Son Mühür - Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, Türkiye’de 56. kene türü olarak Haemaphysalis longicornis’in tespit edildiğini açıkladı. İlk kez İstanbul’da bir vatandaşın üzerinde fark edilen bu kene türünün Uzak Doğu, muhtemelen Çin kökenli olduğunu belirten Keskin, ülkemize yerleşmiş olabileceğini ifade etti.
Makale olarak yayımlandı
Prof. Dr. Keskin ile Japon araştırmacı Dr. Kandai Doi’nin ortak yürüttüğü çalışma, uluslararası prestijli bilimsel dergi Experimental and Applied Acarology’de makale olarak yayımlandı. Araştırma, kenenin Türkiye’de kalıcı olarak yerleştiğini ve üremeye başladığını ortaya koydu. Keskin, “Kenenin larva, nimf ve ergin dişi evrelerini gözlemledik. Bu da türün ülkede yerleştiğini ve çoğaldığını gösteriyor” dedi. Ayrıca türün, sahada eylül ayından itibaren düzenli olarak takip edildiğini ifade etti.
Çok riskli bir tür
Yeni türün en çarpıcı özelliği, taşıdığı yüksek hastalık riski. Prof. Dr. Keskin, “Bu kenenin, Hyalomma marginatum gibi yüksek vektör kapasitesine sahip olup, 30’dan fazla hastalık etkenini taşıdığı biliniyor” diyerek halk sağlığı açısından oluşturduğu tehlikeye dikkat çekti. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde yürütülen proje kapsamında, kenenin popülasyonu ve taşıdığı patojenler düzenli olarak izleniyor. Araştırmaların Japonya’dan Dr. Kandai Doi ile ortaklaşa sürdürüldüğü belirtildi.
Türkiye'de de görüldü
Dr. Kandai Doi, kenenin Asya kökenli olduğunu ve son yıllarda Avustralya ile ABD’ye yayıldığını belirterek, “Burada hayvan sağlığı üzerinde önemli sorunlara neden oldu” ifadelerini kullandı. Türkiye’de ilk kez rastlanan bu türün, insan sağlığı açısından da ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.