Türkiye Cumhuriyeti, 3 yıl sonra Irak’a yeniden elektrik ihraç etmeye başladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu elektrik ihracatına yönelik olarak Kalkınma Yolu’nu aynı zamanda Enerji Yolu olarak da tesis edeceklerini ifade etti.
Diplomatik ziyaretler ilişkileri iyileştirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Nisan’da gerçekleştirdiği Irak ziyareti olumlu sonuçlar verdi.
Ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Bağdat ve Erbil'de gerçekleştirdiği temaslarda, muhataplarıyla olası iş birliklerini değerlendirdi.
Mevcut hat refaha ve barışa katkı sunuyor
Ziyaretten 3 ay sonra iki ülke, enerji alanında yeni bir adım attı. Türkiye, 3 yıllık bir aranın ardından Irak’a elektrik ihracatına yeniden başladı. İhracat, Türkiye-Irak arasında mevcut 400 kV Cizre - Kasek Enterkonneksiyon hattı üzerinden gerçekleştirilirken Irak’a azami 300 MW'a kadar elektrik sağlanacak.
Bakan Bayraktar bu gelişme ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kalkınma Yolu Projesi ile bölgemizin refahına ve barışına birlikte katkı sunacağımız komşumuz Irak'a elektrik ihracatına dün itibarıyla yeniden başladık. Yapacağımız yatırımlarla Kalkınma Yolunu aynı zamanda bir "Enerji Yolu" olarak da tesis edeceğiz.” İfadelerini kullandı.




