Son Mühür- ABD Başkanı Trump'ın Kanada, Meksika ve Çin'e yönelik gümrük vergilerini yükseltme hamlesine, Çin ve Kanada'dan karşı adım geliyor.
Çin ve Kanada, Donald Trump'ın ABD saatiyle gece yarısı kapsamlı gümrük vergileri planını yürürlüğe koymasının ardından, bunun tırmanan bir ticaret savaşını tetikleyebileceği uyarılarına rağmen ABD'ye karşı misilleme önlemlerini açıkladı.

Önce Çin ardından Kanada...


Çin Salı günü, gelecek hafta ABD'den yapılan bir dizi tarımsal ithalata yeni tarifeler uygulayacağını söyledi. 
Maliye bakanlığı, tavuk, buğday, mısır ve pamuğa %15 ek tarifeler uygulanacağını ve soya fasulyesi, domuz eti, sığır eti, su ürünleri, meyve, sebze ve süt ürünlerine %10 ek tarife uygulanacağını söyledi.
Kanada başbakanı Justin Trudeau ise Ottawa'nın 30 milyar Kanada doları (20,7 milyar dolar) değerindeki ABD ithalatına derhal %25 oranında gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı.

Ticaret savaşları kızışıyor
Trump, ABD'nin en büyük iki ticaret ortağı olan Kanada ve Meksika'dan ithal mallara uyguladığı gümrük vergileri yüzde 25'e, Çin'e uyguladığı gümrük vergileri ise yüzde 20'ye yükseltmişti.
Asya borsaları Salı günü açılışta düşüş yaşadı. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2'den fazla, Hong Kong'un Hang Seng endeksi ise yüzde 1,5 düştü.
Düşünce kuruluşu Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'ne göre, Kanada ve Meksika'ya %25, Çin'e ise %10 oranında gümrük vergisi uygulanması "en azından bir nesildir yapılan en büyük vergi artışı" anlamına gelecek. 
Araştırmaya göre, böyle bir hamle ortalama bir ABD hanesine yılda 1.200 dolardan fazla maliyet çıkaracak.

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı