Son Mühür / Osman Günden - İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuraklıkla mücadele ve sürdürülebilir tarımı desteklemek amacıyla çocuklar ve gençler için tarım eğitimlerini artırdı.
İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi'nde (İZTAM) verilen eğitimlerle, iklim krizi ve kuraklık konusunda farkındalık oluşturuluyor, genç nesiller toprakla tanıştırılıyor.

Teoriden pratiğe: Gençler toprakla buluşuyorİzmir Tarımı Geliştirme Merkezi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi’ne bağlı uzman ziraat mühendisleri tarafından verilen eğitimler, hem teorik hem uygulamalı içeriklerle sunuluyor. Katılımcılar; güneş panelleri, yağmur suyu hasadı, topraksız tarım, seracılık, atalık tohumlar, su tasarrufu, böcek otelleri gibi birçok başlıkta bilgi edinerek alan gezileri yapıyor.

İzmir geneline yaygınlaşacakİzmir Büyükşehir Belediyesi

Tarımsal Eğitim Ar-Ge ve Koordinasyon Şube Müdürü Murat Altun, merkezdeki çalışmalar hakkında bilgi vererek, “İzmir tarımını geliştirme adına faaliyetler yürütüyoruz. İZTAM’da ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim başta olmak üzere farklı yaş gruplarına yönelik eğitimler veriyoruz.

Bunun yanı sıra da özellikle üreticilerimizi, çiftçilerimizi burada misafir ederek, onlara üretim disiplinlerini, iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerini, suyun doğru kullanımına yönelik tek insan, tek sağlık temalı çalışmalarımızı anlatıp eğitim faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Uygulamalı eğitimler de gerçekleştiriyoruz.

Fide dikimi, tohum tanıma, biyocoğrafya laboratuvarı gibi çalışmalar yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın önderliğinde gerek üretim gerekse eğitim faaliyetlerini İzmir geneline yaymayı amaçlıyoruz” dedi.

"Çiftçilerimiz adım adım yetişiyor"Eylül Adıgüzel

Ziraat mühendisi Eylül Adıgüzel ise İZTAM’ın her yaş grubuna hitap ettiğini vurgulayarak, “Biz sadece belirli bir gruba eğitim vermiyoruz. Her kitleye ulaşmanın amacındayız. Çocuklara doğa bilinci kazandırmayı, doğa temelli sürdürülebilir tarımı öğretmeyi hedefliyoruz.

Bugüne kadar hiçbir şey yetiştirememiş kişilere tarım eğitimleri vererek yeni bir başlangıç yapmalarını sağlıyoruz. Tarım eğitimleriyle özellikle genç kitlelerde büyük bir farkındalık oluşuyor. Bu sayede aslında yeni bir meslek kapısının farkına varıyorlar. Bu sayede yeni çiftçilerimiz adım adım yetişiyor diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Gençlerin gözünden İZTAM deneyimiTarımsal Eğitim Ar-Ge ve Koordinasyon Şube Müdürlüğü

Mina Yenihan ilk defa böyle bir eğitim aldığını ve herkesin bilinçlenmesi gerektiğini ifade ederek, “İlk defa böyle bir eğitimle karşı karşıyayım. Böyle yeni şeyler öğrenmek yeni deneyimler oluşturuyor. Buradaki eğitimlere herkes katılmalı. Çünkü iklim sorunu, hepimizin sorunu. Herkes bilgilenmeli. İklim kriziyle benim geleceğim tehlikeye giriyor.

Bitkilerin iklim değişikliğinden etkilenmesi çok kötü. Bitkiler olmazsa bizim de nefesimiz olmaz, beslenmemiz kötüleşir. Buraya gelmeden önce bu sorunların farkında değildim. Sorunlarımızın olduğunu biliyordum ama bir katkıda bulunmamıştım. Farkındalığım oluştu, çevreye verdiğim zararlara daha çok dikkat edeceğim" dedi.

Esra Mülhüm eğitimlerin gerekli olduğunu vurgulayarak, “Bence çok gerekli olan eğitimler. Binalarda yaşadığımız için bitkinin nasıl büyüdüğünü, geliştiğini, bizim için faydalarını bilmiyoruz. Onlara nasıl davranmamız gerektiğini bilmiyoruz.

Bu eğitimler sayesinde bence bitkileri daha çok anlayabiliyoruz. Merkez içinde en çok ilgimi çeken yer, yararlı böceklerin yetiştirildiği alan oldu. Arı, solucan gibi yararlı böcekler için böcek oteli yapmışlar. Doğayla daha fazla iç içe olmalıyız" ifadelerini kullandı.

"Burası da bir nefes kaynağı"Ziraat mühendisliği

Beren Akkuş eğitimlerden bahsederek, “Eğitimler çok güzel. Burası da bir nefes kaynağı. Çok güzel eğitimler aldık. Bitkilerin de duyularının olduğu, onların nasıl büyüdüğü, nasıl geliştiğine dair bütün süreçleri detaylı işledik. İnsan neslinin devam etmesi için tarım çok önemli, bizim gelişimimiz de çok önemli. Burada en çok üzüm bağları hoşuma gitti" diye konuştu.

İlayda Ertürk de merkezlerin artırılması gerektiğini ifade ederek, “Buradaki eğitimlerin, böyle merkezlerin daha çok artırılması gerek. Çünkü hayatımıza çok katkısının olduğunu düşünüyorum. Kentlerde yaşıyoruz, binaların içinde oksijenimiz olmuyor. Burada en çok dikkatimi çeken yer böcek otelinin olması. Çok ilginçti" dedi.

Muhabir: OSMAN GÜNDEN