Sanatı Üretenlerin Kıyısından Geçmek
Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan, 15-16 Nisan Dünya Sanat Günü’nde İzmir’de gerçekleştirilen 3. Uluslararası Amazonlar ve Titanlar Buluşması’nı anlattı.
Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan, şunları söyledi:
“Biz 15-16 Nisan’da etkinliğimi Dünya Sanat Günü etkinliklerimizi yaptık. Sanat insanın hayatına bir yerden dokunmalı diyoruz. Tabi herkes üretmek zorunda değil ama en azından üretenlerin kıyısından geçmesi çok önemli. Benim hayalim hep enstrüman çalmaktı ama çalamıyorum. Çalanları hayranlıkla izliyorum. Daha pozitif, daha sevecen, daha dirençli oluyorum. Şimdi dediğim gibi 15-16 Nisan’da İzmir’de biz bu sanat buluşmasını gerçekleştirdik. Bunun lokomotifini başkanımız Tunç Soyer vardı, desteği ile olağanüstü bir etkinlik gerçekleştirildi. Müthiş 2 gün yaşadık. Yurt dışından konuklarımız bağlantılı oldukları haber kaynaklarına yazılar gönderdiler.”
Dünya Sanat Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
Dünya Sanat Günü’nün öneminden bahseden Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan, bugünün nasıl ortaya çıktığını ve neden 15 Nisan olduğunu anlattı. Işıkhan, İzmir’de Dünya Sanat Günü kutlamalarının tarihini konuştu.
Işıkhan, sözlerine şöyle devam etti:
“15 Nisan tarihsel anlamda öyle birden ve kolay oluşmadı. Herkesin bildiği gibi Leonardo Da Vinci’nin doğum günü. Yani dünyanın en önemli aktivisti, ressamı, yazarı, mühendisi… Dokunduğu her alanda sanat tarihi açısından iz bırakmış sanatçı ve bilin adamı aynı zamanda. Biz Türk sanatçıları biraz farklıyız. Sebebi de şu; Plastik Sanatlar Derneği’miz var İstanbul’da başkanlığını da sayın Bedri Baykam yapıyor. Sayın Baykam Meksika’da düzenlenen uluslararası Plastik Sanatçılar Toplantısı’nda 15 Nisan’ın Dünya Sanat Günü olmasını öneriyor. 2011 tarihinde. Bedri Bey kişiliği sebebiyle inandığı konularda sonuna kadar giden biri. Her toplantıda bunu ısrarla gündeme getirmesi sonucunda 2019 yılında UNESCO tarafından onaylandı ve 15 Nisan artık bütün dünyada, Dünya Sanat Günü olarak kutlanmasına karar verdiler. Dünya Şiir Günü de Türk şairlerin önerisiyle kabul edildi. Böyle sanatsal günlerin mimari galiba biziz. Buna seviniyor ve bununla gurur duyuyoruz.”
Pandemide Birçok sanatçı intihar etti
Pandemi sürecinde yaşanan kısıtlamalar şüphesiz en çok sanat dünyasını etkiledi. Kısıtlamaların tek tek kalkmasına rağmen günümüzde müzik yasağı hala devam etmekte. Pandemi dönemi işsiz kalan, intihar eden pek çok müzisyen oldu. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan, bu dönemde hem derneğin hem de sanat camiasının nasıl etkilendiğini anlattı.
Işıkhan düşüncelerini şu şekilde ifade etti:
“Dünyada 2019’da kutlanmaya başladı ama biz 2012’den beri bunu kutluyoruz. Paneller, söyleşiler şeklinde kutlanıyordu. Biz Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği ise bu olaya 2018 yılında ilk uluslararası Amazonlar Sanat Buluşması adıyla kutlamaya başladık. Bu konuda rahmetli Işılay Saygın’ın katkıları çok büyük oldu. Çünkü biz o etkinliği kendilerinin de kurucusu olduğu ve başkanlığını yaptığı Uluslararası Kadın Dayanışma Derneği ile ortak yapmıştık. Ama daha sonra aramızdan ayrıldılar ancak biz yola çıktığımız için sürdürdük. 2019 yılında bu kez tabi amazonlarla başlayınca erkekler sanatçılar bizi dışlıyor musunuz diye kızdılar. Böylece biz de Amazonlar ve Titanlar olarak devam ettik. Güzel bir etkinlikti ama zaten sonra pandemi başladı. Pandeminin başlamasıyla kırılmalar yaşadık sanatçılar da kırılmalar yaşadı. İntihar eden, işsiz kalan bir sürü sanatçımız oldu.Fakat biz pandemi döneminde bile boş durmadık çünkü bu kırılmaları onaracak şey yine sanattır. Hayatı onarmak için sanatı kullanmak gerekiyor. 2 yıl pandemi engeline takıldık ama dernek olarak çalışmalarımızı engellemedi ancak sınırlandırıldı. Birçok yerde imza günleri, söyleşiler yaptık ama tabi 2 metre arayla, kimse kimseyi tanımıyor. Ona alışık bir toplum değiliz yani. Böyle yani, o kırılmaları az hasarla atlattık diyelim. Dilerim bir daha tekrarlanmaz.”





