Bayraktar, ABD'nin Texas eyaletinin Houston kentinde düzenlenen Gastech 2024 enerji forumu kapsamında gerçekleştirilen Bakanlar Paneli'nde konuştu.

Türkiye'nin enerji sektöründe karşılaştığı üç zorluktan bahseden Bayraktar, bunlardan ilkinin, ülkede evlerden sanayiye enerji talebinin artması olduğunu söyledi.

Bayraktar, "Şimdi tüm tedarik portföyümüz, uzun vadeli boru hattı gaz sözleşmelerinden daha esnek uzun vadeli enerji sözleşmelerine dönüşüyor" dedi.

Bayraktar, enerji alanında Orta Doğu'dan Avrupa'ya çeşitli işbirliklerine değinerek, Türkiye'nin Avrupa'nın arz güvenliğinde önemli bir rol oynadığına dikkati çekti.

Z O Wrf5Luo U Wj Rhbop G9 Ijw

"Gazlaştırma kapasitesi beş katına çıktı"

Bayraktar, ülkede birincil enerjinin 3'te 2'sinin ithalat kaynaklı olduğuna işaret ederek, bu sebeple Türkiye'nin enerjide ithalata bağımlı olduğunu dile getirdi.

Ülkenin enerji dönüşümü yolculuğuna değinen Bayraktar, Türkiye'nin karbon nötr ekonomi olmak istediğine dikkati çekti.

Gazlaştırma kapasitesinin beş katına yükseldiğini belirten Bayraktar, şunları söyledi:

"Aynı zamanda gaz altyapımıza, yer altı depolarına, gazlaştırma ünitelerine büyük yatırımlar yapıyoruz. Gazlaştırma kapasitemizi neredeyse 5 katına çıkardık ve şimdi tüm tedarik portföyümüz, uzun vadeli boru hattı gaz sözleşmelerinden daha esnek uzun vadeli enerji sözleşmelerine dönüşüyor. Bu nedenle bu pazarda büyük bir fark yaratıyor ve bu altyapı yatırımıyla pazara daha rekabetçi çözümler getiriyoruz."

Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerji üretim kapasitesini 2035 yılına kadar 100 gigavata çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, nükleer enerjiye verdikleri önemi vurguladı.

Geliştirdikleri tüm politikaların "360 derece bakış" açısı gerektirdiğini ifade eden Bayraktar, kritik minerallerin keşfi, güneş panellerinin üretimi, yeni teknolojiler, dijitalleşme, iletim şebekesinin kapasitesinin artırılması ve şebekenin komşu pazarlara entegre edilmesi gibi konuların önemine dikkat çekti.

Avrupa'nın dördüncü büyük gaz pazarı Türkiye

Bayraktar, enerji alanında Orta Doğu'dan Avrupa'ya yönelik çeşitli işbirliklerine değinerek, Türkiye'nin Avrupa'nın arz güvenliğinde kritik bir rol üstlendiğine dikkat çekti.

Bayraktar, Türkiye'nin 50 milyar metreküple Avrupa'nın dördüncü en büyük gaz pazarı olduğunu vurgulayarak, altyapı sayesinde komşu ülkelerle ve dünyanın diğer bölgelerinden güvenilir tedarikçilerle birlikte neredeyse 75 milyar metreküp gazı Türk pazarına getirebileceklerini belirtti.

Çocukları Şımartabilecek 7 Yanlış Cümle Çocukları Şımartabilecek 7 Yanlış Cümle

Oluşacak fazladan 25 milyar metreküp gazın Avrupa pazarlarına ihraç edilebileceğini ifade eden Bayraktar, üretici, taşıyıcı ve tüketici ülkeler arasında doğru bir denge sağlanırsa uzun vadeli ve başarılı bir işbirliği kurulabileceğini ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi