Son Mühür / Beste Temel - Bornova Belediyesi’nin ortak olduğu “Stormlog - Yerel Yönetim Hizmetlerinde Sürdürülebilir Su Yönetimi” projesi kapsamında, Başkan Ömer Eşki’nin katılımıyla Portekiz’in başkenti Lizbon’a bir teknik gezi düzenlendi. Ziyaretin detayları Haziran Ayı Meclis Toplantısı’nda Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Emrah Bıyık tarafından paylaşıldı.
Doğayla uyumlu mühendislik çözümleri örnek alındı
Avrupa Birliği tarafından 2020’de “Avrupa Yeşil Başkenti” ilan edilen Lizbon’un yeşil altyapı, sel önleme ve sürdürülebilir su yönetimi politikalarının örnek teşkil ettiğini belirten Dr. Emrah Bıyık, betonlaşmanın etkilerini azaltmak amacıyla drenaj sistemleriyle dönüştürülen park alanlarından, 5 kilometrelik yağmur suyu tüneli gibi projelere dikkat çekti. Bu tünelle taşkın suları Atlantik’e yönlendirilirken, yağışsız günlerde arıtılıp yeşil alanların sulanmasında kullanılması planlanıyor.
Karsan minibüsleri Lizbon’da
Heyetin izlenimlerinden biri de Lizbon’un elektrikli ulaşım altyapısı oldu. Emrah Bıyık, Türkiye’den Karsan üretimi 10’dan fazla elektrikli minibüsün şehir filosuna katıldığını ve bu araçların akıllı sistemlerle verimli şekilde işletildiğini aktardı.
Enerji yoksulluğuna karşı sosyal konut hamlesi
Lizbon Belediyesi’nin sosyal konutlarda uyguladığı enerji verimliliği çözümlerini de yerinde incelediklerini belirten Emrah Bıyık, GEBA LIS konutlarında yenilenebilir enerji sistemleri, ısı yalıtımı ve düşük enerji tüketimli donanımların kullanıldığını vurgulayarak, “Lizbon Belediyesi 20 binden fazla sosyal konutta iklim dirençli yaşam alanları oluşturmuş. Bu model, Bornova için de örnek teşkil edebilir” dedi.
Su yönetiminde dijitalleşme ve döngüsel ekonomi
Ziyaret kapsamında Lizbon’un karbon nötr su altyapısı hedefiyle yürüttüğü dijital projeler de gündemdeydi. Akıllı sayaçlar, sızıntı tespit sistemleri ve geri kazanım teknolojileriyle sağlanan tasarrufun yanı sıra, su arıtma tesislerinden enerji üretimi gibi uygulamalar dikkat çekti.
Bornova-Lizbon iş birlikleri gündemde
Heyet, programın son gününde Türkiye’nin Lizbon Büyükelçisi Haldun Koç’la bir araya gelerek olası iş birlikleri, AB projeleri ve iklim kriziyle mücadeleye yönelik stratejileri görüştü.
“İklim krizi hepimizi etkiliyor”
Ziyareti değerlendiren Dr. Emrah Bıyık, Lizbon’un başarısını yerel yönetim, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplumun ortak çalışmasına bağlayarak, “İklim krizi hepimizi etkiliyor. Bu nedenle herkesin ortak akılla hareket etmesi gerekiyor. Lizbon’da bunu başardıklarını gördük. Bornova’da da bu iş birlikçi ve doğayla uyumlu modeli hayata geçirebiliriz” diye konuştu.
Yerinde gözlem, yerel çözümler
6-9 Mayıs 2025 tarihlerinde düzenlenen çalışma ziyaretine Bornova Belediyesi, Yaşar Üniversitesi ve Enerji Sistemleri Derneği ortaklık etti. Ana hedef; Lizbon’un iklim uyum politikaları ile su yönetimi uygulamalarını yerinde incelemek ve iş birliği fırsatlarını değerlendirmekti.