Son Mühür/ Osman Günden- İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, pazar günü Menderes ile Seferihisar arasında başlayan ve günlerdir süren orman yangınlarını kontrol altına almak için olağanüstü bir mücadele verdi.

Son üç günde çıkan 300 yangının 15'i ormanlık alanlarda meydana gelirken, itfaiye ekiplerinin aralıksız çabalarıyla büyük oranda kontrol sağlandı. Ancak yangınlar, Seferihisar ve Menderes'te toplam 13 mahalleyi etkiledi ve yaklaşık 10 bin hektarlık (14 bin futbol sahası büyüklüğünde) alanın küle dönmesine neden oldu.

Yangının bilançosu ve etkilenen yerleşimler

Yangının bilançosu ve etkilenen yerleşimler

Pazar günü öğle saatlerinde başlayan ve etkisini hala sürdüren yangınlar, İzmir'e büyük zarar verdi. İtfaiye ekipleri, bu süre zarfında sadece orman yangınlarına değil, aynı zamanda 190 ot yangını, 25 çöp yangını, 9 bahçe yangını, 5 anız yangını ve 5 ağaç yangını olmak üzere toplam 300 farklı noktadaki yangına müdahale etti.

Yangınlardan en çok etkilenen yerleşim yerleri arasında Seferihisar'da Akarca, Tepecik, Atatürk, Bengiler, Cumhuriyet, Kavakdere, Mersinalanı, Orhanlı, Payamlı ve Turabiye mahalleleri bulunuyor. Menderes'te ise Gümüldür Cumhuriyet, Keler, Kuyucak ve Yeniköy mahalleleri yangının yıkıcı etkilerini yaşadı. Ayrıca Seferihisar'daki Yelken Sitesi, Doğankent Sitesi, Banksis Sitesi, Ömür Beldesi ve Doğanbey gibi siteler ve beldeler de yangından büyük ölçüde etkilendi.

Doğal yaşam alanlarında büyük kayıp

Doğal yaşam alanlarında büyük kayıp

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı'nın uydu görüntüleri üzerinden yaptığı değerlendirme, yangının doğa üzerindeki tahribatını gözler önüne serdi. Verilere göre, 1922 hektar ormanlık alan, 3 bin 241 hektar makilik alan, 155 hektar meyve bahçesi, 355 hektar tarım alanı ve 3 bin 225 hektar çayırlık alan yangında yok oldu. Diğer alanlarla birlikte toplamda yaklaşık 10 bin hektarlık doğal yaşam alanı tamamen küle döndü.

Yangınlar nedeniyle 5 köy ve 2 mahalledeki vatandaşlar tahliye edilirken, bölgede halen 8 farklı noktada yangınla mücadelenin devam ettiği belirtildi. İtfaiye ekipleri ve diğer destek birimleri, alevleri tamamen kontrol altına almak ve soğutma çalışmalarını tamamlamak için büyük bir özveriyle sahada görev yapmaya devam ediyor. Bu büyük felaketin ardından yaraların sarılması için çalışmaların hızla başlaması bekleniyor.

Muhabir: Osman Günden