Son Mühür / Atakan Başpehlivan CHP'li Erhan Adem, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı'nın tarım sektörünün büyüdüğü yönündeki açıklamalarını eleştirerek, çiftçinin borç yükü altında ezildiğini ve üreticinin kazanamadığını belirtti.
Tarımda büyümenin sadece ithalat bağımlılığı, maliyet artışı ve tüketici mağduriyetinde yaşandığını vurgulayan Adem, gerçek büyümenin üretici ve tüketicinin refahıyla mümkün olacağını söyledi.
"Sayın Bakan tarım sektörünün büyüdüğünü iddia etmiş"
Yayınladığı açıklamasında Bakan Yumaklı’yı eleştiren ve tarımın değil çiftçinin borçlarının büyüdüğünün altını çizen CHP’li Adem, “Sayın İbrahim Yumaklı, ‘Türkiye Yüzyılı’ Zirvesi’nde tarım sektörünün 2024 yılında ülke ekonomisi ortalamasının üzerinde büyüdüğünü iddia etmiş.
Ancak Sayın Bakanı, çiftçinin tarlada, üreticinin ahırda, tüketicinin pazarda yaşadığı gerçekler bu sözleri yalanlıyor. Neden mi? Çünkü büyüyen tarım değil, çiftçinin borcu, maliyetler ve vatandaşın gıda enflasyonu karşısındaki çaresizliğidir. Bu sözler, yaşanan ekonomik sıkıntıları ve tarımdaki çöküşü perdelemekten öteye geçmez.” diye konuştu.
"Küçük üretici ve çiftçi sistem dışında"
Çifçiye verilen desteklerin yetersiz kaldığını aktaran ve Bakan Yumaklı ile iktidar yetkililerinin vatandaşa kağıt üzerindeki büyüme rakamlarını söylediklerini vurgulayan CHP’li Erhan Adem, söz konusu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Çiftçiye verilen destekler yetersiz kaldı. Üreticiye zamanında destek sağlanmadı, açıklanan fiyatlar maliyetleri bile karşılamadı. Tarım Bakanlığı çiftçiyi yönlendiren, üretimi planlayan, sorunlara çözüm bulan bir kurum olmaktan çıktı.
Günümüz Türkiye’sinde tarım politikaları büyük şirketlerin, ithalat lobilerinin çıkarları doğrultusunda şekillenir hale geldi. İhracat yasakları, yanlış kota uygulamaları, plansız destekler, ithalat politikaları çiftçiyi üretimden uzaklaştırdı. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında üretici 'Ekersem zarar ediyorum, ekmesem borç içindeyim' ikilemiyle baş başa bırakıldı. Tarım sektöründeki plansızlık, küçük üreticiyi ve çiftçiyi sistem dışına itti.
"Tarımda büyüme talepler yerine geldiğinde olacak"
Köyler boşaldı, gençler tarımdan uzaklaştı, çiftçilikle geçinmek imkansız hale geldi. Sayın Bakan ve iktidar yetkilileri kağıt üzerindeki büyüme rakamlarını anlatmaya devam edebilir. Ama halk pazarda ne yaşadığını, çiftçi tarlada ne çektiğini, esnaf dükkanında ne kaybettiğini biliyor. Gerçekler sokakta, tarlada, pazarda yazıyor, TÜİK’in masa başında yazdığı raporlarda değil.
Eğer tarım gerçekten büyüdüyse, neden Türkiye dünyanın en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkelerinden biri oldu? Eğer tarım gerçekten büyüdüyse, neden çiftçi zararına üretim yapıyor? Eğer tarım gerçekten büyüdüyse, neden tüketici en temel gıda ürünlerini bile almakta zorlanıyor? Büyüme dediğiniz, çiftçinin borç batağına saplanması mı? Büyüme dediğiniz, etin lüks tüketime dönüşmesi mi? Büyüme dediğiniz, gıda ithalatçısı bir ülke haline gelmemiz mi?
Sayın Bakan’ı ve hükümeti samimiyete davet ediyorum. Çiftçinin, üreticinin, tüketicinin derdiyle ilgilenmeden, yanlış tarım politikalarını düzeltmeden, ithalatı durdurup üretimi teşvik etmeden tarımı büyüttüğünüzü söylemek gerçeklerle dalga geçmektir. Bu ülkenin çiftçisi, alın terinin karşılığını almak istiyor. Bu ülkenin üreticisi, ürettiğiyle kazanmak istiyor. Bu ülkenin tüketicisi, sofrasına koyduğu ekmeği, eti, sütü daha uygun fiyatlarla almak istiyor. Tarımda gerçek büyüme, işte bu talepler yerine geldiğinde olacak.”