Son Mühür- Berivan Kaya/ İzmir’in uzun yıllardır çözüme kavuşmayı bekleyen İnciraltı planları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geçtiğimiz ay onaylandı. Planların onaylanmasının ardından dikkat çeken bir gelişme yaşandı.
İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER), İzmir 6. İdare Mahkemesi'nde süren dava kapsamında sunulan bilirkişi raporunun bilimsel ve hukuki normlara aykırı olduğunu ileri sürdü. İNGEDER, bilirkişi raporu hakkında şikâyette bulundu.
İzmirlilere çağrı
İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, konuya ilişkin açıklamasında, “Bilim dışı, mevzuata aykırı raporlarla İnciraltı planlamasını sabote edenlere karşı sessiz kalmayacağız” dedi.
İzmirlilere seslenen İnciraltı Gelişim Derneği, “ İnciraltı’nın geleceği üzerinden oynanan bu oyunlara artık son verilmelidir! Bilimi, hukuku ve adaleti hiçe sayan, taraflı ve usule aykırı raporlarla topraklarımızı sabote etmeye çalışanlara karşı mücadelemizi sonuna kadar vermeye kararlıyız. 2022 Aralık ayında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen “Tarım Dışı Planlamaya Uygunluk” belgesine karşı Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi tarafından açılan davaya müdahil olarak dahil olmuştuk. İzmir 6. İdare Mahkemesi’nde yürütülen bu davaya, İnciraltı Gelişim Derneği, İnciraltı ve Bahçelerarası muhtarları ile birlikte bölge toprak sahipleri olarak Tarım ve Orman Bakanlığı lehine katıldık” dedi.
Bilimsel gerçeklere aykırı
Ekim 2024’te yapılan keşif sonrası Ocak 2025’te sunulan bilirkişi raporunun yasalara, yönetmeliklere ve bilimsel gerçeklere aykırı şekilde hazırlandığını dile getiren Tayfun Karabulut, “İzmir 6. İdare Mahkemesi’ne Şubat 2025’te 26 sayfalık kapsamlı itiraz dilekçesi sunduk. Aynı şekilde Tarım ve Orman Bakanlığı da bilirkişi raporuna itiraz etti. Bugün Bilirkişilik Kanunu’nun 14. maddesine açıkça aykırı hareket edilerek görevini kötüye kullanan bilirkişiler hakkında yasal şikâyet başvurumuzu yaptık. Aynı zamanda bu şikâyeti İzmir 6. İdare Mahkemesi’ne de sunarak bilirkişi raporunun geçersiz sayılmasını , yeni bir bilirkişi heyeti kurulmasını aynı zamanda kuruldan çıkacak kararı beklenmesini de talep ettik” ifadelerine yer verdi.
Bilirkişi taraflı çalıştı!
Sahadan alınması gereken en az 87 numune yerine sadece 5 noktadan numune alındığına dikkat çeken Karabulut, “
Toprak bünyesi, organik madde içeriği, makro ve mikro besin elementleri, su tutma kapasitesi, drenaj durumu ve erozyon riski gibi temel tarımsal veriler analiz edilmemiştir. En vahimi: Bilirkişi heyeti keşif günü sahaya bilimsel ekipman getirmemiş, numuneler için; Su örnekleri 0,5 lik kullanılmış pet şişeye, Toprak numuneleri koymak için market poşetine Yanlarında olmayan kazma ve kürekği bizler tarafından temin edilmiştir. Numuneler uygun steril şartlarda saklanmamış, bilimsel geçerliliği tamamen tartışmalı bir çalışma sunulmuştur.
Aynı zamanda keşif günü mahkeme huzurunda itirazımız sonucu gübreli topraktan ve hatalı olarak varilden su örneği alınması girişimi dahi bizler tarafından itiraz edilmiştir.. Bu, bilirkişi heyetinin ne denli özensiz ve taraflı çalıştığının açık kanıtıdır” ifadelerini kullandı.
Siyasi hesaplara geçit yok!
İzmir halkına çağrıda bulunan Karabulut, “ İnciraltı, tarım yapılması imkânsız hale gelmiş topraklarıyla artık İzmir’in geleceği için planlı bir gelişimi beklemektedir. Biz bu bölgede tarım değil, İzmir’e katma değer sağlayacak; istihdam, yatırım ve sağlık turizmi potansiyeli taşıyan bir şehir planlaması talep ediyoruz. İnciraltı ve Bahçelerarası halkı, bu kente yük değil, değer katmak istiyor. Yıllardır bekletilen bu alanda artık oyunlara, siyasi hesaplara ve bilim dışı raporlara geçit vermeyeceğiz. İzmir kamuoyunu, meslek odalarını ve vicdan sahibi herkesi adil, bilimsel ve kent menfaatine uygun bir planlama için yanımızda durmaya davet ediyoruz. İnciraltı gelecektir. Bu geleceği birlikte kurabiliriz” dedi.