Son Mühür- 1947 yılında ABD'de kurulan Tropicana, özellikle portakal suyu üretiminde devrim yaratan markalar arasında yer alıyor. Ancak son yıllarda Florida'da meydana gelen güçlü kasırgalar ve portakal bahçelerini etkisi altına alan hastalıklar, markanın temel hammaddesi olan portakal üretimini büyük ölçüde sekteye uğrattı. Uzmanlar, Tropicana'nın portakal üretiminin son 88 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin beklendiğini belirtiyor. Bu durum, markanın üretim maliyetlerini artırarak gelir kaybına neden oldu.
Finansal Zorluklar Derinleşiyor
CNN Business'ın haberine göre, Tropicana geçtiğimiz çeyrekte yüzde 4'lük bir gelir kaybı yaşarken, net karında yüzde 10'luk bir azalma meydana geldi. Şirketin çoğunluk hissesine sahip olan PAI Partners, nakit akışını desteklemek amacıyla 30 milyon dolarlık acil bir kredi sağladı. Öte yandan, azınlık hisse sahibi PepsiCo ise yatırım değerini 135 milyon dolar düşürdü.
Tüketici Tercihleri Değişti
İklim değişikliği ve hastalıkların yanı sıra, tüketici alışkanlıklarındaki değişimler de Tropicana'yı olumsuz etkiledi. Yüksek şeker içeriğine sahip meyve sularından kaçınan tüketiciler, daha sağlıklı ve düşük kalorili alternatiflere yönelmeye başladı. Bu talebe cevap vermek amacıyla marka, 2023 yılında sıfır şekerli portakal suyu serisi ve gazlı içecekler gibi yeni ürünler piyasaya sürdü. Ancak Tropicana'nın 80 yıl boyunca portakal suyu ile özdeşleşmiş olması, bu geçişi zorlaştırdı.
Şirketin yeniden markalaşma kapsamında yaptığı ambalaj tasarımı değişiklikleri ve şişe boyutlarını küçültme kararı, sadık müşteriler tarafından tepkiyle karşılandı. Fiyatları artırmamak adına 52 ons'luk şişelerin 46 ons'a düşürülmesi, tüketiciler tarafından "hile" olarak değerlendirildi. Bu durum, markanın müşteri memnuniyetini ve sadakatini olumsuz etkiledi.