Son Mühür- Berivan Kaya/ Engellilerin Haklarına Erişim Platformu Sözcüsü Turhan İçli, Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, engelli hakları açısından geriye dönük olumsuz gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti. AK Parti iktidarının kendilerini gündemden düşürdüğüne ve mecliste temsil edilmediklerine dikkat çeken İçli, CHP'nin engellilere yönelik vaatlerine vurgu yaptı.
Kazanımlara dokundular!
Engellilerin kazanımlarının ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Turhan İçli, "Geçtiğimiz yıllarda engellilerle ilgili kazanımlar ortadan kaldırıldı. Bunlardan biri de ÖTV muafiyetiydi. Engelliler ÖTV'den muaf bir şekilde araç alabiliyorlardı. Süresi 5 yıldı. Yani 5 yıl sonra araçlarını ÖTV'siz yeniliyorlardı. O süre 10 yıla çıkarıldı. Yerli katkısının da yüzde 40 olması öngörüldü. Bu konuda tüm yetkiler de cumhurbaşkanına verildi. Engelliler daha kolay araç alırken artık güçleştirildi. Bu konu Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. ÖTV'siz araçlarla ilgili bir uygulama tebliği çıkarıldı. Kanunlar yürürlüğe girdikten tarihten sonra uygulanır, geriye doğru yürümezler. Ancak maalesef ÖTV'den muaf araç alma konusunda uygulama tebliği kanunu geriye doğru işleterek uyguluyor. Bu da hukuka aykırı bir durum" ifadelerine yer verdi.
Erken emeklilik iptal edilebiliyor
Engellilerin erken emeklilik hakkını ortadan kaldıran gelişmelerin yaşandığını belirten İçli, " Daha önce engellilik durumuna göre engelliler kısa sürede 15-20 yıl arasında erken emekli olma hakkına sahiptiler. Bu yetki SGK'ya verildi. SGK bu yetkiyi kullanırken engellinin hak kazanıp kazanmadığı konusunda değerlendirmesine bağlandı. Bu da SGK istediği zaman hastaneye gönderebilir ve emekli hakkına hak kazanmış olsa bile iptal edebiliyor. Bu örnekler de çıkmaya başladı. Bu da geriye doğru olumsuz gelişme. Bununla ilgili de yargıya başvurduk" diye konuştu.
Acı vakalar ortaya çıkmasın...
Bakım sigortası yasası için çağrı yapan İçli, "Geçtiğimiz yıllarda bazı vakalar ortaya çıktı. Bazı engelli aileleri engelli çocuklarının geleceğinden endişe duydukları için engelli çocuğunu öldürüyor ve sonra intihar ediyor. 2 yıl içerisinde Antalya'da, Uşak'ta, Trabzon'da bu gibi vakalar meydana geldi. Engellilikle ilgili bakım sigortası yasayı zorunlu. Bu yasa ile engelli aileler çocukların geleceğinden emin olarak hayata gözlerini yumabilirler. Çocuklarının geleceğinden endişe duymazlar. Biz bunu savunuyoruz" dedi.
İşkence ve kötü muamele!
Engelli bakım merkezlerinde engellilere yönelik kötü muameleler hatta işkencelerin meydana geldiğini hatırlatan İçli, "Niğde Engelsiz Yaşam Merkezi'nde 9 yaşında çocuğumuz işkence ile öldürüldü. Geçtiğimiz haftalarda Ağır Ceza Mahkemesi bakım hizmeti veren kişilere ağır cezalar verdi. Son yıllarda engellilere yönelik kötü muamele ve işkenceler de başladı. Bunlara karşı da önlemler alınmalı" diye konuştu.
İktidar gündeminden düşürdü
Engellilerin TBMM'de temsil edilmediğine dikkat çeken Turhan İçli, "Engelli hareketinden gelen vekil yok mecliste. Engelli vekiller de engelliler konusunda herhangi bir iddia koymuyor. CHP, son 1 yıl içerisinde bizim için vaatlerde bulunuyor. Özel, kendi iktidarında engelliler bakanlığının kurulacağını ve bakanlığın başına da engelli birinin getirileceğini kamuoyuna ilan etti. Bir takım engellilerle ilgili yasal düzenlemeler yapılacağını da açıkladı. CHP'de engelliler konusunda bir atak var. Ancak onun dışında engelliler unutuldu. 2015 yılında engelliler kanunu çıkarken gündemdeydik. O zaman örgütlerimiz yoğun mücadele sürdürüyordu. Ancak pandemi sonrası bu süreç kesintiye uğradı. Engelliler alanında mücadele eden örgüt kalmadı. Bu durumdan da hükümet yararlanıyor. Engelli meselesini gündemlerinden düşürdüler" ifadelerine yer verdi.
Engellilikten kaynaklı giderleri karşılayamıyorlar
Engelli aylıklarının çok düşük olduğuna dikkat çeken Turhan İçli, " Engellilerin Haklarına Erişim Platformu Sözcüsü Turhan İçli, " Engelli aylıkları çok düşük. Engellilerin geçimlerini sağlayabileceği miktar olmaktan çok uzak. Bakım aylıkları da yine düşük ve koşullar ağır. Asgari ücretin 3'te 2'sinin altında geliri olan ailelere veriliyor. Aile içinde fert başına düşen geliri asgari ücretin 3'te biri altında olanlara da engelli aylığı adı altında bir ödeme yapılıyor. Bunlar çok düşük rakamlar. Bunların yükseltilmesi gerekiyor. Engelinin eline geçen gelirden hesap edilmeli. Aile içerisinde başka çalışanlar varsa bile aylıklar engellilere ödenmiyor. Ailenin geliri içerisinde eriyor ve engelliye katkısı olmuyor. Biz, kriterlerin kaldırılması ve muhtaç olan engellilere aylık bağlanması gerektiğini söylüyor. Engellilikten kaynaklı ilave giderlerin karşılanmasına yetecek bir aylık ödenmeli. Görme engelli bir bireyin bilgisayar kullanması için özel yazılımlar gerekiyor ve bunlar çok yüksek bedeller. Diğer insanlardan çok daha fazla giderleri var. Biz tüm bu engellikten kaynaklı giderlerin karşılanmasına yetecek tazminat niteliğinde ama aylık ödenecek bir ödeneğin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.