Son Mühür/Gamze Eskiköy- Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısında hem sektörün geleceğini masaya yatırdı hem de rakamlarla yol haritasını netleştirdi. 2024 Yılı Hesap Raporu’na göre birliğin toplam geliri 33 milyon 479 bin 293 TL, toplam gideri ise 32 milyon 305 bin 77 TL olarak gerçekleşti. 2025 yılı için ise hem gelirlerin hem de giderlerin 47 milyon 750 bin TL seviyesine ulaşması öngörüldü.
"Bizleri biraz çalıştırın"
Yönetim Kurulu üyesi Cüneyt Başbakkal, “Birliğimizin kağıt tarafını temsil ediyorum. Mobilya ve orman faaliyetlerinde iyi çalışmalar yapıyoruz. Kağıtta biraz eksik kalıyoruz gibi. Kağıtla ilgili biraz daha faaliyette bulunmak istiyoruz. Sizlerden talepte bulunmanızı ve yönlendirme yapmanızı istiyorum. Birlik olarak milli katılımlar organize ediyoruz, kağıt veya ambalaj için Amerika’daki EXPO gibi, Rusya’daki benzer fuarlara milli katılımın olup olmaması konusunda sizlerden talep bekliyoruz, bizleri biraz çalıştırın" diye belirtti.
Tıbbi bitkilerde Ege farkı
Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Tarakçıoğlu, orman ürünleri ihracatındaki mevcut durumu ve ihtiyaçları değerlendirerek ”Ormanlarımız yalnızca kağıt üretiminde kullanılmaz. Odun ve mobilya üretimi konusunda çeşitli stratejiler üretmeliyiz. Defneden, ıhlamura, kestaneden reçineye geniş bir yer bulunuyor. Defne, kekik, adaçayı gibi tıbbi bitkiler arasında Ege olarak önemli bir yerdeyiz.
Elde ettiğimiz başarıları sürdürülebilir kılmak için bazı sorunları çözmemiz gerektiğini düşünüyorum. Doğal kaynakların korunması, kayıt dışı ticaretin önüne geçilmesi, KDV’nin teşvik edilmesi, uluslararası uyumun artırılması şarttır. Koordineli bir şekilde kamu özel şirket iş birliği önemlidir. Bizler hem sahada hem politika sahasında yer almaya, üreticilerimizi ve ihracatçılarımızı bilgilendirmeye devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
İhracatçının umudu Temmuz'da
Tarakçıoğlu, ihracatın sürdürülebilirliği için kayıt dışı ticaretle mücadele, doğal kaynakların korunması ve kamu-özel sektör iş birliği çağrısı yaparak sözlerini şöyle noktaladı:
“Toplam baharat ihracatının 2024 Ocak rakamlarına bakarsak, yüzde 38’i kekik, yüzde 37’si de defneden oluşmakta... Bu sene maalesef ihracat rakamlarımızda düşmeler devam ediyor. Bizim dönemimiz aslında Temmuz’dan itibaren başlıyor. Yeni sezonda aradaki farkı kapatmaya çalışacağız"
Tali ormanlarda yüzde 80 ihracat payı
Birlik Başkanı Ali Fuat Gürle ise ihracat yapısına dair genel tabloyu paylaştı:
“Türkiye genelinde 61 ihracatçı birliği var. 26 tane sektör var. 4 genel sekreterlik var. Mobilya olan, İstanbul’da, Ankara’da, Akdeniz’de İzmir’de var. Kağıt ise İstanbul’da, Orta Anadolu’da, İzmir’de, Akdeniz’de var. Tali ormanlarda bölgesel olarak yüzde 80 civarında bir ihracatımız var. Her attığımız adım bakanlık tarafından kontrol ediliyor. EİB 12 birlikten oluşuyor; 7 tanesi tarım, 5 tanesi sanayi birliği. Biz tali ormanlardan dolayı tarım birliği içerisindeyiz"
Mobilyada pazar atağı: Suudi Arabistan’dan Hindistan’a
Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Güngör de 2024 ve 2025 dönemine dair pazarlama faaliyetlerini şöyle özetledi:
“En çok yaptığımız faaliyetler pazarlama faaliyetleridir. Mayıs 2024’te Suudi Arabistan’a ticaret gerçekleştik. Ekim ayında da bir başka… Aralık 2024’te Hindistan’a gerçekleştirdik. Şubat 2025’te de İran’a gerçekleştirdik.”