Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, YEKDEM süresinin katı atık bertaraf tesisleri için düzenlenerek yeni YEKDEM fiyatları ile en az 15 yıl daha devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Devletin yenilenebilir enerji kaynaklarına teşvikler vermesiyle katı atık bertaraf tesislerinin oluşturulduğu belirtiliyor. Yenilenebilir enerji kaynakları için yapılan teşviklerin etkisiyle güneş ve rüzgar enerjisi santrallerine yapılan yatırımlar arttı ve bu da serbest elektrik fiyatlarının düşmesine neden oldu.

Ancak, katı atık bertarafı yapan ve bu süreçte elektrik üreten tesislerin durumu güneş ve rüzgar santrallerinden farklı. Bu tesisler, işletme maliyetlerinin yüksek olması ve sürekli çalışmaları gerektiği için sürekli olarak biyogazı elektriğe dönüştürmek zorundalar. Bu nedenle, bu tesislerin durma veya beklemeye alma gibi bir lüksü yok

Çözüm üretilmeliÇözüm üretilmeli

“Bu tesisler bertaraf hizmeti karşılığında belediyeden herhangi bir bedel almayan çevreci tesisler. Ürettikleri elektriği satarak ayakta duruyorlar” ifadelerini kullanan Öner, “Ancak YEKDEM sonrası dönem bu tesislerin ayakta durmasını imkansız hale getirdi. Enerji ve Çevre bakanlıkları, belediyeler firmaların bir araya gelerek bu duruma çözüm üretmeli” diye konuştu.

26 Temmuz güncel akaryakıt fiyatları (İzmir-Ankara-İstanbul benzin, motorin, LPG fiyatları) 26 Temmuz güncel akaryakıt fiyatları (İzmir-Ankara-İstanbul benzin, motorin, LPG fiyatları)

Metan gazını azaltıyor

TAYED Başkanı Ali Rıza Öner, gelir paylaşımı yapan tesislerin belediyelere verdiği payın kaldırılmasını talep ederken, “Belediyeler için bu bir gelir kaynağı değil, yerine getirmeleri gereken bir görevdir” şeklinde konuştu. Türkiye'deki katı atık bertaraf tesislerinin 350 megavatlık kapasitesi olduğunu vurgulayan Öner, elektriğin %2'sini üreten tesislerin azalttığı karbon emisyonu eşdeğerinin yıllık 600 bin tonu aştığını ve metan gazının zararını da 40 kat azalttığını ifade etti.

Kaynak: SÖZCÜ