dün gece tam gözlerimi kapattım uyurken ihbar hattımıza bir yazı düştü. Depremzedelerin yaşamak zorunda olduğu konteyner kentten üç hafta içinde çıkmaları istenmiş. Nasıl yani derken… İZDEDA’dan açıklama geldi. Şok etkisi yaratan haber tüm haber sitelerinde ilk haberdi. Bir nebzede olsa seslerini duyurmaya çalıştık. Gün sonuna doğru AFAD’tan gelen boşaltma talimatı İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger tarafından iptal edildi. Bir süre daha depremzedeler orada yaşamaya devam edecek.

SEV BENİ HAYIR!

Aziz Özuysal Tiyatrosu yaz sezonunu açtı. Sıkıldığımız günlerde gülmemizi sağlayacak, gülerken düşündürecek bir kabare… Sahnesi olan her yerde perde diyecek oyunda Tolga Öz ile Aziz Özuysal’a genç oyuncular eşlik ediyor.

FESTİVALLERDEN…

Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali devam ediyor. Ayvalık Halk Oyunları Festivali ve Ayvalık Deniz Seviyesinde Tiyatro Deniz, kum, güneş, tiyatro ve halk dansları bir arada yer alıyor. Bergama Kermesi 86. Kez kapılarını açtı. Hafta sonu Efes, Ayvalık ve Bergama sizi çağırıyor.

FARKLI BİR SERGİ

Şehrin sanat etkinliklerine imza atan Folkart Galery, İzmir’in kurtuluşuna özel bir çalışma hazırlıyor. Ünlü Fotoğraf Sanatçısı Çerkes Karadağ, 100 yıl sonrası İzmir’e bakarak belgesel nitelikte bir fotoğraf sergisi hazırladığını söyledi. 9 Eylül kutlamalarının bu yıl çok renkli geçeceğini önceki yazılarımda belirtmiştim. Hatırlarsınız İzmir’in Başkanı Tunç Soyer, kurtuluş haftasında İzmir’den ayrılmayın demişti. Bu sergi ve hazırlanacak kitap için Folkart Sanat Yönetmeni Fahri Özdemir özel bir hassasiyetle hazırlanıyor. Şehre katkılarından dolayı Folkart’a teşekkürler… Keşke her marka böyle olsa…

İKİ ELİN SESİ…

Çocukların güvenle eğlenip ebeveynleri ile keyifli vakit geçirirken öğrenmelerini amaçlayan, içimizdeki gizli yetenekleri ortaya çıkarabilecek bir atölyede buluşmaya hazır mısınız? Karşıyaka’da Two hands sizi bekliyor. Sosyal medya sayfalarından size özel bir çalışma bulabilirsiniz…

AÇIN RADYONUZUN SESİNİ…

Radyo Ege’de aradığınız her şeyi bulacaksınız. Dr. İbrahim Uslu ile Pazartesi, Cuma gündemi değerlendirebilir. Salı saat: 11.00’da Prof. Dr. Süleyman Kaynak ile Her İşin Başı Sağlık programında sağlığın röntgenini çekerken, bir takım sorunlarınız ile ilgili püf noktalarını yakalayabilirsiniz. Çarşamba günü Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’e sorularınızı sorabilirsiniz. 02324634544 WhatsApp hattımıza mesajınızı bekliyoruz. Bir Sertar Ortaç şarkısı saygı albümünde Demet Akalın seslendirmiş. “BENSİZ OLSUN”

İstemem ayrılık sende dursun
Sen daha doğmamış bir çocuksun
Nasılsa her şeyi sen bıraktın
Bir de bensiz olsun

Benim gibisini inan ki zor bulursun
Benim gibisini inan ki zor bulursun

Kaç kere sever insan?
Kaç gönüle alışır?
Ayrılığın tadına
Kaç gecede alışır?

Bitimsiz dostluklara, daima gülümseyin…