Son Mühür- ABD – Türk gıda ihracatçıları, dünyanın en prestijli gıda fuarlarından biri olan New York Summer Fancy Food Show'da 92 firmayla adeta bir gövde gösterisi yaparak ABD pazarına yönelik iddialı hedeflerini ortaya koydu. Yıllık 230 milyar dolarlık gıda ürünleri ithalatı yapan ABD pazarına, Türkiye'nin 5 milyar dolarlık gıda ihracatı yapma hedefi, fuardaki en dikkat çekici başlıklar arasında yer aldı.

EİB'den 27 yıllık kesintisiz destek ve "Turkish Tastes" güç birliği

Türk gıda ürünlerinin ABD pazarındaki payını artırmak amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından 27 yıldır aralıksız sürdürülen SUMMER FANCY Food Show Fuarı Milli Katılım Organizasyonu, 2018'den bu yana devam eden "Turkish Tastes" isimli TURQUALITY Projesi ile stratejik bir iş birliği gerçekleştirdi. Bu güçlü birliktelik, Türk lezzetlerinin küresel pazarda daha da tanınmasını ve yaygınlaşmasını hedefliyor.

New York Türk Evi'nde gastronomi şöleni

Summer Fancy Food Show Fuarı'yla eş zamanlı olarak, ABD Turquality Projesi kapsamında New York Türk Evi'nde özel bir tadım etkinliği düzenlendi. Türkiye'nin New York Başkonsolosu Muhittin Ahmet Yazal'ın ev sahipliğinde gerçekleşen bu seçkin davette, Turkish Tastes Projesi'nin tanıtım elçileri, dünyaca ünlü Amerikalı şefler Tom Macrina ve Reimund Pitts tarafından hazırlanan özel menüler ikram edildi. Etkinliğe, ABD'nin önde gelen otel ve restoran zincirlerinin satın almacıları ile sektörün profesyonelleri yoğun ilgi gösterdi.

Türkiye'nin New York Ticaret Ataşeleri Bilgehan Ramazan Caner, Osman Nuri Gökbulut ve Filiz Köseyener, hem Türk Evi'ndeki programda hem de fuar süresince Türk firmalarına tam destek vererek ürünlerin tanıtımına katkı sağladı. Şefler Tom Macrina ve Reimund Pitts de fuar alanındaki tadım etkinliklerinde Türk gıda ürünlerini kullanarak dünya ve Türk mutfağının eşsiz sentezini ziyaretçilere sundular.

"ABD'ye Gıda ihracatında hızlı yükseliş: 7 basamak atladık"

"ABD'ye Gıda ihracatında hızlı yükseliş: 7 basamak atladık"

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Summer Fancy Food Fuarı'ndaki Türk katılımının İtalya'dan sonra en büyük ikinci katılım olduğunu belirtti. Girit, Turkish Tastes Projesi ile Summer Fancy Food Show Fuarı'nın birbirini mükemmel şekilde tamamladığını ifade etti. 2018 yılında projenin başlangıcında 786 milyon dolar olan ABD'ye gıda ihracatının, 2024 sonu itibarıyla 1.8 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Girit, bu sayede Türkiye'nin ABD'ye gıda ihracatı yapan ülkeler sıralamasında 34. sıradan 27. sıraya yükseldiğini kaydetti.

Bedri Girit, "Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında faaliyet gösteren altı gıda birliğimizin yürüttüğü Turkish Tastes projesiyle ABD pazarıyla güçlü köprüler kurmaktayız," dedi. Girit, Amerikan Mutfak Federasyonu ile iş birlikleri, Chicago'daki National Restaurant Association Fuarı'na katılımları ve New York Türk Evi'ndeki resepsiyonun, yalnızca ürünleri değil, aynı zamanda Türk ürünlerinin ardındaki kültürel değerleri ve hikayeleri paylaşmak için değerli fırsatlar sunduğunu ekledi. "ABD'ye gıda ihracatında 5 milyar dolarlık hedefimize sağlam adımlarla ilerliyoruz," şeklinde konuştu.

Anadolu'nun lezzetleri küresel sofralarla buluşuyor

Anadolu'nun lezzetleri küresel sofralarla buluşuyor

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Anadolu'nun dünyanın en eski tarım bölgelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, binlerce yıldır medeniyetleri besleyen bu toprakların bugün de besleyici ve yüksek kaliteli ürünleriyle dünya sofralarına katkı sunmaya devam ettiğini vurguladı. Öztürk, "Türkiye'nin lezzetlerini küresel sofralarla buluşturmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Ticaret Bakanlığı'mızın destekleriyle yürüttüğümüz Turkish Tastes projesi aracılığıyla, Türk gıda ürünlerini uluslararası gastronomi dünyasıyla tanıştırıyoruz," dedi.

Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörünün 2024 yılında 12 milyar dolarlık ihracatla Türkiye'nin gıda ihracatında açık ara lider sektör olduğunu hatırlatan Başkan Öztürk, ABD'nin bu sektördeki bir numaralı hedef pazar olduğunu belirtti. 2024 yılında ABD'ye 651 milyon dolarlık ihracatla en çok ihracat yapılan ikinci ülke konumuna geldiklerini ve toplam ihracatlarının %5'inden fazlasını bu ülkeye gerçekleştirdiklerini ifade etti. Öztürk, "Küresel zorluklara rağmen, yenilikçi yaklaşımımız, güvenilirliğimiz ve bitkisel temelli, sağlıklı yaşam odaklı ürün portföyümüz sayesinde bu pazarda büyümeye devam ediyoruz. Amerikalı perakende, gıda hizmeti ve gastronomi sektöründeki paydaşlarımızla daha güçlü iş birlikleri kurma heyecanımızı özellikle vurgulamak istiyoruz," diye ekledi.

Akdeniz mutfağının zeytinyağı kalitesi ABD'de fark yaratıyor

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, ABD'de son yıllarda Akdeniz mutfağı eksenli beslenmenin popüler bir trend haline geldiğini vurguladı. Sanayi ölçeğinde zeytinyağının dünyada ilk kez İzmir'de üretildiği bilgisini veren Uygun, "Türkiye, sofralık zeytin üretiminde dünyanın en büyük, zeytinyağı üretiminde ise dünyanın ikinci büyük üreticisi konumunda," dedi.

Uygun, "Dünyada sadece ülkemizde zeytinyağlı yemeklere adanmış ayrı bir mutfak kültürü bulunmaktadır. Bu eşsiz gelenek, bin yıllar öncesinden günümüze ulaşan sağlıklı tariflerin özünü koruyarak kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlamaktadır," şeklinde konuştu. Türkiye'nin ABD'ye yönelik zeytin ve zeytinyağı tanıtım faaliyetlerinin, ürünlerin yüksek kalitesini ve sahip olduğu derin kültürel mirası ön plana çıkardığını belirten Uygun, en güncel verilere göre Türkiye'nin ABD'ye gerçekleştirdiği zeytin ve zeytinyağı ihracatının 163 milyon dolara ulaştığını paylaştı. Uygun, bu artışın uluslararası tüketicilerin Türk zeytini ve zeytinyağına yönelik artan takdirinin açık bir göstergesi olduğunu ve Türkiye'nin dünya pazarındaki güçlü konumuyla ABD pazarındaki başarısını daha da pekiştirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Meyve sebze mamullerinde Ege Bölgesi'nin liderliği

Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği temsilcisi Türkmenoğlu, Ege Bölgesi'nden tedarik edilen turşudan dondurulmuş meyveye, domates salçasından tüketilmeye hazır Akdeniz lezzetlerinin Türkiye'nin mutfak kimliğini yansıttığını dile getirdi. Türkiye'nin 2024 yılında gerçekleştirdiği 2.7 milyar dolarlık meyve sebze mamulleri ihracatının 1 milyar dolarından fazlasının Ege Bölgesi kaynaklı olduğunu belirtti.

Türkmenoğlu, meyve sebze mamulleri sektöründe 2025 yılının ilk beş aylık döneminde ABD'ye 161 milyon dolar ihracat yapma başarısı gösterdiklerinin altını çizdi. "Bu çarpıcı rakam, Türk ürünlerinin Amerikan pazarında kazandığı güçlü konumu ve kalite, otantiklik ve sağlıklı beslenme anlayışı etrafında şekillenen ortak beğeniyi yansıtmaktadır," diyen Türkmenoğlu, Türk meyve sebze mamullerinin gurme mutfaklardan perakende raflarına kadar Akdeniz geleneğinden beslenen lezzetleri ve modern inovasyonu ile fark yaratmaya devam ettiğini vurguladı.

Türkmenoğlu, ABD'nin yalnızca önemli bir ticaret ortağı olmakla kalmayıp, aynı zamanda gastronomik yaratıcılığın beslendiği bir alan olarak da büyük önem taşıdığını ifade etti. "Bugünkü gibi iş birlikleri sayesinde, kültürler, şefler ve topluluklar arasında kalıcı köprüler kurmaya devam ediyoruz," diye ekledi. Ege İhracatçı Birlikleri'nin Turkish Tastes Projesi'nin medya organlarında geniş yer bulduğunu ve Türk ihracatçılarının yüksek kaliteli, sağlıklı ve gurme ürün segmentlerinde elde ettiği başarıların uluslararası ölçekte dikkat çektiğini belirten Türkmenoğlu, şefler, ithalatçılar, diplomatlar ve satın almacıların desteğiyle, Türkiye'nin ruhunu taşıyan tatları dünya sofralarına ulaştırmaya kararlılıkla devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Bülten