Son Mühür - Osman Günden / Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen etkinliklerin ana programı İzmir’de gerçekleştirildi. İzmir’deki buluşmaya Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ile birlikte toplam 106 bin 485 kişi katıldı. Katılımcılar, orman içi ve çevresindeki kuru otlar, çalılar, alt dal budamaları ve çevreye atılmış atıkları temizleyerek, yangın riskini azaltmaya yönelik doğrudan bir katkı sundu.

“Ormanlarımıza yanmadan sahip çıkmak için bu etkinliği düzenliyoruz”

İzmir’deki ana programın açılış konuşmasını Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey yaptı. Karacabey, geçen yıl aynı bölgede çıkan yangını hatırlatarak şu açıklamalarda bulundu:

“Geçtiğimiz yıl Sayın Bakanımızın başkanlığında ülkemizin 81 ilinde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiğimiz ‘Orman Benim’ diyerek ormanlarımıza sahip çıktığımız etkinliğimizi bu yıl da tüm illerimizde binlerce vatandaşımızla birlikte gerçekleştiriyoruz. 2024’te 18 Temmuz gününde buraya yaklaşık 1 kilometre ilerde çıkan orman yangınında yaklaşık 300 hektar alanımız zarar gördü. 50 ile 60 yaşında olan bu ormanlarımızın bir de ihmalle, dikkatsizlikle kül olmaması için hep birlikte gayret ediyoruz. Ormanlarımıza yanmadan sahip çıkmak için bu etkinliği düzenliyoruz.”

Çöp Toplandı (2)

“2024, son 145 yılın en sıcak yılı oldu”

Etkinlikte konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise iklim değişikliğine dikkat çekerek, ormanların karşı karşıya kaldığı riskleri vurguladı. Bakan Yumaklı, Türkiye genelinde kampanyaya gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Ormanlarımız bir taraftan çoğalırken, diğer taraftan da iklim değişikliği kaynaklı tehditlere her yıl çok daha fazla maruz kalıyoruz. Bu tehditlerin en önemlisi de orman yangınları. Son 10 yılda yanan orman alanı, bir önceki 10 yılda yanan orman alanının iki katı. İklim değişikliği, sıcaklık artışını da yanında getirmiş durumda. Dolayısıyla dünyadaki son 9 yıl, 1880 yılından bu yana en sıcak 9 yıl oldu. 2024, son 145 yılın en sıcak yılı oldu, 23 Temmuz 2024 ise yine son 145 yılın en sıcak günü oldu. Meteorolojik veriler, bu yılın da çok yüksek riskte olduğunu bize gösteriyor. Eğer hava sıcaklığı çok fazla ise nem oranı düşükse bir de rüzgar varsa işte orada yapılmaması gereken tek şey ateş yakmak çünkü yangın çıkmak için neredeyse bir sebep arıyor.”

Gönüllüler ormanları korumak için sahadaydı

Kampanya, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Osmaniye, Erzurum, Edirne, Çanakkale, Kütahya, Gümüşhane gibi pek çok şehirde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Katılımcılar, orman yangınlarını önlemeye yönelik temizlik çalışmalarında aktif görev aldı. Etkinlikler boyunca gönüllülere hem teorik bilgi verildi hem de saha uygulamalarıyla farkındalık sağlandı.

Yeşil vatan tırı çocuklarla buluştu

İzmir’deki etkinlik kapsamında Orman Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen “Yeşil Vatan Tırı” da alanda yer aldı. Tırda düzenlenen çeşitli etkinlikler ve oyun grupları aracılığıyla çocuklara ağaç ve orman sevgisi aşılandı. Ayrıca, üç boyutlu sinema gösterimiyle çocuklara ormanların önemi ve korunması hakkında bilinç kazandırıldı.

“Orman Benim” kampanyası, yalnızca çevresel bir hareket olmakla kalmayıp, aynı zamanda toplumsal sorumluluğu artıran, doğrudan katılımcılığı teşvik eden bir model olarak geniş kitlelerce benimsendi. Türkiye, ormanlarına sahip çıkmak için bu yıl da güçlü bir birliktelik sergiledi.

Muhabir: Osman Günden