Son Mühür / Ayşegül Koç - Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Fransa’nın Bastia kenti arasında kültürel iş birliğini güçlendirecek protokol, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen törenle imzalandı.

Törene, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Nadia Fanton, Bastia Belediye Başkan Yardımcısı Mattea Lacave ile aynı zamanda Nice Belediye Başkan Yardımcısı ve AViTeM Başkanı olan Agnès Rampal katıldı.

Yeni ortaklık kurulduKültürel İş Birliği anlaşması

İmzalanan anlaşmayla birlikte denizcilik mirası, arkeolojik değerler, bağcılık ve zeytincilik gibi alanlarda karşılıklı bilgi paylaşımı ve ortak projeler hedefleniyor.

Aynı zamanda kıyı yönetimi, çevresel farkındalık, bilimsel izleme faaliyetleri ve uluslararası fonların birlikte değerlendirilmesi gibi pek çok başlık da iş birliği kapsamına alındı.

"Burada bulunmaktan gurur duyuyorum”

Bastia’yı temsilen törende yer alan Belediye Başkan Yardımcısı Mattea Lacave, Muğla ile ilk kez böyle bir iş birliğine imza attıklarını belirterek, “Bastia kentini temsilen burada bulunmaktan gurur duyuyorum. Bastia ilk defa böyle bir protokolü Muğla ile imzalıyor.

Akdeniz’e açık bir kapı olduğumuz için bu protokol bağlantımızı canlı kılacak. Bizim için önemli olan çevreyi korumak ve sahip olduğumuz mirası korumaktır. Bu ortaklığa büyük başarılar diliyorum. Akdeniz umarım bizim ortaklığımızla mavi olur” diye konuştu.

"Tarihi bir protokol"Fransa İstanbul Başkonsolosluğu

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Nadia Fanton ise protokolün tarihi bir adım olduğunu vurgulayarak, “Bu protokol tarihi bir protokol ve büyük önemi olacak. Akdeniz’in iki ucundaki şehirlerin ortak sorunu olan iklim değişikliği içinde bir ortak buluşma noktasıdır.

Bu tarihi protokol son derece önemli çünkü yurttaşları bir araya getiriyor. Bu protokolün alanlarından biri kadınları da buluşturuyor. Protokol sayesinde Muğla ile Bastialı kadınların işbirliğine olanak sağlanacak” dedi.

"Akdeniz’in geleceği için bu protokol çok önemli”Ahmet Aras

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, imza töreninde yaptığı konuşmada, Akdeniz’in ortak geleceğinin dayanışma ile şekilleneceğini belirterek,“Bastia ile yaptığınız bu protokol nedeniyle mutlu ve gururluyum. Akdeniz’in geleceği için bu protokol çok önemli. Korsika ile çok ortak noktamız var. Bu birliktelik sayesinde ortak yapılacak çalışmalar büyük anlamlar kazanıyor.

Akdeniz, tarihin başından itibaren kültürlerin, ticaretin ve medeniyetlerin kesişim noktası olmuştur. Ancak bugün, iklim krizi, biyolojik çeşitlilik kaybı ve sosyoekonomik dengesizlikler gibi ortak tehditlerle karşı karşıyayız. Bu zorluklar karşısında bölgesel dayanıklılığı artırmanın yolu, deniz ve kara arasındaki bağı yeniden kurmaktan geçmektedir.

Bu yeni kültürel bağ, sadece fiziki bir bağlantı değil, aynı zamanda toplumsal, sanatsal ve ekolojik bir işbirliği zeminidir. Kıyı kentlerinin hafızasını, yerel halkların bilgeliğini ve sanatın birleştirici gücünü bir araya getirerek, Akdeniz’in hem denizini hem de toprağını koruyan kapsayıcı bir dayanışma kültürü inşa edebiliriz.

Unutmamalıyız ki, Akdeniz’in geleceği, denizle karanın değil; insanla doğanın uyum içinde birlikte var olmasına bağlıdır. Bu bilinçle atacağımız her adım, ortak geleceğimize yapılan güçlü bir yatırımdır” diye konuştu.

Muhabir: AYŞEGÜL KOÇ