Son Mühür / Beste Temel - Temiz enerji alanında dönüşümün öncü güçlerinden biri olarak kabul edilen hidrojen teknolojileri, akademi ve sektörün önemli temsilcilerini İzmir’de bir araya getiriyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ile Hidrojen Teknolojileri Derneği iş birliğiyle düzenlenen 9. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi (IHTEC-2025), 25-28 Mayıs 2025 tarihlerinde DEÜ Rektörlük Kampüsü içerisindeki Sürekli Eğitim Merkezi’nde (DESEM) gerçekleşecek.
40 tematik oturumda güncel konular tartışılacak
Kongre, hidrojen teknolojileri alanında uzmanlaşmış akademisyenler, araştırmacılar, sanayi liderleri ve politika yapıcıları bir araya getirerek, sektördeki son gelişmeler, sürdürülebilir enerji stratejileri ve yeni iş birliği fırsatlarını masaya yatıracak. 25 farklı ülkeden gelen 400’den fazla bildiri başvurusu arasından seçilen 296 sözlü ve 71 poster sunum, toplam 40 farklı tematik oturumda sunulacak.
“Çok yönlü bir paylaşım ortamı yaratmayı hedefledik”
Kongrenin eş başkanlarından, DEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Azize Ayol, etkinlik hakkında, “Kongre programını oluştururken yalnızca bilimsel sunumlarla sınırlı kalmadık; sektörel paneller, çalıştaylar ve farklı tematik alanlara odaklanan özel oturumlarla, çok yönlü bir paylaşım ortamı yaratmayı hedefledik” dedi.
Prof. Dr. Azize Ayol, sözlerini, “Etkinlik boyunca sadece akademik bilgiler değil, aynı zamanda farklı sektörlerin ihtiyaçları ve çözümleri de tartışılacak. Özellikle savunma sanayisinde hidrojen teknolojilerinin nasıl kullanılabileceğine dair oturumumuz, ülkemiz için stratejik bir pencere açacak.
Ayrıca, yeşil hidrojenin ticarileşme süreci, enerji sistemlerinin karbonsuzlaştırılması gibi konular, çağımızın en kritik gündemlerinden. Tüm bu başlıklar, IHTEC-2025’te disiplinler arası bir yaklaşımla masaya yatırılacak.” diye konuştu.
"Kongrenin ulaştığı yüksek seviyeyi açıkça ortaya koyuyor"
DEÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Can Özgür Çolpan, “IHTEC-2025, yalnızca bilimsel bilgi paylaşımına değil; aynı zamanda uluslararası iş birliklerinin gelişmesine de önemli katkılar sağlamaktadır.
Hidrojen teknolojilerinin hızla büyüyen küresel önemini bu denli kapsamlı bir katılımla ele almak hem ülkemiz hem de dünya için son derece değerli. Bu yılki programın içeriği, konuşmacı profili ve katılımcı sayısı, kongrenin ulaştığı yüksek seviyeyi açıkça ortaya koyuyor.” ifadelerini kullandı.
Kritik konular görüşülecek
Kongrenin açılışı, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Bayram Yılmaz tarafından yapılacak. Eş başkanlar Prof. Dr. Can Özgür Çolpan ve Prof. Dr. Azize Ayol da etkinlikte programın hedeflerine dair sunum gerçekleştirecek.
Hidrojen Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer ile Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Başkanı Dr. Abdullah Buğrahan Karaveli’nin yer alacağı açılış gününde, Avrupa’nın hidrojen stratejileri hakkında Avrupa Hidrojen Araştırmaları Derneği’nden Prof. Luigi Crema ve enerji sistemlerinin karbonsuzlaştırılması konusundaki sunumlarıyla Porto Üniversitesi’nden Prof. Adélio Mendes de davetli konuşmacılar arasında bulunacak.
Çeşitli oturumlar ve paneller gerçekleşecek
Kongrenin ikinci ve üçüncü günlerinde, hidrojenin üretimi, ayrıştırılması ve kullanımı gibi başlıklarda “Membran Teknolojileri” oturumu ile “Savunma Sanayinde Hidrojen Teknolojileri” gibi özel paneller gerçekleştirilecek. Bu oturumlar, hidrojenin uygulama alanları ve sektörel çözümlerine dair derinlemesine bilgi sunacak.
Sektörle birebir etkileşim fırsatı
Kongre boyunca açık olacak sergi alanında, hidrojen enerjisi sektöründe faaliyet gösteren öncü şirketler yenilikçi ürün ve çözümlerini tanıtacak. TENMAK, ARMELSAN Enerji, HABAŞ, Hydrogenix, Anton Paar ve BPLAS gibi önemli firmalar stantlarıyla etkinlikte yer alacak.





