Son Mühür- BAYETAV'ın 8-11 Nisan tarihleri arasında 610 kişiyle CATI (Telefon destekli anket) yöntemiyle gerçekleştirdiği İzmir Barometresi Bahar 2025 araştırması İzmir'de her dört kişiden birinin geçim sıkıntısı çektiğini gözler önüne serdi.
Araştırmaya göre her 100 kişiden 42'si geçinebildiğini ancak kenara herhangi bir birikim yapamadığını belirtirken her 100 kişiden 18'i hem rahat geçindiğini hem de kenara birikim koyabildiğini dile getiriyor.
Geçinemiyoruz diyenlerin oranı kiracılarda ise yüzde 53'e yükseliyor.

Bayetav araştırdı
En çok sosyalleşmeden kısıyoruz...


Harcamalarda en çok neden kısıyoruz sorusuna cevaplarda dışarda arkadaşlarla sosyalleşmek yüzde 41'le ilk sırada yer alıyor.
Onu yüzde 36.5'la mutfak harcamaları takip ediyor.
Her 100 kişiden 34'ü sinema, tiyatro ve konser gibi etkinliklerde kısıntıya gittiğini söylerken her dört kişiden birinin sağlık harcamalarında kısıntıya gittiğini söylemesi dikkat çekiyor.
Eğitim için harcamalarda yapılan kısıntıya gidenlerin oranı yüzde 20.5 iken, çocuklar için yapılan harcamalarda kısıntıya gidenlerin oranının yüzde 19.1 olduğu görülüyor.
Araştırmada, son üç aylık harcamaları dikkate alındığında herhangi bir kısıtlamaya gitme ihtiyacı hissetmeyenlerin oranı ise yüzde 28.9 olarak yer alıyor.

Bayetav araştırdı
Kaçımız kiracı, kaçımız ev sahibi?


BAYETAV'ın İzmir Bahar Barometresi Araştırması'nın dikkat çeken detaylarından biri de barınma konusuyla ilgili tabloyu ortaya koyması.
Araştırmaya göre İzmir'de her 100 kişiden 37'si kiracı, 44'ü ev sahibi ve 20'si ailesiyle birlikte kalıyor.

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı