Bu anlaşma çerçevesinde Türkiye, 2027’den itibaren 10 yıl boyunca yıllık 1,6 milyar metreküp LNG tedarik edecek.

Türkiye, Exxon Mobil Corp. ve Shell Plc’nin ardından TotalEnergies ile de aynı miktarda bir tedarik anlaşması gerçekleştirdi. Bu durum, Türkiye’nin Avrupa ve Mısır gibi bölge ülkelerine gaz ticareti yapma kapasitesini artırarak, Rusya ve İran ile yeni dönem doğal gaz anlaşmalarında pazarlık gücünü yükseltiyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD’nin Houston kentinde dün akşam TotalEnergies ile BOTAŞ arasındaki LNG tedarik anlaşmasının imza törenine katıldı. BOTAŞ’ın Shell Plc ile yıllık 4 milyar metreküp, Exxon Mobil Corp. ile ise yıllık 2,5 milyon tonluk tedarik anlaşmaları bulunuyor. Her üç anlaşmanın başlangıç tarihinin 2027 olması, Türkiye için stratejik bir öneme sahip. Yeni LNG anlaşmaları, Türkiye’nin 2025 ve 2026’da sona erecek İran ve Rusya ile olan uzun vadeli tedarik sözleşmelerinin yenilenmesi müzakerelerinde elini güçlendiriyor.

BOTAŞ ve Shell anlaştı: 4 milyar metreküp LNG gönderilecek BOTAŞ ve Shell anlaştı: 4 milyar metreküp LNG gönderilecek

Manisa'da içme suyu krizi: 147 mahalle etkileniyor Manisa'da içme suyu krizi: 147 mahalle etkileniyor

Türkiye’nin sahip olduğu 3 FSRU gemisi, günlük toplamda 84 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine ulaşıyor.

Ayrıca, İzmir Aliağa'daki Egegaz LNG terminali günlük 40 milyon, Tekirdağ'daki Marmara Ereğlisi LNG terminali ise 37 milyon metreküp kapasite sunuyor. Bu beş tesisin toplam gazlaştırma kapasitesi ise 161 milyon metreküp olarak belirlenmiş durumda.

Sıradaki ülke Mısır olabilir

Son bir yıl içinde Türkiye, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Moldova ile doğal gaz ihracatı anlaşmaları imzaladı. Rusya-Ukrayna-Avrupa boru hattının transit anlaşmasının bu yıl sona ermesi, Türkiye’nin Avrupa’daki rolünü güçlendiriyor. 2021-2024 döneminde yıllık 40 milyar metreküp doğal gaz transitinin sona ermesi durumunda Avrupa'nın alternatif çözümler arayışı içerisine girmesi kaçınılmaz hale gelecek.

Bakan Bayraktar, temmuz ayında Bloomberg ile yaptığı mülakatta, Avrupa’nın enerji arz güvenliği için gerekli teknik altyapı sağlandığında Türkiye’nin Bulgaristan’a yapılan gaz transferini 3,5 milyar metreküpten 7 milyar metreküpe çıkarabileceğini ve 25-30 milyar metreküplük LNG işleme kapasitesinden Avrupa ülkelerinin faydalanabileceğini ifade etmişti.

Ayrıca Türkiye, uzun yıllar sonra ilişkilerin normalleştiği Mısır ile de LNG müzakereleri yürütüyor. Bu bağlamda, Mısır’ın gaz tedarikinde Türkiye’nin FSRU gemilerinin rolü üzerine süren projeler hakkında görüşmeler devam ediyor. Bakan Alparslan Bayraktar, ABD ziyaretinde Mısırlı mevkidaşıyla bir araya geldi.

Kaynak: Haber Merkezi