Son Mühür/Gamze Eskiköy- Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) Nisan ayı meclis toplantısında, Meclis Başkan Yardımcısı Işın Yılmaz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yaptığı konuşmada, çocuklara yönelik hak ihlallerini ve toplumsal ihmalleri gündeme taşıdı. Yılmaz, “Çocuklarımızın yeri toprak değil, okul ve evdir” diyerek dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
“Çocuk gelin, yeni doğan çetesi...”
“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına istinaden mesaj gönderdi. Yılmaz, "Peki, yüzyıl sonra bizler onları özel kılan neler yapıyoruz? Geleceklerini nasıl teminat altına alıyoruz? Emanete ne kadar sahip çıkabildik? Çok can sıkıcı olsa da en güncel örneklerle hatırlatmak zorundayım. Yıllar itibarı ile artan sayılarda çocuk gelinler yarattık. Yenidoğan çeteleri gibi kötü niyetli oluşumlarla, bebeklerin yaşam hakkını ellerinden aldık. Nice Narinleri aile içi şiddete kurban verdik. Nice Sıla bebekleri, nice Şirin Elmasları cinsel istismardan kaybettik. Ne hazindir ki, doğum günü 23 Nisan olan Nice Mattia Ahmet MİNGUZZİ gibi pırıl pırıl çocuklarımızı, akranlarının şiddeti sonrası toprağa verdik” dedi.
“Önlenebilir ama önleyemediğimiz cinayetler...”
Yılmaz, “Okulda olması gerekirken, çalışmak zorunda kalan Abdurrahman gibi nice çocuk işçilerimizi, iş kazasına kurban verdik. 15 yaşında karın ağrısıyla hastaneye gidip, hamile olduğunu öğrenen nice gizli istismar mağduru çocuklarımızın varlığına şahit olduk. FİSA Çocuk Hakları Merkezi verilerine göre; sadece 2024 yılında; Türkiye’de en az 777 çocuk önlenebilir sebepler dolayısıyla, yaşamını kaybetmiştir. Önlenebilir ama önleyememişiz ve geleceğimizi toprağa gömmüşüz. Adalet Bakanlığı verilerine göre; 2024 yılında çocukların cinsel istismarı suçuna ilişkin 39.555 dosyada 42.644 şüpheli yer alırken, 13.628 dosya için kamu davası açılmış.
Yine bakanlık verilerine göre Cumhuriyet Başsavcılıkları nezdinde seçilen ilk 10 suç başlığında çocuklara yönelik cinsel istismar 4. sırada yer alıyor. TUİK verilerine göre; 15-17 yaş grubundaki her 4 çocuktan 1’i çalışıyor. Her 3 çocuktan biri yoksul” ifadelerine yer verdi.
“Çocukların olması gereken yer ev, okuldur”
Yılmaz, "16-17 yaş grubunda 617 erkek damat-9.354 çocuk gelin olmuş ki, bunlar 2024 yılı için kayıtlara geçenler. Çocuklarımız bizim mirasımız. Hepimizin önceliğidir. Bu verileri, bu yaşanılan dramları, kaybedilen hayatları, fiziksel ve psikolojik şiddeti içimize sindirmemiz mümkün değildir. Çocuklarımızın yeri toprağın altı değildir. Çocuklarımızın önceliği evlilik değildir. Çocuklarımızın olması gereken yer iş makinelerinde çalışmak veya sokaklarda dilenmek değildir. Çocuklarımızın olması gereken yer, evidir, okuludur, oyun bahçesidir. Her sağlıklı toplumda olması gereken budur. 2024 yılında, Türkiye nüfusunun %25.5’ini 0-17 yaş grubundaki çocuklar oluşturuyor" diye konuştu.
"Ara eleman bulmakta zorlanıyoruz ama..."
Yılmaz şöyle devam etti:
“Çocuklar, siyaset üstü bir konudur. O yüzden de, çocuklara ve gençlere yönelik atılan her adım, yaşadıkları her mağduriyet, her haksızlık hepimizin sorumluluğundadır. Hak ettikleri şekilde yaşamaları için elimizden geleni yapmak zorundayız. Onlara doğru mirası bırakmalıyız.Umutlarını yeşertmeliyiz. Onları geleceğe hazırlayan eğitimi vermekle, tüm kötülüklerden korumakla, hakları için mücadele etmekle ve en önemlisi de onları mutlu etmekle yükümlüyüz. Bu anlamda, gerek Yönetim Kurulu Başkanımız, gerek Meclis Başkanımız gerekse sizlerin bu konulardaki hassasiyetlerini biliyor ve teşekkür ediyorum. Ancak, ülkemizdeki tüm işveren dostlarımıza, özellikle çocuk işçiliğine müsama etmemeleri yönünde ricada bulunmak istiyorum. Hepimiz ara eleman bulmakta zorlanıyoruz. Hepimiz işlerimiz yürüsün istiyoruz. Ancak, çocuklarımız çalışmak zorundaysa da güvenli ortamlarda çalışmalıdır. Bu konuda da ceza sistemi daha caydırıcı olabilir"