Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) tarafından 14-15 Eylül tarihlerinde düzenlenen "Aile Kurumu 2024 Çalıştayı" sonuç raporunun basın toplantısı gerçekleştirildi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Selim Yurdakul, Çalıştay'ın amacını açıklarken, "Ailenin her noktasına zarar verebilecek etkenleri ortadan kaldırmak için bu çalışmayı yaptık" dedi. Yurdakul, Çalıştay'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatları doğrultusunda gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu çalıştay ile güçlü bir Türk aile yapısı, sağlıklı bir toplum ve lider bir Türkiye vizyonuna hizmet etmeyi hedefliyoruz" dedi.

142 bilim insanı ve 12 masa

Çalıştay’a 142 bilim insanının katıldığını belirten Yurdakul, bu isimlerin akademisyenler, siyasetçiler, uzmanlar, sivil toplum kuruluşları, dernekler, federasyonlar, vakıflar ve iş insanlarından oluştuğunu ifade etti. Çalıştay kapsamında 12 farklı konuda, 12 masa ve 12 uzman grupla çalışmalar yapıldığını dile getiren Yurdakul, sonuç olarak 3 ciltlik bir rapor hazırladıklarını ve bu raporu Türk milletinin hizmetine sunduklarını belirtti.

İmamoğlu'ndan AB'ye mülteci sitemi: "Türkiye'nin omuzlarına bırakılmamalı!" İmamoğlu'ndan AB'ye mülteci sitemi: "Türkiye'nin omuzlarına bırakılmamalı!"

Toplumsal ve demografik değişimlerin aile yapısına getirdiği riskler üzerine çalışmalar yapıldığını aktaran Yurdakul, "Koruyucu ve güçlendirici öneriler geliştirdik. Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliği ile aile eğitim programları hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Bu eğitimlerde özellikle evlilik öncesi ve sonrası süreçler iki ayrı bölümde ele alınmalı; aile içi iletişim, çocukların sosyalleşmesi, aile hukuku, finansal eğitim, eş seçimi, evlilik ilişkileri ve cinsel sağlık gibi konular modüler şekilde işlenmelidir" dedi.

Yurdakul, koruyucu öneriler arasında kültürel değerlerin yeniden yapılandırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Ninniler, çocuk oyunları gibi geleneksel kültür ürünleri güncellenerek aile eğitim müfredatlarına dahil edilmelidir" dedi. Ayrıca, her ilçede en az bir aile danışma merkezi kurulması ve bu merkezlerin etkinliklerinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Sosyal risk haritası ve STK'lara destek

İyileştirici ve güçlendirici öneriler kapsamında sosyo-ekonomik risk altındaki ailelerin tespit edilmesi amacıyla bir "sosyal risk haritası" çıkarılması gerektiğini belirten Yurdakul, aileyi güçlendirme yönünde çalışan sivil toplum kuruluşlarına kamu yararına dernek statüsü verilmesi gerektiğini söyledi.

Yurdakul, üreme sağlığının önemine de değinerek, "Evlilik yaşı 29'a kadar çıkmış durumda ve 35 yaşına gelen kadınların yumurta rezervlerinin %85'i kaybedilmektedir. Doğurganlık oranımız 1.5'e kadar düştü, bunun en az 2.1 olması gerekiyor. Bu oranı artırmak için mali politikalar geliştirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Çalıştay sonuç raporunda çalışan annelere yönelik önerilere de yer verildiğini belirten Yurdakul, "Doğum yapan annelere doğum öncesi iki ay, doğum sonrası ilk altı ay ücretli izin ve ikinci altı ay esnek çalışma imkanı sağlanmalı. Ayrıca gece hizmet veren çocuk bakım merkezleri kurulmalı ve maliyetleri aileleri zorlamayacak şekilde düzenlenmelidir" dedi.

LGBT tartışmaları

Yurdakul, LGBT konusuna da değinerek, "En büyük sorunlarımızdan biri cinsiyetsizleştirme ve LGBT propagandasıdır. Aile tanımına kadın ve erkek ibaresi eklenerek bu propagandalara karşı durulmalı. Dijital platformlarda yayınlanan içeriklerin denetimi yapılmalı ve çocukların sağlıklı cinsel kimlik geliştirmesi için ebeveynlere eğitim verilmelidir" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ