Her gün kadınlar ölüyor, tecavüz ediliyor, sözlü ya da fiziksel tacize maruz kalıyor, dövülüyor, kadın olduğu için çalıştırılmıyor ve sürekli küçük düşürülüyor ama toplumun büyük bir kısmı tarafından sadece bugün tüm bunlar yokmuş gibi yapılıyor. Toplumların en büyük sorunların bir tanesi de bu. Önemli günler dışında, bir sorunu, olayı yok sayma ve geri kalan günlerde o sorun yokmuşçasına yaşamına devam etmesi büyük bir sorun teşkil ediyor. Sorunlar bu sebeplerden ötürü hiçbir zaman çözüme kavuşamıyor.

 

Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1984’ten bu yana kadın örgütleri her yıl “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlamalarını sürdürüyor.

 

Bir kadın hatta çemberi genişletecek olacak olursak bir insan, Çünkü; kadın özelinde konuşup sorunları kadına indirgemekte bana göre ayrımcılık ve ötekileştirmedir. Herkes için eşit ve adil bir yaşam dilerken, insanların kadın, erkek, engelli, çocuk diye ayrı ayrı kategorize edilmediği bir dünyayı kastediyoruz. Kadın öncelikli değil, insan öncelikli, eşit ve adil yaşam koşulları talep etmemiz gerekiyor. Aksi taktirde; kadınlar için ayrı gün, engelliler için ayrı gün, mülteciler ve sığınmacılar için ayrı gün, meslek grupları için ayrı gün hak savunuculuğu yapmaya devam ederiz.

Dünyanın ortak sorunu: Kadına Şiddet

Dünyada “Töre ve Namus Cinayetleri” konulu çalışmaya göre, kadına yönelik şiddetin ve töre-namus cinayetlerinin sebepleri, kadınları kontrol altında tutan ataerkil toplum düzeniyle ilgili. Bu cinayetler, ataerkil toplumsal düzenin hâkim olduğu hemen hemen tüm toplumlarda, farklı adlar altında olsa da işleniyor. Töre ve namus cinayetleri, Avrupa’da ve özellikle de Akdeniz ülkelerinde görülüyor.

 Dünyanın ortak sorunu olan kadına şiddet ve kadın cinayetleri konusunda birçok teşhisler konulmuş. Fakat hala şiddet ve cinayetler artarak devam ediyor. Diliyoruz, ortak çözüm yollarında da ülkeler birleşir. Daha kalıcı bir çözüme ulaşırlar.

Hak mücadelelerinin sonuca kavuşmasını istiyorsak biz önce kendimizi, düşüncelerimizi, söylemlerimizi, icraatlerimizi düzeltelim. İnsan değişirse, toplum değişir, gelişir. Toplum gelişirse dünya güzelleşir.

 

Daha Adil, Daha Eşit, Sevgi ve Umut Dolu Yarınlarda, Halaylarla, Türkülerle Dünya Kadınlar Gününü Hep Birlikte Kutlayabileceğimiz Günler Dileğiyle…

Son bir Not…

Her kadın bir çiçektir; ilgi ve sevgiye layıktır. Başımızın tacı tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun...