Son Mühür- Berivan Kaya/ İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) kentteki barajların güncel doluluk oranlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre, İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan altı büyük barajda doluluk oranları geçen yıla kıyasla ciddi oranda azalma meydana geldi.
Son açıklanan verilere göre, Balçova Barajı %43,20, Gördes Barajı %3,48, Tahtalı Barajı %14,12, Ürkmez Barajı %23,88, Güzelhisar Barajı %64,36, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı %12,06 oranında su kapasitesine sahip olduğu görüldü.
Tahtalı için tehlike çanları
İzmir’in en büyük içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 14’e kadar düştü. Bu oran, barajın teknik işletme sınırına yaklaşması nedeniyle alarm veriyor.
Kuraklık ve tüketim etkili
Uzmanlara göre İzmir’in içinde bulunduğu bu tablo sadece mevsimsel değil, aynı zamanda yapısal bir krizin de habercisi olduğuna dikkat çekiyor. Artan şehir nüfusu, kontrolsüz tüketim ve iklim değişikliğine bağlı olarak azalan yağışlar, su kaynaklarını tehdit ediyor.
Tasarruf şart
İZSU ve ilgili kurumlar, hem bireysel hem de kurumsal düzeyde su tasarrufu yapılması gerektiğini belirtiyor. Kısa vadede çözüm tasarrufken, uzun vadede alternatif su kaynaklarının değerlendirilmesi ve sürdürülebilir politikaların uygulanması kaçınılmaz görünüyor.
Çeşme'de kapı önü ve araba yıkamak yasaklandı
Çeşme Belediyesi, Kutlu Aktaş Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 13'e kadar düşmesi üzerine yeni yasaklar getirdi. Belediye, vatandaşlardan su kullanımında azami özen göstermelerini isterken, kapı önü yıkamadan bahçe sulamasına kadar birçok faaliyet belirli saatler dışında yasaklandı. Belediye açıklamasında, "İşyeri ve konutların kapı önlerinin yıkanması yasaklanmıştır. Faaliyet konusu araç yıkama olmayan işyeri ve konutların ön bahçesi ile bahçe alanlarında motorlu taşıt yıkanması yasaklanmıştır. Faaliyet konusu ile ilişkisi bulunmayan işyerleri ve konutlarda; balkon, bahçe, kapı önü gibi alanlarda halı, kilim, paspas vb. eşyaların yıkanması yasaklanmıştır. İşyeri ve konutlarda bahçe sulamasının yasak olduğu saatler aşağıda belirtilmiştir: 1 Ekim-30 Nisan tarihleri arası sabah 10.00 ile akşamüzeri 16.00 arası, 1 Mayıs - 30 Eylül tarihleri arası sabah 08.00 ile akşam üzeri 18.00 arası. Belirtilen saatler dışında sulama yapılmasına izin verilmektedir" ifadelerine yer verdi.