Karabağlar'da Oryantiring coşkusu: 44 okuldan 23 Nisan zaferi! Karabağlar'da Oryantiring coşkusu: 44 okuldan 23 Nisan zaferi!

Basın İlan Kurumu (BİK) 32. Dönem 4. Genel Kurul Toplantısı 29 Kasım – 1 Aralık 2023 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. Genel Kurul Toplantısının son oturumunda, BİK Yönetim Kurulu’nun Genel Kurula teklif olarak sunduğu ve gündeme alınan maddeler görüşüldü.
İlan, Hukuk ve Mali İşler Komisyonlarında ele alınan gündem maddelerine ilişkin hazırlanan raporların okunmasının ardından oylamaya geçildi. Resmi ilan fiyat tarifesine yapılacak zam oranları karara bağlandı.
Buna göre; resmi ilan fiyat tarifesinin fiili satışı 50 bin adedin altında olan gazeteler ve 1, 2, 3, 4 ve 5. Kategoride yer alan internet haber siteleri için yüzde 100 artışla 70 TL’den 140 TL’ye; fiili satışı 50 bin adedin üzerinde olan gazeteler ve genel kategorideki internet haber siteleri için ise yüzde 70 artışla 100 TL’den 170 TL’ye artırılmasına yönelik öneri kabul edildi.
Teklif, Cumhurbaşkanlığınca uygun görülerek Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından takip eden ayın ilk gününden itibaren yürürlüğe girecek.
Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin 43. maddesinde yapılan değişiklikle, gazetelerin asgari satış fiyatları ise yerel ve bölgesel gazeteler için 1,5 TL’den 4 TL’ye, yaygın gazeteler için ise 2 TL’den 6 TL’ye çıkarıldı.

BİK VERİLERİ ŞEFFAF OLMALI
Genel Kurulda konuşma yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ise yerel gazetelerin ve internet sitelerinin yaşaması için yeni bir bakış ve iş birliği gerektiğini ifade etti.
“Basın İlan Kurumumuzun ana amacı, halk adına hak arayan yani kamu görevi yapan Türk basınını, içerik farkı gözetmeksizin mevzuata göre desteklemek, yaşaması için katkıda bulunmaktır. Ancak son zamanlardaki gelişmeler ve dijitalleşme derken bu ana amaca yönelik yeni adımlar atılması gerekiyor. Hedefimiz yok etmek değil, doğruya teşvik etmek olmalı. Dijitalleşme doğru ancak gazetecilik sadece ‘Tık’ ile ölçülemez.  Evet dijitalleşmek elzem ve güzel ancak geldiğimiz nokta maalesef güllük gülistanlık değil.
Maalesef ‘TIK’ kriterleri ile haber ölçülmüyor. Popüler olan ölçülüyor.  İnternet fenomenlerinin haberleri gerçek haberin bin katı tık alıyor.  
Her sabah saat 11.00’de kâbus başlıyor.  Bürokrat arkadaşlarımız da haliyle gece gündüz ‘TIK’ ölçüyor.  Oysa bu TIK’ların yakalanması için aynı zamanda ciddi rakamlarda reklam verilmek zorunda kalınıyor.
Ölçümüz TIK sayıları, sayfa görüntüleme olduğu sürece, iyi habercilik tehlike altındadır. Reel kadrolar, iletişim mezunu çalışanlar, özel haber sayıları doğru kriterlerdir ve yeterlidir. “

YEREL GAZETELERİN SATIŞ FİYATI YÜKSEK                                                                                                                                                                    
Gazetelerin asgari satış fiyatları yerel ve bölgesel gazeteler için 1,5 TL’den 4 TL’ye, yaygın gazeteler için ise 2 TL’den 6 TL’ye çıkarılmasının yerel gazeteler açısından sıkıntılı olduğuna işaret eden Gappi şöyle konuştu:
“Bugün 1.5 TL. satış fiyatı olan gazetelerimiz zaten satılamazken, fiyatları 4-5 TL’ye yükseltmek dağıtım şirketi için gerekli olabilir ama yerel gazeteler için sıkıntıyı artıracaktır. Ama mesele öncelikle yerel gazetelerin yaşatılmak istenip istenmediği meselesidir.
Yazılı basın bir belgedir. Üstelik bir haberin doğruluğunda güvencedir ve vazgeçilmemelidir. Sektörümüz için önemli bir istihdam kaynağıdır. Genel kurulumuzdaki başta iletişim dekanlarımız olmak üzere, tüm hocalarımızdan bu konunun masaya yatırılmasını istirham ediyorum.
Artan baskı fiyatları, yükselen satış fiyatları, satış oranlarındaki düşüklük üçgeni içerisinde yazılı basını gerçekten nasıl yaşatmalıyız sorusunun yanıtını birlikte bulmalı, çözüm üretmeliyiz.”
Ulusal ile yerel arasındaki gazete fiyatlarının yereller aleyhine bir makasla belirlendiğine işaret eden Gappi, zorlu kararların alındığı bir süreçte canla başla çalışan Basın İlan Kurumu yönetim ve çalışanlarına teşekkür etti.

Kaynak: Bülten