Son Mühür - Ayşegül Koç / AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanı Selahattin Köse, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Belediyenin son dönemdeki ihalelerindeki ciddi usulsüzlüklerin olduğunu iddia eden Köse; “Bu konuda savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Temizlik araçları kiralama ihalesinde bize göre belediye 100 milyon civarında zarara uğratılmış durumda” dedi.
“Karşıyaka’da bir hayal kırıklığı var”
Yerel seçimlerin ardından Karşıyaka’da geçen bir yılı değerlendiren Köse; “Maalesef Karşıyaka’da bir hayal kırıklığı var. 1 yıl hayal kırıklığı oldu. Yıldız Hanım 31 Mart yerel seçimlerinde tabii aslında çok ciddi vaatlerde bulunmadı. Yani bunun sebebini tabii bilemiyoruz. Kendine güvenmediği için olabilir, farklı bir sebep olabilir. Karşıyaka’yı çiçek gibi yapacağım demişti. Karşıyaka’nın yıldızı parlayacak demişti ama maalesef biz Karşıyaka’da çöp dağlarına mahkum olduk. Karşıyaka’nın bir yıllık gündemine baktığımızda bu bir yıl içinde toplanamayan çöplerle anıldı. Çöp yığınlarını görüyoruz, telefon ediyoruz, öyle aldırıyoruz o hale geldik.
Maalesef bu işten çıkarılan işçileri konuşur hale geldik. Yani 93 işçimiz işten çıkarıldı ve 46. maddeden çıkartıldı. Yüz kızartıcı sebeplerle çıkartıldı. Hatta bir aileden iki kişi çıkartıldı ve ciddi bir mağduriyet oldu. Çocuklarımız mağdur oldu. Biz bunları her platformda dile getirdik. Fakat kendisi de şunu gördü aslında hatasını kabul etti. Sonradan bu işçilerimizin bir kısmının çıkarıldığı madde değiştirdi, yaptıklarının hatalı olduğunu gördüler ki bazı işçileri yeniden aldılar. Bazı işçilerimizin kod maddesini değiştirerek bu hataların aslında kabul etmiş oldular. Karşıyaka’da çöpler yer altına alındı.
Fakat bu sistem çok aralıklı olduğu için mesafeleri uzun olduğu için çöpler hep dışarı bırakılıyor. Yani bir bakıyorsunuz yeraltı çöp konteynerinin etrafı çöp dolmuş oluyor. Normal tabii yer üstü konteynerlerini kaldırdıkları için insanlar çöplerini atacak yer bulamıyorlar ve onların etrafı ciddi şekilde çöp dolmuş oluyor ve ciddi bir kokuya sebep olur. Özellikle yaz aylarında çok ciddi bir koku oluyor. Öte yandan İşçi maaşlarında krizler yaşadık. Parça parça ödemeler oldu. İşçiler mağdur edildi. Bunların nedeni yanlış yönetim, mali dengenin tutturulamaması. Önceki yönetim yani Cemil Tugay döneminde biz Karşıyaka’da hiçbir icraat göremedik. Ciddi bir mali yük altına sokuldu belediye” diye konuştu.
“Belediye 100 milyon civarında zarar uğratılmış durumda”
“Karşıyaka’daki ihalelerde usulsüzlükler çok fazla” diyen Köse; “Biz bir AVM'de büyük bir AVM’de bir kaçak yapı tespit ettik. Hatta bu mecliste bizim imar komisyonuna geldi, yasal hale getirmeye çalışıyorlar, bir şekilde biz bunu mecliste dile getirdik ve az buz değil 600 metrekare bir işyeri, bir AVM bahçesine hiç imar planlarında olmadığı halde yapılmış ve ciddi şekilde işletilen bir yer. Biz bunu dile getirdik. Tabii bazıları rahatsız oldular. Sayın Belediye Başkanı şöyle bir söz verdi, hiçbir kaçak yapıya müsaade etmeyeceğim ve bunu yıkacağız dedi.
Bakın aradan bir yıl geçti. Biz bunu ilk mecliste itibaren gündeme getirdik ve kaçak yapı hala orada duruyor ve işlemeye devam ediyor. Bunu da kendisine sormak istiyorum. Yani bu yapı nasıl duruyor? Orada kim var arkasında? Yani hangi müdür, hangi başkan takibini yapıyor. Bunu açıkçası merak ediyorum. Bir temizlik araçları kiralama ihalesi oldu. Aralık ayı içinde oldu. Bu 34 tane araba yani çöpleri toplayacak araba; bunun yakıtı belediyeye ait oluyor. Şoför belediyeye ait sadece siz araçları kiralıyorsunuz ve bakımı sadece ihaleyi alan firmaya ait olacak. Biz bu konunun üzerine ciddi şekilde gittik. Hatta bu konuda savcılığa suç duyurusunda bulunduk.
Bize göre burada belediye 100 milyon civarında zarara uğratılmış durumda. Şöyle 34 tane araba, yedi yıllık arabalar, yedi yaşında ve 25 tane firma teklif dosyası alıyor. Bu firmalardan yedi tanesi teminat yatırıyor, teklif veriyor. Nasıl oluyorsa biz de bunu anlayamadık. Yedi tane firmadan altı tanesi teminatı bir lira ile on lira arasında yatırıyor ve eleniyor, ne hikmetse eleniyor, bir tane firma kalıyor, bu arabalar kiralanıyor iki yıllığına. Şimdi buradaki can alıcı nokta şu; bir kere bu arabalar, temizlik araçları sıfır araç üzerinden değerleme yaparak ihaleye çıkıyor. Fakat kiralan arabalar yedi yıllık. Şöyle bir duyumumuz daha var.
Bunun bir tanesinin plakasını aldık ama kanıtlayamadık onu 4 araç belediyenin aracı. Belediye firmaya kiralıyor firmadan yeniden kiralıyor. Şimdi biz şöyle bir hesap yaptık, basitçe gidin internetten bir araştırma yapın. Bu araçların sıfırını 130 milyon civarında alabiliyorsunuz 30 tane arabayı. 130 milyona satın alıp iyi bir bakımla on yıl kullanabileceğiniz araçları, araçların değeri kadar bir yıllık kiralıyorsunuz. Yani ciddi fahiş bir usulsüzlük var burada” açıklamasında bulundu.
“Sahile yakın bölgeler ciddi risk altında”
Kentsel dönüşüme ilişkin konuşan Köse; “Bu konuda yıllardır hiçbir gelişme yok maalesef. Yani Karşıyaka’nın, özellikle belli mahalleleri, sahile yakın mahalleleri çok ciddi risk altında. Zeminlerde üç metrenin altında ciddi sıvılaşmalar var. Tersane, Tuna, Aksoy, Bostanlı'ya doğru olan eski binaların tamamının dönüşmesi lazım. Onlar ciddi risk altında. Ama bu konuda çalışma yok. Önümüze gelen hiçbir şey yok. Biliyorsunuz Büyükşehir Belediyesi’nin on yıldır devam eden Örnekköy’de bir kentsel dönüşüm alanı vardı. Orada biliyorsunuz İZBETON bir kooperatif aracılığıyla yapmaya çalıştı. Fakat orada ciddi usulsüzlükler, yolsuzluklar ortaya çıktı ve ciddi bir mağduriyet yaşandı. 10 yıldır yapabildikleri bu, yapabildikleri hiçbir şey yok ortada. Yani maalesef o bölgelerde de hiçbir şekilde çalışma yok” dedi.
“Stat konusunda hükümet üzerine düşeni yaptı”
Karşıyaka Stadı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Köse, “Stat konusunda aslında hükümet üzerine düşeni yaptı. Geçmişte yaşananları tek tek anlatmayacağım. Ama seçim dönemine geleyim. Seçim döneminde Cemil Tugay kocaman kocaman sözler verdi. Stat ile ilgili ‘Stadı biz yapacağız. Bu bizim borcumuz’ dedi. Bakanlık bir yıl önce buyurun yapın, biz size vermeye hazırız dedi. Hukuki sorunlar da kalktı. Hatta bir röportajında Cemil Tugay şunu söylemişti: ‘Sayın Başkan, biz 1 stat değil, 6 tane stat dahi yaparız’ demişti. Ama o bir yıl geçti, hiçbir çalışma yok. Sadece topu taca atma var. Biz de Cemil Bey’den şunu bekliyoruz açıkçası. Yani buyursun yapsın stadı, sözler verdi, kocaman kocaman sözler verdi sözlerin arkasında dursun Karşıyaka Klübü stadına kavuşsun” diye konuştu.