Son Mühür- İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı verilere göre, 2025 Eylül ayında İstanbul’da perakende fiyatlar aylık bazda yüzde 3,19, yıllık bazda ise yüzde 40,75 oranında arttı. İstanbul Tüketici Fiyat Endeksi, 2023=100 bazlı ölçümlere göre hesaplandı.
Eğitim harcamalarında rekor artış
Eylül ayında en yüksek artış, yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte eğitim harcamaları grubunda yüzde 24,26 oldu. Bu artış, kırtasiye ürünlerinden özel okul ve dershane ücretlerine kadar geniş bir yelpazede hissedildi.
Ulaştırma ve gıda harcamalarında yükseliş
Ulaştırma harcamalarında kamu kaynaklı fiyat düzenlemelerinin etkisiyle yüzde 4,40’lık artış yaşandı.
Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise mevsimsel etkiler ve piyasa koşulları sonucu fiyatlar yüzde 3,85 yükseldi. Özellikle sebze-meyve kalemlerinde dikkat çekici artışlar gözlendi.
Diğer harcama grupları
Eğlence ve kültür: yüzde 3,15 artış
Lokanta ve oteller: yüzde 2,57 artış
Konut: yüzde 2,28 artış
Çeşitli mal ve hizmetler: yüzde 1,95 artış
Ev eşyası: yüzde 1,82 artış
Giyim ve ayakkabı: yüzde 0,36 artış
Alkollü içecekler ve tütün: yüzde 0,05 azalış
Haberleşme ve sağlık harcamalarında ise fiyat değişimi kaydedilmedi.
En yüksek artış ve en düşük değişim
İTO verilerine göre, Eylül ayının en yüksek artışı eğitim harcamalarında olurken, en düşük değişim alkollü içecekler ve tütün grubunda azalış şeklinde gerçekleşti.
Toptan fiyatlarda da yükseliş
Toptan fiyat hareketlerini gösteren Toptan Eşya Fiyatları İndeksi, 2025 Eylül ayında yüzde 1,29 arttı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre toptan fiyatlardaki artış yüzde 22,12 olarak belirlendi.
Gruplara göre toptan fiyat değişimleri
Eylül ayında toptan fiyatlarda:
İşlenmemiş maddeler: yüzde 2,76 artış
Gıda maddeleri: yüzde 1,41 artış
Madenler: yüzde 1,03 artış
Yakacak ve enerji: yüzde 0,82 artış
İnşaat malzemeleri: yüzde 0,44 artış
Kimyevi maddeler: yüzde 0,29 azalış
Mensucat: değişim olmadı
Yıllık ortalama artışlar
2025 yılı Eylül ayında yıllık ortalamalara bakıldığında:
İnşaat malzemeleri: yüzde 61,10 artış
Mensucat: yüzde 49,05 artış
Gıda maddeleri: yüzde 29,77 artış
İşlenmemiş maddeler: yüzde 28,32 artış
Yakacak ve enerji: yüzde 23,19 artış
Kimyevi maddeler: yüzde 22,15 artış
Madenler: yüzde 18,15 artış





