Son Mühür- Şubat ayı başından beri Ege Denizi'nde endişeyle takip edilen deprem fırtınası hız kesmiyor.
Bilim Akademisi üyesi jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Ege Denizi'nde Santorini adası çevresindeki deprem fırtınasını değerlendirdi. 
Prof. Tüysüz,
''12 Şubattta 11 saatte Ege'de 50 deprem oldu. Bunların 7 tanesi 4 ten büyük biri ise 5 büyüklüğünde. Deprem sayılarında pek bir azalma yok bugün'' hatırlatmasında bulundu.
Bölgenin geçmişi bize ne anlatıyor?
Santorini adası çevresindeki depremlerin tarihsel geçmişini değerlendiren Prof. Öksüz şu bilgileri paylaştı.

Alev bulutları eşlik etmiştir...


''1649'da Santorini'de şiddetli depremler meydana gelmiş ve ardından 27 Eylül 1650'de sarsıntıya Kolumbo volkanında denizden yükselen yoğun duman ve alev bulutları eşlik etmiştir. 

Santorini'de yeni bir volkan doğabilir
Patlamalar zamanla tüm gökyüzünü kapatmış, dört ay boyunca depremler, gökyüzünü karartan püskürme sütunları zehirli gaz bulutları ve tsunamiler devam etmiştir. 
Zehirli gazlar nedeniyle Santorini'de ~70 kişi ve yüzlerce büyükbaş hayvan ölmüştür. 
Patlama 7 Aralık 1650'de doruğa ulaşmış ve yanardağ su üzerine çıkmıştır. Daha sonra çöken aşınan volkanın tepesi bugün -15 metrededir.


Patlama olmadan da sönebilir...


Çoğu volkan patlamadan önce uyarı verir. Uyarılar deprem sıklığında ve şiddetinde artış, sıcak su ve gaz çıkışları (fümerol), zeminde kabarma, ısı akışında değişiklik, çıkan gazların bileşiminde veya miktarında değişikliklerdir.  Ancak belirtiler patlama olmadan da sönümlenebilir.
Tsunami tehlikesine karşı yapılması ve yapılmaması gerekenlerle ilgili bilgilendirici bir paylaşımda bulunan Prof. Öksüz,
''Her ne kadar bize ulaşacak bir volkan patlaması çok zayıf olasılık olsa da en kötüye hazır olmak adına bilgilenelim diye paylaşıyorum, volkan geliyor, tsunami geliyor gibi bir anlam çıkartılmamalıdır'' hatırlatmasında bulundu.
 

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı