Son Mühür / Arif Enes Durak - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in Güney 2 Bölgesi’nde hayata geçirilecek Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi projesine ilişkin önemli bir sürecin başladığını duyurdu. Bakanlık, projeyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun İnceleme ve Değerlendirme sürecine alındığını açıkladı. Proje için 9 Temmuz tarihinde İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısı yapılacak.
İzmir Güney 2 Bölgesi’nde kurulacak proje kapsamında, tesis bünyesinde şu birimler yer alacak:
- Giriş Kontrol Noktası
- Tekerlek Yıkama Ünitesi
- Kantar ve Araç Park Alanı
- İdari Bina ile Atölye-Bakım Tesisleri
- Sızıntı Suyu Dengeleme Havuzu ve Arıtma Tesisi
- II. Sınıf Düzenli Depolama Alanı
- Mekanik Ayırma Tesisi
- Biyometanizasyon Tesisi
- Kompost Tesisi
- Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi
- Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi
- 6 ilçe faydalanacak
51 yıllık proje ömrü
ÇED tanıtım dosyasında projenin etki alanı ve detaylarına ilişkin şu bilgilere yer verildi:
“Projeden faydalanacak Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere İlçeleri’nden gelecek karışık belediye atıkları İzmir İli Güney 2 Bölgesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi (24,667 MWm / 24,038 MWe / 33,745 MWt)’nde ön işleme tabi tutulduktan sonra geri kazanımı ve bertarafı sağlanacaktır. Rapor içerisinde nüfus ve atık projeksiyonları 51 yıllık proje ömrü dahilinde gerçekleştirilmiştir.”
Tesise ulaşan karışık atıklar ilk olarak Mekanik Ayırma Tesisi’nde cinslerine göre ayrıştırılacak. Bu sürecin ardından “Biyobozunur atıklar Biyometanizasyon Tesisi’ne alınacak, bakiye atıklar düzenli depolama alanına, yanabilen atıklar Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi’ne, geri kazanımı mümkün atıklar ise lisanslı firmalara gönderilecektir.
"Depolanacak atık miktarı minimize edilecek"
Ayrıca çevreye duyarlı geri dönüşüm zincirine dair şu bilgilere de yer verildi
“Mekanik Ayırma Tesisi’nden gelecek biyobozunur atıkların bir kısmı, dışarıdan gelecek hayvansal atıklar ve gıda endüstrisi atıkları Biyometanizasyon Tesisi’ne alınacak olup fermantasyon sonucu elde edilecek biyogaz ve düzenli depolama alanından çekilecek metan gazı Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nde elektrik enerjisine dönüştürülerek enterkonnekte sisteme aktarılarak gelir elde edilecektir. Biyometanizasyon Tesisi’nden çıkacak katı fermente ürün de Kompost Tesisi’nde işleme tabi tutularak kompost ürün elde edilecektir. Yanabilir nitelikte olan atıklar ise Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi’ne alınarak atıktan türetilmiş yakıt elde edilmesi planlanmaktadır. Bu şekilde atık stabil hale getirilecek, depolanacak atık miktarı minimize edilecek, elektrik ve ısı enerjisi elde edilecek ve atıkların çevreye olan olumsuz etkileri ortadan kaldırılmış olacaktır"