Son Mühür / Atakan Başpehlivan Cumhuriyet Halk Partisi Milli Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, geçtiğimiz günlerde öldürülen Mattia Ahmet Minguzzi'nin davası çıkışında önemli açıklamalarda bulunarak, iktidara ve muhalefete seslendi.
Suat Özçağdaş: Adli kolluk sistemimiz yok
Ahmet Mingüzzi davasının tam anlamıyla bir hukuk skandalı olduğunu aktaran ve Aile Sosyal Politika Bakanlığı'na çok fazla iş düştüğünü vurgulayan, "Sadece 2023 yılında suçtan etkilenen çocuk sayısı 537 bin. 237 bini suçtan etkilenen, 170 binden fazlası suça sürüklenen çocuklar. 2010’lu yıllarda 180 bin civarında olan bu sayı her geçen gün artıyor. Biraz önce Yasemin Hanım da söyledi, Andrea da söyledi, sürekli görüşüyoruz birlikteyiz. Aynur Anneane'yi görüyorum, her gün mezarının başında ziyaret ediyoruz, gidiyoruz konuşuyoruz. Bir ailenin mahvı yaşanan şey ama böyle binlerce aile var Türkiye'de.
Biraz önce Rezan Bey size bazı bilgiler verdi. Bu bilgileri bulması gereken kimseler savunma avukatları ya da katılan avukatları değil. Bu bilgiyi bulması gerekenler adli kolluk görevlileri olmalı. Buradan Türkiye'ye sesleniyorum. Çocuk adli sisteminde çok ciddi sorunlar var. Adli kollukla ilgili çok ciddi sorunlar var. Bakın olaydan 4 ay sonra iki kişi daha tutuklandı. Bakın mahkeme görülmeye başladı henüz o iki kişi burada değil, başka bir dosyanın içerisinde. Yani bu tam anlamıyla bir hukuk skandalı.
Çünkü maalesef adli kolluk sistemimiz yok. Adli kolluk sistemimiz olmadığı için doğru düzgün bir soruşturma da yapılamıyor ve avukatlar o pazar yerine gidip kendileri o kayıtları toplamaya çalışıyorlar. Nitekim mahkeme yeniden bilir kişi raporu istemek zorunda kaldı. Bakın burada başından sonuna kadar yanlış giden işler var. Bunu düzeltmeye çalışanlar var, bakanlıklara burada çok önemli işler düşüyor. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'na çok önemli işler düşüyor. Adalet Bakanlığı'na çok önemli işler düşüyor." dedi.
"Hep beraber çözümün bir parçası olmalıyız, suçun bir parçası değil"
Son olarak, dava çıkışında hem iktidara hem muhalefete seslenen CHP'li Suat Özçağdaş, hep beraber çözümün parçası olması gerektiklerinin altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:
"Buradan iktidara, muhalefete, herkese sesleniyorum: Türkiye'nin çocuk koruma sisteminde, adli kolluk sisteminde, okullarda şiddetin önlenmesinde, şiddet kültürünün engellenmesinde önemli sorunları var. Ve son olarak buradan Milli Eğitim Bakanı’na sesleneyim: Rehber danışmanlara söz vermiştiniz, sözünüzü tutun.
Çocukların okullarda daha iyi psikolojik destek almalarını sağlayın. Liseleri 2 yıla indirmeye çalışmayın, birkaç milyon çocuğu tekrar işsiz güçsüz sokaklara salmayın. Türkiye'nin hakkını, Türkiye'nin hukukunu engellemeyin. Meclis’te bunun için komisyonlar kurduk, buralarda konuşabilmeliyiz. Hep beraber çözümün bir parçası olmalıyız, suçun bir parçası değil."