Çin'in Tayvan Adası ve bağlı adalarını kuşatan askeri tatbikat, bölgede gerilimin yükselmesine neden olurken, Çin ordusu tatbikatın "Tayvan'ı ele geçirme" kapasitesini test etmek amacıyla düzenlendiğini belirtti.
Çin'in yeni Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te'yi "ayrılıkçılıkla suçlayarak" cezalandırmak amacıyla gerçekleştirdiği kapsamlı tatbikatın ikinci gününde, adanın çevresinde 49 askeri hava aracı ve 26 gemi tespit edildi.
Çin Tayvan'a füze taşıyan çok sayıda savaş uçağı da gönderdi.
Tayvan Savunma Bakanlığının X sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, son 24 saatte 49 askeri hava aracının Ada çevresinde uçtuğu, bunlardan 35'inin Tayvan Boğazı'ndaki itibari "orta çizgi"nin ötesine geçtiği ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiği sahada uçtuğu kaydedildi.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu, yaptığı kısa açıklamada tatbikatın adadaki kritik bölgeleri ele geçirme denemesi olduğunu belirtti.
Bu esnada bölgede konuşlanmış olan ABD Donanması, durumu yakından izlediğini ifade etti.
Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin'in adayı işgal edeceği endişelerinin arttığı bir dönemde gerçekleşen tatbikat sırasında Çin ordusu, füzeleri ve savaş uçaklarını sergileyen bir video da yayınladı.
Çin'de iç savaşı Mao öncülüğündeki komünistlere kaybeden güçler 1949'da Tayvan'a kaçmıştı. Resmi adı Çin Halk Cumhuriyeti olan Tayvan'ı sadece 12 ülke tanıyor.
Pekin ise "Tek Çin" ilkesi uyarınca Tayvan'ın kontrolünü ele geçirmek için askeri güç kullanabileceğini sık sık dile getiriyor.
Tayvan'ın çevresinde abluka oluşturan tatbikat, Ada'daki hükümetin yeni seçilen lideri Lai Ching-te'nin 20 Mayıs'taki yemin töreninin ardından geldi. Pekin yönetimi, Tayvan'daki iktidar partisi DPP'yi "bağımsızlık yanlısı", partinin lideri Lai'yi ise "iflah olmaz bir ayrılıkçı" olarak görüyor.





