Son Mühür- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hakkında yürütülen soruşturma kapsamında gerçekleştirilen dördüncü dalga operasyonda, Avrasya Tüneli'nin işletmecileri Mustafa Başar Arıoğlu, Erdem Arıoğlu ve Özge Arıoğlu’nun da aralarında bulunduğu toplam 45 kişi gözaltına alındı.
Önceki operasyonların ardından yeni gözaltılar
Cuma günü yapılan operasyon, İBB’ye yönelik önceki operasyonların ardından geldi. Önceki süreçte düzenlenen operasyonlarda bazı şüpheliler gözaltına alınmış, perşembe günü ise 13 kişi tutuklanmıştı.
İBB yönetiminden isimler de gözaltında

Operasyon kapsamında İBB Şehircilik Grup Başkanı ve Kiptaş Genel Müdürü Ali Kurt, İBB Altyapı ve Enerji Grup Başkanı ve İSTAÇ Genel Müdürü Ziya Gökmen Tugay ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu da gözaltına alındı. Kasapoğlu, daha önceki dalgalardan birinde de gözaltına alınmış ve serbest bırakılmıştı.
Avrasya Tüneli ve 1915 Çanakkale Köprüsü işletmecileri de soruşturma kapsamında
Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığı bilgilere göre, Avrasya Tüneli ve 1915 Çanakkale Köprüsü'nün işletmecileri olan Yapı Merkez İnşaat sahipleri Mustafa Başar Arıoğlu, Erdem Arıoğlu ve Özge Arıoğlu da soruşturma kapsamında gözaltına alındı.
Son dönemde iktidara yakın bazı medya kuruluşlarında, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşmeler yaptığı iddia edilen iş insanları hakkında haberler yer almıştı. Bu haberlerde, büyük şirketlerin İBB ile iş birliği yapmasının siyasi boyutları olabileceği ileri sürülmüştü.
Soruşturmanın kapsamı ve iddialar
Soruşturma kapsamında İSTAÇ, KİPTAŞ ve İBB Yol Bakım Daire Başkanlığı’nda yapılan incelemelerde usulsüzlüklerin tespit edilmesi üzerine operasyonlar başlatıldı. Haklarında gözaltı kararı verilen kişiler arasında KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt, İSTAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökmen Tugay, İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanı Seyfullah Demirel, İBB Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu, İBB Başkanı’nın koruma müdürü Mustafa Akın, İBB Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık ile Yapı Merkez İnşaat sahipleri yer alıyor.
Çok şehirli eş zamanlı operasyon
44 zanlı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından İstanbul, İzmir, Trabzon, Antalya, Tunceli ve Kocaeli illerinde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarla gözaltına alındı. Önceki dalgalarda gözaltına alınan Kadriye Kasapoğlu ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.





