NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Brüksel'deki NATO Karargahı'nda bir araya gelerek, NATO'nun geleceği, savunma harcamaları ve Ukrayna'nın durumu hakkında önemli açıklamalarda bulundular. İki lider, görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, NATO'nun güçlendirilmesi ve transatlantik ortaklığın devamı konusunda vurgularda bulundular.

NATO'nun geleceği ve savunma yatırımları

Rutte, NATO'nun geleceğine dair endişeleri dile getirerek, transatlantik ortaklığın ittifakın temelini oluşturmaya devam ettiğini belirtti. Rutte, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO'ya olan bağlılığını açıkça ifade ettiğini hatırlatarak, özellikle Avrupa'nın savunma harcamalarını artırma sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl Avrupa ve Kanada'nın savunma harcamalarının yüzde 20 oranında arttığını belirten Rutte, Danimarka ve İngiltere gibi ülkelerin önemli açıklamalarda bulunduğunu, ayrıca Almanya, Fransa ve Çekya'nın da savunma alanında güçlü adımlar attığını vurguladı. Bu gelişmeleri memnuniyetle karşıladığını ifade eden Rutte, ortak güvenliğin tüm müttefiklerin ortak sorumluluğu olduğunu söyledi.

Ukrayna ve Rusya: NATO'nun rolü

Rutte, NATO'nun savunma yatırımlarını artırırken, birçok müttefiğin aynı zamanda Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barış sağlamak için çalıştığını belirtti. Rusya'nın saldırılarının sona ermesi ve Ukrayna'nın egemenliğinin korunması adına tüm müttefiklerin birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Rutte, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımları askıya alması konusunda ise, Ukrayna'nın güçlü bir konumda olması gerektiğini söyledi. Barış görüşmeleri başladığında Ukrayna'nın süreçte güçlü olması gerektiğini vurgulayan Rutte, bu yüzden ABD ve Ukrayna'nın, karşılaşılan zorlukları nasıl aşacakları konusunda görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda’dan savunma bütçesi talebi

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO üyesi ülkelere savunma harcamalarını gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 3'üne çıkarmaları çağrısında bulundu. Bu konuda NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'den, Lahey'deki NATO Zirvesi'nde konuya acilen eğilinmesini talep etti. Duda, “Durum öyle ki 2030'a kadar bekleyemeyiz” diyerek, savunma bütçesinin artırılmasının aciliyetine vurgu yaptı.

Temel ilkeden sapılabilir!

NBC'ye konuşan Trump yönetimindeki yetkili bir isim, ABD'nin saldırıya uğrayan bir NATO üyesini savunmayabileceğini ifade etti. Trump tarafından bu değişikliğin yapılması, NATO'nun temel ilkelerinden biri olan 5. maddeden sapma anlamına gelecek. Ayrıca, İttifaktaki üyeler belirli bir GSYİH yüzdesini savunmaya harcamaya zorlanacak. 

Kaynak: İHA