Son Mühür - Seçil Ünlü / Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Küçük Menderes Havzası'ndaki tarım potansiyelini daha da artırarak, bölgeyi Türk tarımının en önemli merkezlerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Balta, yaptığı açıklamada, hayata geçirilen baraj ve sulama projelerinin yanı sıra Arazi Toplulaştırma (AT) ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri (TİGH) projelerinin de bölgede yoğun bir şekilde sürdüğünü vurguladı.
Küçük Menderes Havzası'nda üretim maliyetleri düşecek
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Küçük Menderes Havzası'nı daha verimli hale getirmeyi ve Türk tarımının önde gelen merkezlerinden birine dönüştürmeyi amaçladıklarını belirtti. Son 22 yıl içinde yapılan baraj ve sulama projeleriyle birlikte, AT ve TİGH projelerinin de bölgedeki tarımsal üretimi geliştirmeye yönelik sürdüğüne dikkat çeken Balta, bu çalışmaların 52 bin 100 dekar arazide devam ettiğini aktardı.
Balta, "Ödemiş-Beydağ Sulama Projesi kapsamında daha önce 120 bin 500 dekar arazinin modern sulamaya açıldığını hatırlatmak isterim. Küçük Menderes Havzası'ndaki üretim maliyetlerini düşürerek, artan verim ve ürün çeşitliliği ile birlikte üreticimizin refah seviyesini yükseltmek amacıyla başlattığımız çalışmaların ilk kısmında 109 bin 250 dekar arazideki AT ve TİGH projemizi tamamladık. Bu projeyle birlikte, 26 mahallemizdeki tarlalara üreticilerimiz çok daha kolay erişebiliyor. Artık üreticilerimiz, her gün birkaç ayrı bölgede çalışmaktansa, tek noktada tarlasını sürüyor, suluyor ve hasat ediyor. Bu, onlara hem yakıt hem de zaman tasarrufu sağlıyor. Sonuç olarak gelirleri ve kazançları artıyor" ifadelerini kullandı.
52 bin 100 dekar arazide çalışmalar devam ediyor
Balta, Küçük Menderes Havzası'ndaki sulama projelerinin devam ettiğini ve bu projelerin bölge tarımını daha verimli hale getirdiğini belirtti. "Ödemiş Beydağ Sulaması 2. Kısım Projesi'ne de ara vermeden başladık. Bu projemiz, Küçük Menderes Havzası'nda 10 mahallede 52 bin 100 dekar araziyi kapsıyor. Şu ana kadar proje kapsamında 14 bin 751 metre tahliye kanalı, 1283 metre kazı ve gabion şilte imalatını bitirdik. Ayrıca, Pirinççi Deresi'ndeki dolgu çalışmalarını da tamamladık ve 38 parseli sahiplerine teslim ettik. Kurucu, Gerçekli ve Yolüstü mahallelerinde ise toplam 17 bin 460 dekar alanda, 935 parseli yeniden düzenledik ve teslim işlemlerini tamamladık" şeklinde konuştu.
Yol yapım çalışmaları hızla devam ediyor
Bölgedeki tarımsal faaliyetlerin verimliliğini artırmak için yol yapım çalışmalarının da kesintisiz bir şekilde sürdüğüne dikkat çeken Balta, "Gerçekli Mahallesi'nde 3575 metre yol imalatımızı tamamladık. Bu rakamla birlikte, proje kapsamında tamamladığımız yol miktarı 48 bin 521 metreye ulaştı. Yolüstü Mahallesi'ndeki çalışmalarımız ise hala devam ediyor" dedi.
Mühendislik ve parsel düzenleme çalışmaları
Balta, Küçük Menderes Havzası'nda 5 mahalledeki mühendislik çalışmalarının da sürdüğünü belirtti. Bu kapsamda, 3 mahallede parsel köşe kazık çakma işlemlerinin yapıldığını ve yer teslimi çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, yol yapımı ve tahliye kanalı imalatlarının da aralıksız bir şekilde gerçekleştirildiği bilgisini verdi.
Küçük Menderes Havzası'ndaki bu büyük ölçekli projeler, bölge tarımının daha verimli ve sürdürülebilir bir hale gelmesi için kritik bir öneme sahip. Bu projelerle birlikte, Türk tarımının üretim kapasitesinin artırılması ve bölge çiftçisinin daha modern ve verimli yöntemlerle üretim yapması hedefleniyor.





