Mevcut antibiyotiklerin büyük çoğunluğu karasal aktinobakterilerden elde edilirken, artan antibiyotik direnci nedeniyle bilim insanları yeni kaynaklar aramaya başladı.
Kuzey Buz Denizi'nden elde edilen deniz mikropları, antibiyotik direncine karşı yeni bir çözüm sunabilir. Bilim insanları, 2020 yılında bu deniz bölgesinden çıkarılan omurgasız canlılarda bulunan aktinobakterileri inceledi. 30 Ağustos’ta yayımlanan çalışmada, dört aktinobakteri türünün enteropatojenik E. coli (EPEC) bakterisi üzerindeki etkileri test edildi. EPEC, özellikle küçük çocuklarda şiddetli ishale neden olabilen bir patojen olarak biliniyor. Araştırma, iki aktinobakteri türünün E. coli’nin hastalığa yol açmasını engellediğini ortaya koydu.
Araştırmacılar, bu bileşiklerin antibiyotik olarak kullanılabilmesi için daha fazla araştırma ve büyük miktarlarda üretim gerektiğini belirtiyor.
Derinlerde keşfedilmeyi bekleyen bileşikler olabilir
Helsinki Üniversitesi’nden ortak yazar Päivi Tammela, bu bileşiklerin antibiyotik olarak kullanılabilmesi için daha fazla araştırma ve büyük miktarda üretim gerektirdiğini belirtti. Ayrıca, deniz derinliklerinde keşfedilmeyi bekleyen başka potansiyel bileşikler olduğuna dair umutlarını ifade etti.