Himalaya Dağları'ndaki Tibet Platosu üzerindeki Guliya Buzulu'nda gerçekleştirilen araştırmalar, çoğu daha önce tanımlanmamış 1700'ün üzerinde virüs türünü ortaya çıkardı. İncelemelerde virüslerin yaklaşık 41 bin yıldır donmuş toprak altında saklandığına yer verildi. Küresel ısınmanın etkisiyle bu virüslerin çözülüp insan sağlığına tehdit oluşturabileceği endişesi, bilim çevrelerinde tartışma konusu oldu.
Bakterileri hedef alıyor
Araştırmalar, bulunan virüslerin büyük kısmının insanları değil, bakterileri hedef aldığını ortaya koydu. Çalışma, bu virüslerin farklı iklim koşullarına nasıl tepki verdiğini ve zaman içindeki değişimlerini inceledi. Yapılan araştırma, virüslerin geçmiş iklim değişikliklerine nasıl uyum sağladığı konusunda da detaylı bilgiler içeriyor.
Araştırmanın başyazarı Ohio Eyalet Üniversitesi'nden ZhiPing Zhong, bu çalışmaların küresel iklim değişikliği bağlamında virüslerin adaptasyon süreçlerini anlamamıza katkıda bulunabileceğini belirtti. Araştırma, özellikle Son Buzul Çağı'nın sona erdiği 11 bin 500 yıl öncesine ait virüs topluluklarını inceleyerek, iklim değişikliği ve virüs evrimi arasındaki ilişkiye ışık tutuyor.
Virüslerin evrimleşmesi endişe yaratıyor
Donmuş toprakta bulunan bu virüslerin pandemiye yol açma olasılığının düşük olduğunu belirten uzmanlar, eski virüslerin yeniden ortaya çıkmasından çok, yeni virüslerin evrimleşmesinin daha büyük bir endişe kaynağı olduğunun altını çiziyor.