13 Aralık 2024 tarihinde Türk Hava Yolları (THY) tarafından gerçekleştirilen Dubai-İstanbul seferinde uçakta meydana gelen olay, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Abdülkadir Özcan’ın uçuş sırasında alkollü olduğu belirtilerek, kabin ekibine ve diğer yolculara saldırdığı öne sürüldü. Özcan’ın uçağın içinde bir yolcuya yer değiştirmesini engelleyen ve kabin ekibine tehditler savuran sözleri büyük tepki topladı.
Alkollü olduğu belirtilen Abdülkadir Özcan’ın uçakta, küfürler savurarak bağırdığı iddia edildi. Bu ifadelerin ardından Özcan’ın sakinleşmemesi üzerine, kabin ekibi güvenliği sağlamak amacıyla yolcuyu etkisiz hale getirmek için kelepçe kullanmak zorunda kaldı. Uçak İstanbul’a inene kadar Özcan, kelepçelenerek uçakta bekletildi.
İstanbul Havalimanı'na varıldığında, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan Abdülkadir Özcan, kendisinden şikayetçi olunmaması koşuluyla serbest bırakıldı. Bu olayın ardından, THY yetkilileri de konuyla ilgili açıklama yaptı.
THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Bugün gerçekleştirilen Dubai-İstanbul seferimizde alkolün etkisiyle uçuşta taşkınlık çıkaran bir yolcu, kabin ekibimiz ve diğer yolcularımıza sözlü saldırıda bulunmuş, bu nedenle kelepçelenerek etkisiz hale getirilmiştir. Uçuş sonunda kolluk kuvvetlerine teslim edilen yolcu kara listeye alınmıştır."
Üstün, olayın ardından alınan güvenlik önlemlerini ve ilgili yolcunun uçuşlara katılımının engellendiğini belirterek, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için gereken tüm tedbirlerin alınacağını vurguladı.
Petlas'tan ilk açıklama: "Yönetim Kurulu üyemiz Abdülkadir Özcan"
Olayın ardından Petlas’tan gelen ilk açıklamada, Abdülkadir Özcan’ın davranışlarının şirketin değerleriyle bağdaşmadığı ifade edilerek kamuoyundan özür dilendi. Petlas, Özcan’ın yaptığı davranışları kesinlikle savunulacak bir tarafı olmadığını belirtti. Şirket açıklamasında şu sözlere yer verildi: "13 Aralık 2024 tarihinde THY uçağında Yönetim Kurulu Üyemiz Abdülkadir Özcan’ın adının geçtiği olayı üzüntüyle karşıladık. Bu olay hem ailemizin, hem de şirketimizin değerlerine aykırıdır. Sebebi ne olursa olsun savunulacak hiçbir yönü yoktur. Tüm Türkiye kamuoyundan özür diler, konuyla ilgili şirket içinde gerekli kararların en kısa sürede uygulanacağını bilginize sunarız. Türkiye kamuoyunun gündemini böyle bir olayla meşgul ettiğimiz için bir kez daha özür dileriz."
Petlas’tan ikinci açıklama: "Kendisi hiçbir dönem Petlas ya da diğer grup şirketlerinde yönetim kurulu başkanlığı görevinde bulunmamıştır"
Petlas’tan, 16 Aralık 2024 tarihinde yapılan yeni açıklamada ise, şirketin isminin yanlış bir şekilde ilişkilendirildiği belirtilerek kamuoyuna doğru bilgiler verildi. Petlas Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ortağı olan Abdülkadir Özcan’ın, Petlas ile olan bağlarının yanlış anlaşıldığı ifade edilerek, Özcan’ın şirketle olan ilişkisi netleştirildi. Şirketin açıklamasında, Özcan’ın hiçbir dönemde Petlas veya grup şirketlerinde yönetim kurulu başkanlığı görevinde bulunmadığına ve sadece ortaklık sıfatına sahip olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Petlas Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ortağı Abdülkadir Özcan’ın şahsı değil, Abdülkadir Özcan Otomotiv Lastik San. Tic. A.Ş.’dir. Kendisi hiçbir dönem Petlas ya da diğer grup şirketlerinde yönetim kurulu başkanlığı görevinde bulunmamıştır. Şirketin yönetimi ve kararları belli bir ölçeğe ulaşmış her şirkette olduğu gibi yönetim kurulu ve icra kurulu aracılığıyla yürütülmektedir."
Şirketten ayrıldı
Özcan’ın 13 Aralık’taki olay sonrasında şirketten ayrıldığını belirten açıklama, Özcan’ın görevinden feragat ettiğini ve Petlas’ta sahip olduğu 10 milyonda bir olan hissesini devrettiğini açıkladı. Petlas, Özcan’ın şirketten ayrılmasının ardından, “13 Aralık’ta yaşanan münferit durum üzerine 16 Aralık 2024 tarihi itibarıyla Abdülkadir Özcan, Petlas Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’deki 10 milyonda bir olan hissesini devretmek suretiyle hem yönetim kurulu üyeliğinden hem de Petlas dahil olmak üzere tüm AKO Grup şirketlerindeki görevlerinden resmi olarak ayrılmış bulunmaktadır.” ifadesine yer verdi. Ayrıca, Petlas markasının, böyle bir olayla anılmasından duyulan üzüntü vurgulanarak, markanın gelecekte sadece başarılarla anılmasının sağlanacağı belirtildi.
Açıklamada son olarak, "Markamızın böyle bir konuyla yan yana getirilmesinden duyduğumuz üzüntüyü belirtir, Petlas isminin her zaman olduğu gibi markamıza yakışır güzel projelerle anılmaya devam etmesi için tüm gücümüzle çalışmalarımızı sürdüreceğimizi belirtmek isteriz." ifadeleri kullanıldı.






