Son Mühür / Seçil Ünlü - Menemen, 106 yıl önce Yunan işgali sırasında şehit edilen Kaymakam Kemal Bey’i, düzenlenen törenle andı. Milli Mücadele döneminde gösterdiği duruşla hafızalara kazınan Kemal Bey, anısına düzenlenen programda saygı ve minnetle hatırlandı.
Anma programı gerçekleşti
Şehit Kaymakam Kemal Bey’in anısına düzenlenen tören, Şehit Kemal Bey Anıtı önünde yapıldı. Program, İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başladı. Törene Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, belediye meclis üyeleri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Mirasın önemi vurgulandı
Menemen Liseliler Derneği Başkanı Özcan Güleç ve Muharip Gaziler Derneği Başkanı Emekli Gazi Astsubay İbrahim Koşik, törende yaptıkları konuşmalarda Kaymakam Kemal Bey’in Türk milletine bıraktığı mirasın yaşatılmasının önemine vurgu yaptı.
İşgal dönemi ve Kemal Bey’in mücadelesi anlatıldı
Tören kapsamında konuşan Araştırmacı Yazar Oktay Özengin, Yunan işgalinin İzmir’de başladığı süreçten itibaren yaşanan gelişmeleri, Kaymakam Kemal Bey’in verdiği mücadeleyi ve Menemen’deki sivil kayıpları detaylarıyla aktardı.
"Bir makamdan, bir mevkiden ibaret değildi"
Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, konuşmasında Kaymakam Kemal Bey’i minnetle andıklarını belirterek, "1919 yılında, Anadolu işgal altındayken, Kaymakam Kemal Bey bir makamdan, bir mevkiden ibaret değildi. O, milletin haysiyetiydi. Onun "Boyun eğmeyeceğiz!" diyerek gösterdiği duruş, Menemen’in onurudur, Anadolu’nun bağımsızlık çığlığıdır. Bu toprakların kolay vatan olmadığının kanıtıdır. Gözü dönmüş işgalciler tarafından şehit edilse de, onun bıraktığı miras, bugün hâlâ bu meydanlarda, bu kalplerde yaşıyor.
Bizler, Menemen halkı olarak bu mirasa sahip çıkmakla yükümlüyüz. Çünkü Kemal Bey’in bize bıraktığı yalnızca bir hatıra değil, aynı zamanda bir sorumluluktur. Bu yüzden vatanımızı sevmek, bu kenti korumak, birliğimizi ve beraberliğimizi her şeyin üstünde tutmak, boynumuzun borcudur.
Aziz şehitlerimizin hatırasını yaşatmaya, onların uğruna canını verdiği değerleri yeni nesillere aktarmaya dün olduğu gibi yarın da devam edeceğiz. Bizler tarihimize, bayrağımıza, kültürümüze sahip çıktıkça herkes bilsin ki Kaymakam Kemaller de Mustafa Kemaller de tükenmeyecek!" diye konuştu.
“Kemal Bey'i anmak olması da benim için ayrı bir gururdur”
Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz ise görev süresindeki son resmi programa katıldığını belirterek, "Görev sürem boyunca her yıl Şehit Kemal Bey'i andık ve kahramanlığını anlatmaya çalıştık. Bu milletin gazisi de şehidi de bitmez. Bir Kemal ölür, bin Kemal doğar! Bu millet ordu millettir.
Sadece 9 yıl önce bile ülkemize oynanan oyunda, milletimizin yurdun dört bir yanında sokaklara nasıl döküldüğünü hepimiz gördük. Başta Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Menemen Kaymakamlığı görevimi bitirirken, son resmi programımın Kemal Bey'i anmak olması da benim için ayrı bir gururdur" ifadelerini kullandı.
Tören dua ve sergiyle tamamlandı
Konuşmaların ardından Menemen Müftüsü Mehmet Seven tarafından şehitler için dua okundu. Program, Araştırmacı Yazar Oktay Özengin’in işgal yıllarına dair fotoğraflardan oluşan arşiv sergisinin gezilmesi ve anıta karanfil bırakılmasıyla sona erdi.





