İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZBETON AŞ’de taşeron firmalar aracılığıyla yolsuzluk yapıldığı iddia edildi. Sayıştay, mülkiye müfettişleri ve bilirkişi raporlarına dayandırılan soruşturmada, "ihaleye fesat karıştırma" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlamaları yöneltilen 157 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Eski Başkan Soyer ve CHP İl Başkanı da listede
Şüpheliler arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da yer aldı. Operasyonun ilk gününde 126 kişi gözaltına alındı. Gözaltı listesinde yer alan bir şüphelinin vefat ettiği belirlenirken, 30 kişi için ise yakalama çalışmaları sürüyor.
1,5 milyarı aşan üç ayrı dosya
Soruşturma kapsamında, kooperatif projeleri, araç kiralama ihaleleri ve yol yapım süreçlerinde toplam 1,5 milyar lirayı aşan kamu zararı tespit edildi. İhale süreçlerine fesat karıştırıldığı ve bazı işlerin usule aykırı şekilde gerçekleştirildiği öne sürüldü.
Tunç Soyer’in gözaltı anları paylaşıldı
Gözaltı işlemlerine ilişkin ilk görüntüler sabah saatlerinde basınla paylaşıldı. Görüntülerde, Tunç Soyer’in polis eşliğinde sağlık kontrolüne götürüldüğü anlar yer aldı. Bu görüntüler, emniyetin gözaltı süreçlerini şeffaflaştırmak amacıyla servis ettiği bilgisiyle kamuoyuna sunuldu.
Cemil Tugay’dan dikkat çeken belge
Gündeme gelen iddialardan biri de operasyonun mevcut Başkan Cemil Tugay’ın suç duyurusuyla başlatıldığı yönündeydi. Tugay bu iddiayı kamuoyuna yaptığı açıklamayla reddetti. Ancak edinilen bilgilere göre, Tugay yönetimi, önceki döneme ait iki dosya hakkında belediye iç denetim biriminde inceleme yaptırdı. İncelemeler sonucunda hazırlanan raporların, 23 Haziran 2025 tarihinde Cemil Tugay imzasıyla savcılığa gönderildiği ortaya çıktı.