Son Mühür - Türkiye'yi derinden sarsan 15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde, katilin 18 yaşından küçük olması nedeniyle indirimli ceza alacak olması büyük bir tartışma konusu olmuştu. 24 yıl hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianameye göre, 'çocuk indirimi' uygulanması durumunda katilin, hukukçulara göre 10 yıl sonra cezaevinden şartlı olarak salıverilmesi mümkün olabilir.

Yeni adımlar atılacak

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, hem Minguzzi'nin ailesi hem de kamuoyu, indirimli ceza uygulamasına karşı tepki gösteriyor. Bu bağlamda, önümüzdeki günlerde TBMM'nin "Yeni 'Minguzzi'ler olmasın" diyerek çocuk katillere verilen cezaların artırılması için adım atması bekleniyor. TBMM’de kurulan araştırma komisyonunun raporunda da bu cezaların artırılmasına yönelik öneriler bulunacak.

Türk Ceza Kanunu’na göre, 12 yaşını doldurmamış çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Ayrıca, 15 yaşını doldurmamış bireylerin işledikleri suçların hukuki anlam ve sonuçlarını kavrayamayacak durumda olmaları durumunda da ceza sorumluluğu uygulanmaz. 15 yaşını doldurup 18 yaşını tamamlamamış kişiler ise, suçun ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirmesi durumunda 18 ile 24 yıl, müebbet hapis cezasını gerektirmesi halinde ise 12 ile 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaktadır. TBMM Araştırma Komisyonu, bu cezalara yeni bir kademelendirme ekleyerek cezaların artırılmasını öneriyor.

Türkiye'de cezalar caydırıcı değil

Birçok Avrupa ülkesi, çocuk suçlulara ilişkin cezalar konusunda Türkiye'den daha caydırıcı bir yaklaşım sergiliyor. Komisyon, Avrupa'daki örnekleri inceleyerek, özellikle Minguzzi örneğinde olduğu gibi, vahşice işlenen cinayetlerde, katil 18 yaşından küçük olsa bile daha ağır cezaların uygulanmasını gündeme getirecek. Bazı ülkelerde, çocuk suçlular işledikleri suçlara bağlı olarak yetişkin gibi yargılanabiliyor ve yetişkinlere verilen cezalar onlara da uygulanabiliyor.

ABD'de birçok eyalette, ağır suç işleyen 16-17 yaşındaki çocuklar, yetişkin olarak yargılanabiliyor. Bazı eyaletlerde bu yaş sınırı 14'e kadar iniyor. 1993 tarihli bir davada, ABD'de mahkeme, 4 yaşındaki bir çocuğu vahşice öldüren 13 yaşındaki çocuğu yetişkin olarak yargılayıp ceza indirimi uygulamamıştı. Kanada'da 14 yaş ve üzeri suçlular, işledikleri suçun ağırlığına göre yetişkin mahkemelerinde yargılanabiliyor. İngiltere'de ise, ağır suç işleyen 10 yaş ve üzeri çocuklar, özel çocuk mahkemelerinde değil, diğer mahkemelerde yargılanabiliyor. Ayrıca, cinayetle bağlantılı olarak yaşları 18'den küçük iki zanlı için de gözaltı kararı çıkarıldı.

Kaynak: Haber Merkezi