Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Ratings, Amerika Birleşik Devletleri’nin uzun vadeli ihraççı ve kıdemli teminatsız kredi notunu bir kademe düşürerek Aaa’dan Aa1’e indirdi. Perşembe günü yapılan açıklamada, bu kararda mali göstergelerdeki sürekli bozulma etkili oldu. Kuruluş, ABD’nin kredi görünümünü ise negatiften durağana çevirdi.

Bu not indirimi, onlarca yıldır Moody’s’in en yüksek notunu taşıyan ABD için önemli bir değişimi temsil ediyor. Moody’s, “artan devlet borcu ve faiz ödemelerinin, aynı not seviyesindeki benzer ülkelerin üzerine çıkmasının” kararda belirleyici olduğunu ifade etti.

“Anlaşamadılar” vurgusu: Siyasi çıkmaz etkili oldu

Moody’s’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“ABD’deki ardışık yönetimler ve Kongre, büyük yıllık mali açıklar ve artan faiz maliyetleri eğilimini tersine çevirecek önlemler konusunda anlaşamadı.”
Kurum ayrıca mevcut mali teklifler altında dahi “zorunlu harcamalarda ve açıklarda çok yıllı önemli azalmalar” beklemediğini vurguladı.

108 yıl sonra ilk defa düştü!

Rapora göre, ABD federal açıklarının 2024’teki %6,4 seviyesinden, 2035 yılına kadar GSYİH’nin %9’una ulaşması bekleniyor. Aynı dönemde borcun GSYİH’ye oranı %134 seviyesine yükselebilirken, faiz ödemelerinin de federal gelirin %30’unu oluşturacağı tahmin ediliyor. Bu oran, 2021 seviyesinin üç katı anlamına geliyor. Ayrıca 108 yıl sonra kredi notunun ilk defa düştüğü belirtildi.

“Olağanüstü kredi güçleri korunuyor”

Her ne kadar mali göstergelerde bozulma olsa da Moody’s, not düşüşünün ABD kurumlarına veya Federal Rezerv’in para politikası çerçevesine olan güvenin azalmasını yansıtmadığını belirtti.

Açıklamada şu değerlendirme yer aldı:

“ABD, ekonomisinin büyüklüğü, dayanıklılığı ve dinamizmi ile ABD dolarının küresel rezerv para birimi olarak rolü gibi olağanüstü kredi güçlerini koruyor.”

“Fonlama stres riski düşük, yükseltme reformlara bağlı”

Moody’s, mali zorlukların ABD’nin kredi profilini etkilese de, ABD Hazine tahvillerine devam eden yatırımcı talebi nedeniyle akut fonlama stres riskinin düşük kaldığına dikkat çekti. Kurumun değerlendirmesinde şu ifadeler de yer aldı:
“Borç ödenebilirliği ve açıklardaki bozulmayı önemli ölçüde yavaşlatacak ve sonunda tersine çevirecek mali reformlara” bağlı olarak notta yeniden yükseltme mümkün olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi