Son Mühür- İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer'in 4 Temmuz tarihinden bu yana devam eden tutukluluk haline avukatlarından itiraz geldi.
14 sayfalık itiraz dilekçesinde İzmir'in kentsel dönüşüm çalışmalarına ve 30 Ekim 2020 depreminde 117 vatandaşın ölümü sonrası başlatılan çalışmalara göndermede bulunuldu.
''Tunç Soyer için tek bir hileli davranışın, desisenin ortaya konulamadığı bu soruşturma dolandırıcılıkla değil, halkın ucuz ve güvenli konutlarda yaşamasını amaçlayan bir yerel yönetim çabasıyla ilgilidir'' hatırlatmasının yapıldığı itiraz dilekçesinde,
''Tunç Soyer için kuruş menfaat iddiasında bulunamayan bu soruşturma dolandırıcılık hakkında değil, Halk Konut Modeli Hakkındadır. Bu soruşturma "Ekonomik Demokrasi" Özleminin ve Uygulamasının soruşturulmasıdır. Bu soruşturma kentsel dönüşümde Kooperatifçilik hakkındadır.'' vurgusunda bulunuldu.

Tunç Soyer ailesiyle birlikte
Halk konut projesi...


''Halk Konutun başlatılmasının nedeni, müteahhitlerin İZBB’nin açtığı kentsel dönüşüm ihalelerine belediyenin kat karşılığı payını düşürmek için yıllardır girmemesine karşı çözüm arayışıdır'' denilen dilekçede,
''Modelin özü şudur: Kurulacak yapı kooperatifleri vasıtasıyla inşa edilecek konutlar sözleşme doğrultusunda kentsel dönüşüm amacıyla tapusunu belediyeye devreden hak sahiplerine ve kooperatif üyelerine ait olacak, bu süreçte İZBETON neredeyse sıfır karla yurttaşın konut edinmesine destek olacaktır.'' denildi.

Cemil Tugay-Tunç Soyer
''Kentsel dönüşüm işi mevzuata uygundur. Söz konusu işe ilişkin işlem yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi de İZBETON AŞ de işi üstlenen kooperatifler de faal durumdadır. Yapım işinin idari sorunlar ve ekonomik krizin etkisi ile gecikmekte oluşundan müvekkil sorumlu tutulmak istenmektedir. Oysa günümüzde uygulanan tüm projeler, yapılan işler yüksek enflasyonist koşullar nedeniyle gecikmektedir'' hatırlatmasında bulunan dilekçede isim vermeden Cemil Tugay yönetimine göndermede bulunulduğu görüldü.


Yeni İzBB yönetimi vurgusu...


'Projenin gecikmesinden doğan bir zarar olduğu takdirde bu zararın, zarar görenlere ödenmesi ve daha sonra sorumlulara rücu edilmesi hukuk ve idari yargılamanın konusudur ve her zaman mümkündür.'' hatırlatmasının yapıldığı dilekçede,
''Üstelik söz konusu kooperatiflerin çalışmasını engelleyen, kooperatiflerin sözleşmesini Temmuz 2024 de iptal etmeye çalışan İzBB yeni yönetimidir. İptale bahane gösterilen 2023 yılı merkezi idare yazısının durdurmayı gerektirecek bir talep olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. O dönem yazının gereği yapılarak inşaatlara devam edilmiştir.

Yeni yönetimin bahanelere sığınan durdurma kararı nedeniyle söz konusu kooperatifler bir yılı aşkın süredir herhangi bir imalat yapamamaktadır. Kaldı ki sözleşmelerine göre henüz bir kısmının teslim tarihi dahi dolmamıştır.'' vurgusu dikkat çekti.
''Tunç Soyer'in kaçma ya da delilleri karatma gibi söz konusu olmadığı gibi karatılacak delil de yoktur'' mesajı verilen itiraz dilekçesinde ''Müvekkilin tutuklanması ile ortaya çıkacak zarar, tutuklama kararı ile elde edilmesi umulan yarara göre açıkça orantısızdır.'' hatırlatmasında bulunuldu.

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı