“Turizmciler 2024’ten beklediğini bulamadı” diyen Durdu, Yunanistan adalarına yönelik uygulanan kapıda vize uygulamasının sektöre etkilerini de değerlendirdi. Durdu, “Kapıda vize uygulaması ile iç pazar dışarıya yöneldi ve bu durum iç pazarın daralmasına neden oldu. Bodrum, Çeşme, Didim, Foça gibi iç pazarda çalışan bölgeler bunun sıkıntılarını daha derin yaşadı” dedi.
“Turizm sektörü 2024'te beklentilerin gerisinde kaldı”
Turizmin 2024 yılını nasıl geçirdiği hakkında bilgi veren Durdu, “Turizmciler olarak 2024 için beklentilerimiz çok yüksekti. O yüksek beklentilerimizi bulamadık. Beklentimizin dışında giden bir tablomuz mevcut. Çünkü rakamların çok fahiş olmasıyla birlikte, bu turizmcilere çok mal ediliyor. Ancak ben sadece turizm mantığı ile bakmıyorum. Turizmciler, fahiş rakamları maliyetleri ile doğru orantılı olarak belirliyor. Bu restoranlar için de geçerli. Bu diğer sektörler için de geçerli ve konuştuğum tüm sektörlerde aslında bu sıkıntı çok fazla var. Ama tabii turizm çok fazla ön plana çıktı. Neden turizm en çok payını aldı? Ülkede yaşanan bir sıkıntı olduğunda, rakamlarda yaşanan bir sıkıntı olduğunda ilk etkilenen turizm oluyor ister istemez. Çünkü ne yapıyoruz? Zorunlu olmayan ihtiyaçlarımızdan vazgeçiyoruz. Ekonomik sıkıntı ilk önce turizmi etkiledi çünkü herkes dedi ki; ‘Ülkemizde rakamlar sıkıntılı. Aldığımız rakamlarla geçinmek zor.’ O yüzden lüks görülen bu turizmdeki payı ayırıp daha öncelikli yerlere yatırmaya başladı. Bu yüzden iç pazarda ciddi bir düşüş oldu. Bu durum dış pazarda çalışanları çok etkilemedi ama iç pazarda çalışanlarda ciddi sıkıntılar oldu. Bodrum, Çeşme, Didim, Foça gibi iç pazarda çalışan bölgeler bunun sıkıntılarını derin yaşadı” dedi.
“Vize uygulaması iç pazarı daralttı”
Yunanistan adaları için uygulanan kapıda vize uygulamasının sektöre olan etkilerine de değinen Durdu, “Yunanistan için geçerli olan kapıda vize uygulamasıyla iç pazarın dışarıya çıkması bizi çok daralttı. Bu vize uygulamasıyla pazar daraldı çünkü iç pazar dışarıya yöneldi. Tüm bunlarla beraber tabii ki turizmci beklediğini alamadı. İç pazarın sıkıntısından dolayı bazı bölgelerde otellerini erken kapatan, erken tarihte kapatmak zorunda kalan otelcilerimizi duyuyoruz. Tabii bu durum, personel için de sıkıntı yaratıyor. Ekim sonu bitecek olan bir sezon, eylül sonuna çekilmeye başladıkça burada da bir sıkıntı doğuyor. Ama dediğim gibi, bu hepimizin sıkıntısı; sadece turizmcinin sıkıntısı değil. Artan vergiler ve ekonomide yaşanan dalgalanmalar, bir restoran sahibinin de, bir yayıncının da, bir tekstilcinin de sıkıntısı maalesef. Ülkemizdeki mevcut fiyatlar, tüm sektörlerin sıkıntısı. Bu ekonomik durum, tüm sektörleri ister istemez etkiliyor” dedi.