Son Mühür - Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz’in açtığı "TÜİK'in enflasyon verilerinin asılsız olduğu" gerekçeli dava, Ankara 6. İdare Mahkemesinde görüldü. Seyfettin Çilesiz, avukatı Ali Ekrem Gündoğan ile TÜİK vekillerinin katıldığı duruşmaya, emekli sendikası, dernekleri üyeleri ile bazı milletvekilleri de destek verdi.
Duruşmada söz alan müşteki avukatı Gündoğan şunları söyledi: "TÜİK, 'ben sadece enflasyonu hazırlıyorum, ben sorumlu değilim' diyor. ÖSYM, soruları vermeyeceğim ben sorumlu değilim sınavdan diyebilir mi? Davalı kurum madde sepetindeki madde fiyatlarında şeffaf olsaydı şu an burada olmazdık. Biz TÜİK’in madde sepetinde bir kilo sütün ne kadar olduğunu bilmiyoruz. TÜİK, İTO ve ENAG’tan enflasyon verilerinin istenmesini, üniversitelerden uzmanların bu verileri inceleyip rapor hazırlamasını talep ediyoruz"
Emekli maaşları TÜİK rakamlarına bağlı olarak düşük belirleniyor
Davayı açan emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz de, TÜİK’in enflasyonu düşük gösterdiğini belirterek emekli maaşlarına oldukça az zam yapıldığını söyledi: "Emeklilerin büyük bir bölümü sefalet içinde yaşıyor, açlıkla savaşıyor. Emeklilerin yaşadığı sorunları çözmekle asıl görevli olan TBMM ve siyaset kurumu bu konuya yeterli ilgi göstermiyor. Bu yüzden emekliler olarak bizlerin başvuracağı tek yer kalıyor bu da bağımsız mahkemeler. Bu dava kamu yararı en üst seviyede olan bir dava. Milyonlarca emekli kulağını açmış burayı dinliyor. Bu dava aslında TÜİK için de bir fırsattır. TÜİK verilerini açıklarsa üstündeki şüpheyi de atmış olur. Bir sosyal atıkmışız gibi bize bakılıyor. Oysa emekliler devlete yük değil, enflasyonun da sebebi değildir. Gerçek enflasyon oranlarında maaşlarımıza zam yapılması gerekmektedir."
Duruşmada savunma yapan TÜİK vekili ise TÜİK'in, Cumhurbaşkanlığı tarafından kendilerine verilen yetki ile verilerini yayımladığını vurguladı.
Enflasyon verileri belirlenirken seçilen maddelerin ortalama fiyatlarının açıklandığını söyleyen TÜİK vekili, "Emekli maaşlarındaki artış TÜİK yetkisine dahil değildir" diye konuştu.
Emekli maaşlarından TÜİK sorumlu değildir
Diğer TÜİK vekili ise şöyle konuştu: "Bu dava, 2022 yılında, 2023 yılında da açıldı. Her iki dava incelenmeksizin ret ile sonuçlandı. Emeklilerin maaş artışlarını temin eden mevzuat, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na bağlıdır ama buna hiç değinmiyorlar. Enflasyon farkı ödemelerini kıstas alıyorlar. TÜİK’in açıkladığı rakamların doğrudan doğruya idari işlemlere etkisi yoktur. Bizim rakamlarımız, idari ve icrai nitelikte değildir. Emeklilerin maaş artışına ilişkin TÜİK’in hiçbir görevi, yetkisi ve sorumluluğu yoktur. Dolayısıyla bize bu konuda husumet beslenemez. ENAG’ın temsilcileri fiyatları internetten topluyor, bir temsilcisi Amerika’da bir temsilcisi İspanya’da bir temsilcisi Bahreyn’de. Bir diğer konu İTO. İTO’nun kullandığı İstanbul Ücretliler Endeksi. 2025 yılı itibarıyla onlar da endekslerini güncellediler ve rakamlarını TÜİK’e yakınsadılar."
TÜİK avukatlarının ardından tekrar söz alan müşteki avukatı Gündoğan, "Madde sepetindeki madde fiyatlarını versinler. Mahkeme buna göre incelemesini yapsın. 85 sayfalık savunma yaptılar ama bir tek madde sepetini açıklamadılar. Mahkeme bu şekilde nasıl denetleme yapabilir? TÜİK kısacası ‘beni denetleme’ diyor. 'Kamuoyuna açıklamıyoruz' dediler. Mahkemeye neden verilmiyor peki. Devlet sırrı bile olsa mahkeme ile paylaşılması gerekir. Biz davayı ispat ettiğimizi düşünüyoruz. Şeffaf olmayan bir davalı kurum, bir başka kurumu, ENAG’ı 'şeffaf değil' diye de eleştiremez. Önce siz şeffaf olacaksınız eleştirebilmek için" dedi.
Karar 15 gün içinde açıklanacak
Davacı Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz’in talebi üzerine duruşma açarak tarafları dinleyen Ankara 6. İdare Mahkemesi heyeti, nihai kararını 15 gün içerisinde kamuoyu ile paylaşacak.