Son Mühür Haber Merkezi/ Melekşah Tufaner  Program konuğu Hasan Tahsin Kocabaş, “Katledilen bütün gazetecileri rahmet ve mahcubiyetle anıyorum. Seçim öncesindeyiz insanlar milletvekili olacağım diye şimdi bir sürü yazı yayınlayacak, bir gün yaşıyoruz ertesi gün ne oluyor hiçbir şey. "Öldürülen gazetecileri mi yoksa yüz küsur yıldır öldürülen gazeteciliği mi konuşacağız" diye, Dilek Gappi’ye de yazdım. Biz bugün gazeteci kimdir, kime nedir gazetecinin hayata bakışı ve hayata tutunmasının yolları nelerdir diyoruz. Son 23 yıldır gazetecilik, basın yok oldu. Şu an dört televizyon yok. Çalışan arkadaşlarımız hayata nasıl tutunuyor bilmiyoruz. Bugün gazeteci İzmir’de hayatını neden sürdüremiyor bunu masaya yatırmamız lazım” dedi.

Belediyelerde sular durulmuyor: İzmir genelinde grev kapıda! Belediyelerde sular durulmuyor: İzmir genelinde grev kapıda!

“Bugün İzmir’de bir gazetecinin alması gereken maaş en az 15 bin liradır.”

 “Söz konusu gazetecilik olduğunda şu yanlışa düşmeyelim gazeteciliği gazetecilik olmaktan çıkaran şey bu iktidarla başlamadı, 2000 krizi ile başladı. 2000’li yıllarda gazetecilik yapanlar maaşlarıyla evleniyorlardı, bugün yok. Şu an muhabirler öğle yemeklerinden feragat etmek zorunda kalıyorlar, şu anda bir kitap en az 50 lira. Muhabirlik yapmayana gazeteci denmez, 50 yaşından sonra gazeteci olunmaz. Hasan Fehmi Beyi kaç kişi tanıyor, Hasan Fehmi Bey’in öldürülmesi bize neyi anlattı? Bugün itibari ile kaç gazeteci öldürüldü? 90’lardan sonra gazeteciyi satın alma, süründürecek şekilde maddi olarak elde tutma arttı. Hükümet gazeteciliği, basını basın olmaktan çıkardı. Milletvekili düne kadar müteahhittir milletvekili olunca kendini filozof zanneder, sonra da gazeteciye ders vermeye kalkar. İzmir Gazeteciler Cemiyeti geçmişte olduğu gibi liderlik yapabilir. Gazetecilik sadece para kazanma mesleği değildir. Devlet basın ilandan para veriyorsa onu dağıtacaksın, gezip tozmayacaksın az sayıda da olsa mesleğe vereceksin.”

Kocabaş,Bugün basın kartı olayı var. Ben basın kartını kaybetmiş bir gazeteciyim. Zaten bugün bir önemi kalmadı mahvettiler. İzmir’e dönersek İzmir basın tarihini iyi okuyun. Keşke daha fazla insana anlatabilsek. Bugün kafelere gittiğimde bir tane masada İzmir gazetesi görmüyorum. Peki İzmir’de gazete satılmıyor mu? Alışkanlık olarak Yeni Asır oluyor. Peki bu kentin yarattığı dinamikler ne olacak, gazeteciler ne olacak? Esnaf birliğinden tutun borsaya öncelikle baktıkları yer İstanbul. Bugün İzmir basınını tasarlamaya çalışan İstanbullu, Ankaralı güçler. Amaçları sadece para kazanmış gibi yapmak. Bugün gerçekten merak ediyorum Hasan Fehmi Bey’i kim biliyor? Peki 90’lardan itibaren mesleği bırakan gazeteciler nerede? Şimdi mesela 14 Mayıs’a gidiyoruz. Millet ittifakı seçilirse diyelim ne olacak. Anlamaya çalışıyorum ama listelerden sonra vatan millet sevgisini göreceğiz. Millet ittifakından listeye bakalım kimler var tanıyalım. İzmir neden geri kaldı? İstanbul basınını kuran İzmir’dir, Ankara’ya yol veren İzmir’dir. Ama İzmir’in o on bin yıllık aurası cumhuriyete yol verdi.”

“Örneğin İzmir basınına olması gereken maddi desteğin ilk darbesi İzmir’den ajansların İstanbul’a taşınmasıydı. Bugün öldürülen gazetecileri konuşuyoruz ölünce ne oluyor en fazla anıyorsun. Bitti ölüm bir yerde kurtuluş. Peki yaşarken sürülmek yaşarken omurgasızlaşmak insanı acıtan bu, biz şu an bu haldeyiz. O kadar yetenekli insanlar, gençler var ki hiçbir şey yapılmıyor sadece konuşuluyor. Misket Dikmen seçilirse diyelim ne yapacak. İş basın olunca Ankara’dan verilen kararlarla düzelmez. Türkiye de yapılmış örnekler var yerel basının zamanında yumrukları kime, nasıl sıktığı var. Biz neden yapamıyoruz. Hiçbir makam sermaye gazetecilikten üstün değildir, gazeteciliğe üstten bakamaz. Gazeteci düğme iliklemez. “

“10 Nisan’da milletvekili listeleri açılacak”

Birkaç güne listeler açılacak. Hangi milletvekili İzmir’in sorunlarını açar? Bir de İzmir’de müthiş bir salgın var şu an. Tabipler Odası’ndan bir uyarı yok. Yatıyoruz 14 Mayıs kalkıyoruz 15 Mayıs... Soruyorum yukarıdakilerden kaç tanesi bugün metroya biniyor? Metro da aksıranlar öksürenler var. Bugün deprem oldu kaç bin insan öldü, namazsız duasız. 90’lardan beri hiç ders almadık. Bugün 6 Nisan gazeteciliğin öldürüldüğü gün. 114 yıl biz sadece konuştuk. Uğur Mumcu gibi bir adam bir daha gelmedi. Uğur Mumcu’nun kitaplarını okudular mı acaba Uğur’lar ölmez” diyenler… Eğer okudularsa AKP nasıl iktidar oldu? 10 nisandan sonra dengeler değişecek. 14 mayısa 10 nisana kadar yaşadığımız her şeyi unutacağız. İktidardaki bu sessizlik de hayra alamet değil. Daha perde açıldı demiyorum bir çıksın AKP ve CHP’nin listeleri kimler var bakalım o zaman göreceğiz” diye konuştu.

Editör: MELEKŞAH TUFANER